Kako da znamo koja zaštitna maska je najefikasnija protiv COVID-19?

 • 05/03/2021
 • 0
koja-zaštitna-maska-je-najefikasnija

Za sve vreme, koliko globalna pandemija traje, naučili smo da postoje različite zaštitne maske i da postoji značajna razlika među njima. Kako se virus neprekidno širi i mutira, tako profesionalne zaštitne maske opet privlače pažnju, naročito zbog mogućnosti da bolje filtriraju čestice.

Već godinu dana je prošlo kako je zaštitna maska postala “must have” unisex asesoar, bez obzira na starosnu dob. Epidemiolozi čak preporučuju nošenje i dve maske odjednom, kako bismo se zaštitili od različitih mutacija COVID-19 virusa. U skladu sa tim i član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, apelovao je svojevremeno na građane, naročito na mlađu populaciju da bi u školama trebalo nositi čak i troslojne, a ne jednoslojne platnene maske jer: „onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus”.

Koja zaštitna maska je najefikasnija?

Trenutno, na našem tržištu su dostupni modeli N95, KN95, KN94, kao i standardne hirurške, koje su u principu i najzastupljenije među građanstvom zbog svoje elastičnosti, a moramo priznati i cene. U nastavku teksta upoznajemo vas sa specifikacijama svake od navedenih.

N95 maska

 • Procenat filtriranih aerosolnih čestica: 95%
 • Odobreno od Američkog Nacionalnog instituta za zaštitu i zdravlje: DA
 • Ko bi trebalo da je nosi? – Isključivo zdravstveni radnici
Zaštitna-maska-N95
Zaštitna maska N95 (Foto: Pexels.com)

N95 zaštitne maske pružaju izuzetno prianjanje zahvaljujući elastičnim trakama za glavu i podesivim metalom preko nosa, koji masku drži blizu vaše kože.

One filtritraju čak 95% čestica veličine 0,3 mikrona (iako su čestice COVID-19 u proseku oko 0,1 mikron), a njihova uspešnost se podvrgava rigoroznim inspekcijama od strane Nacionalnog instituta za zaštitu i zdravljeJedna studija, koja je objavljena u časopisu Američkog lekarskog udruženja, čak naziva hiruršku N95 masku “glavnom zaštitom od patogena u vazduhu”.

Nažalost, ovih maski kod nedostaje u prodaji, jer su deo lične opreme za zaštitu zdravstvenim radnicima, posebno onima koji sun a crvenoj liniji prilikom zbrinjavanja obolelih od COVID-19.

KN95 maska

 • Procenat filtriranih aerosolnih čestica: 95% (ali pročitati detaljno u tekstu ispod)
 • Odobreno od Američkog Nacionalnog instituta za zaštitu i zdravlje: NE
 • Ko bi trebalo da je nosi? – Svako može da nosi ove maske u okruženjima sa malim i umerenim rizikom, kao što je odlazak u prodavnicu ili okupljanje na otvorenom
Zaštitna-maska-KN95
Zaštitna maska KN95 (Foto: Pexels.com)

KN95 maske, smatraju se kineskim ekvivalentom maskama N95. Imaju oblik šatora koji stvara mali džep vazduha između nosa i taknine, što ih čini privlačnijim za mnoge ljude. Međutim, pošto KN95 maske nisu odobrene od strane Nacionalnog instituta za zaštitu i zdravlje, one se ne smatraju toliko efikasnim kao N95 maske. U septembru prošle godine, izveštaj Instituta za hitnu pomoć izneo je zabrinutost zbog ovih maski, jer nisu ispunile istu efikasnost filtracije aerosola kao N95 maske.

Međutim, ova situacija ne bi trebalo da nas brine, jer su ove KN95 maske svakako efikasnije od osnovnih hirurških ili platnenih maski za lice.

KF94 maska

 • Procenat filtriranih aerosolnih čestica: 94%
 • Odobreno od Američkog Nacionalnog instituta za zaštitu i zdravlje: NE
 • Ko bi trebalo da je nosi? – Svako može da nosi ove maske u okruženjima sa malim i umerenim rizikom, kao što je odlazak u prodavnicu ili okupljanje na otvorenom
KF94-maska-i-N95-maska
KF94 maska i N95 maska (Foto: smartairfilters.com)

KF94 maske za veoma kratko vreme stekle su veliku popularnost. KF je oznaka za “korejski filter”, a 94 se odnosi na procenat filtracije. Prema standardima južnokorejske vlade, ove maske filtriraju do 94% čestica do velične 0,3 mikrona.

Hirurška maska

Međutim, u Srbiji, da li zbog cene ili pristupačnosti, u prodaji (od apoteka do prehrambrenih prodavnica, pumpi i drogerija), najzastupljenije su hirurške maske, koje, nažalost, nisu tako delotvorene kao prethodno pomenute u zaštiti od virusa. Razlog leži u činjenici što nisu dovoljno čvrste, te ostavljaju i previse mesta za protok vazduha, niti imaju filtere za vazduh.

Iako smo svi trenutno pomalo nesigurni zbog toga što nas maske ne štite 100%, trebalo bi poslušati savete struke, jer je ipak sigurnije imati i bilo kakvu zaštitnu masku nego je nemati uopšte.

hirurška-masa
Standardna hirurška masa (Foto: Pixabay.com)

I ne brinite, nemoguće je doći do udisanja ugljen dioksida, jer kada izdišete, ugljen dioksid će proći kroz masku i oko nje.

Pulmolog dr Srđan Lukić nudi vam jednostavnu demonstraciju da se u to i uverite: „Bez maske udahnite polako i duboko, punim plućima, kroz nos ili usta, svejedno. Sada to sve ponovite sa maskom na licu i shvatićete da razlike nema.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *