Kakav zaista uticaj na svakodnevni život ima PMS?

  • 16/09/2022
  • 0
PMS
Promene raspoloženja i emocionalni poremećaji su uobičajeni simptomi PMS-a. Simptomi mogu uključivati ekstremnu depresiju, napade besa i ogromnu anksioznost. Čarolije plača, izlivi besa i osećaj bezvrednosti deo su PMS promena raspoloženja (foto:Envato)

Predmenstrualni sindrom (PMS), poznat i kao predmenstrualna tegoba (PMT), predstavlja stanje do kog dolazi usled hormonskih promena koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa.

U ovom članku možete da pročitate:

Šta je PMS?

Prema dr Šeril Ros, akušeru/ginekologu i stručnjau za žensko zdravlje u Providence Saint John’s Health Center u Santa Moniki, Kalifornija „[umetnost] biti žena je doživljavanje fizičkog i emocionalnog ludila koje se dešava jedne do dve nedelje pre menstruacije. Promene raspoloženja i emocionalni poremećaji su uobičajeni simptomi PMS-a. Simptomi mogu uključivati ekstremnu depresiju, napade besa i ogromnu anksioznost. Čarolije plača, izlivi besa i osećaj bezvrednosti deo su PMS promena raspoloženja.“

Psihološki simptomi su česti. Za većinu su nezgodni, ali ne utiču na svakodnevno funkcionisanje. Mnoge žene primećuju i fizičke simptome. Dr Ros je opisala neke od promena koje bi se mogle desiti u danima koji prethode menstruaciji:

Osetljivost grudi, povećanje telesne težine, žudnja za hranom, akne, nadimanje u stomaku, promene creva uključujući gasove i dijareju, osećaj gladi, umor, menstrualni grčevi, nesanica i glavobolje su neke od fizičkih promena […] za žene koje pate od PMS-a.

Međutim, za neke ljude, fizički i psihološki simptomi mogu biti ozbiljni i iscrpljujući, što može biti znak predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD). Dr Ros je savetovala da PMDD treba razmotriti ako „ove emocionalne promene postanu ometajuće u radu ili vašem ličnom životu“.

Razlika između PMS i PMT?

Termin predmenstrualna tegoba (PMT) prvi put je skovao 1931. godine američki ginekolog Robert T. Frank da bi opisao simptome koje doživljavaju osobe koje imaju menstruaciju u određeno vreme tokom ciklusa. Iako je opisao nekoliko fizičkih simptoma, kao što su ciklična astma, srčana nepravilnost i zadržavanje vode, njegov glavni fokus je bio na onome što je nazvao „nervna napetost“, koja je uzrokovala „nepravilno ili neželjeno“ ponašanje. Za ovu „histeriju“ u danima pre menstruacije okrivio je višak estrogena.

Od tada, doktori i istraživači su diskreditovali pojam histerije kao sveobuhvatnog termina koji se koristi da opiše skoro svako ponašanje i uslove koji su prkosili pravilima i očekivanjima tradicionalnog patrijarhalnog društva. Samim tim, termin PMT je takođe izašao iz upotrebe. Umesto toga, lekari se sada pozivaju na predmenstrualni sindrom (PMS), koji može uključivati i mentalno zdravlje i fizičke simptome.

A višak estrogena nije kriv – nivoi estrogena i progesterona se dramatično smanjuju nakon ovulacije, tako da su niski u danima koji prethode menstruaciji. Međutim, ni sada tačan uzrok PMS-a nije sasvim jasan.

Smatra se da je uzrok ovih fizičkih, emocionalnih i psiholoških simptoma rezultat hormonalnih promena i fluktuacija, uključujući estrogen i progesteron, tokom menstrualnog ciklusa, posebno 1-2 nedelje pre početka menstruacije,“ rekla je dr Šeril Ros.

Ono što znamo je da veliki broj žena doživljava niz simptoma u danima koji prethode menstruaciji. Većina njih je normalan deo ciklusa, ali za neke mogu da ometaju svakodnevno funkcionisanje.

PMS
Predmenstrualni sindrom (PMS), poznat i kao predmenstrualna tegoba (PMT), predstavlja stanje do kog dolazi usled hormonskih promena koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa. (foto:Envato)

PMS prepoznat kao problem javnog zdravlja

Postojeća istraživanja sugerišu da otprilike 80% onih koje imaju menstruaciju iskuse najmanje jedan predmenstrualni simptom svakog meseca. Nova studija iz Arhiva ženskog mentalnog zdravlja sada je otkrila da je, među 238.114 ispitanika širom sveta, „28,61% izjavilo da su predmenstrualni simptomi ometali njihov svakodnevni život svakog ciklusa, a dodatnih 34,84% je reklo da su predmenstrualni simptomi ometali njihov svakodnevni život. ciklusi.”

Ispitanici u ovoj studiji bili su korisnici mobilne aplikacije Flo Health, koja je alat za praćenje menstrualnog ciklusa. Ispitanici su bili starosti između 18 i 55 godina. Najčešći simptom svakog ciklusa, koji je prijavilo zapanjujućih 85,28% ispitanika, bila je žudnja za hranom.

Promene raspoloženja i anksioznost uticali su na skoro 65%, dok je umor prijavio 57%. Oko 63% ispitanika je reklo da su njihovi simptomi ometali njihov svakodnevni život najmanje nekoliko meseci, a više od 28% je prijavilo smetnje u svakom ciklusu.

Istraživači sugerišu da njihovi podaci ukazuju na „da su simptomi predmenstrualnog raspoloženja ključni problem javnog zdravlja na globalnom nivou“. Dr Dženifer L. Pejn, koja je vodila studiju, prokomentarisala je da „[ne]postoji niz strategija lečenja koje su dostupne za lečenje predmenstrualnih simptoma koji ometaju svakodnevno funkcionisanje žene. Povećanje svesti o tome koliko su ovi simptomi uobičajeni i da će, ako utiču na funkcionisanje, dostupni tretmani, pomoći ženama da poboljšaju kvalitet života.“

Da li zavisi od godina?

Neki simptomi, kao što su rasejanost, nizak libido, promene sna, gastrointestinalni simptomi, povećanje telesne težine, glavobolja, znojenje ili talasi vrućine, umor, promene kose, osip i otok, češće su prijavljivani od strane starijih ispitanika. Međutim, pošto su mnogi od ovih simptoma povezani sa perimenopauzom, možda nisu svi rezultat PMS-a.

Rejčel, 53-godišnja direktorka kompanije, složila se: „PMS je bio malo uočljiviji kada sam bila mlađa — sada perimenopauza stalno daje mnogo simptoma, ali ja sam na HNL-u [terapiji zamene hormona], pa možda to pomaže? Kada sam bila mlađa, definitivno sam dobijala fleke […], ali mislim da je to prestalo kada sam rodila bebu.”

Iako su velika veličina uzorka i međunarodna kohorta u studiji njena glavna snaga, autori priznaju da njihove brojke mogu precijeniti incidencu simptoma jer su podaci sami prijavljeni. Istovremeno, veća je verovatnoća da će korisnici aplikacije biti svesni i prijaviti predmenstrualne simptome.

Kako tretirati simptome?

Ako PMS ometa vaš svakodnevni život, dr Ros preporučuje da posetite zdravstvenog radnika: „Nikada se ne plašite da posetite svog lekara radi podrške i provere. Važno je da sa njom/njom razgovarate o svim tekućim i ometajućim simptomima u vezi sa vašom menstruacijom. Dostupne su opcije dijagnoze i lečenja kako bi se PMS mogao upravljati.

Međutim, mnogi ljudi mogu upravljati svojim simptomima bez medicinske intervencije. Jedna efikasna metoda, prema Menstrual Matters, neprofitnom onlajn informativnom centru, jeste da pratite svoje raspoloženje tokom dva ili tri ciklusa i identifikujete bilo koji obrazac u promenama vašeg raspoloženja.

Loti, 22, veruje da je usklađivanje sa svojim telom zaista pomoglo: „Praćenje ciklusa u aplikaciji me je navelo da shvatim da su moji simptomi, kao što su umor, nadimanje i fleke, potpuno normalni. Sada sam dozvolio da se to dogodi umesto da se [borim] protiv toga. Ako dozvolim sebi da se odmorim kada je potrebno dan-dva pre menstruacije, osećam se mnogo bolje i takođe smatram da mi je menstruacija mnogo lakša.“

Poznavanje sopstvenog tela može biti od pomoći mnogim ljudima. Studija iz 2013. godine otkrila je „da preoblikovanje ’simptoma’ kao normalne promene, strategije suočavanja sa ponašanjem i samo-nadgledanje mogu efikasno smanjiti predmenstrualni stres. Dr Ros je takođe savetovala da modifikovanje ishrane može ublažiti simptome. „Hrana koja pogoršava simptome PMS-a uključuje prekomerne količine mlečnih proizvoda, uključujući sir, jogurt, mleko i puter, hranu sa visokim sadržajem natrijuma, crveno meso i druge masne proteine, pića sa kofeinom i prerađenu hranu. Jedite namirnice koje su prirodni diuretici za smanjenje nadimanja, zadržavanja vode i otoka, kao što su celer, krastavci, lubenica, paradajz, špargle, limunov sok, beli luk, dinja i zelena salata.“

Studija iz Saudijske Arabije sugeriše da za ublažavanje simptoma PMS-a, osobe koje imaju menstruaciju možda žele da „eliminišu hranu slatkog ukusa i pića koja sadrže kofein, posebno kafu, iz svoje ishrane“. Loti je otkrila da ovo radi za nju: „Izbegavanje kafe nekoliko dana pre i na početku moje menstruacije zaista pomaže u ublažavanju simptoma.“

Vežbanje takođe može biti od pomoći mnogim ljudima. Jedna studija je otkrila da samo 8 nedelja vežbanja tri puta nedeljno po 60 minuta značajno smanjuje simptome PMS-a kod mladih žena. I dr Ros se složila: „Redovno vežbanje četiri do šest puta nedeljno u trajanju od najmanje 30 minuta pomaže u smanjenju nadimanja i pomaže kod zadržavanja vode.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *