Site icon E-zdravlje

Šta je vitamin F i zbog čega nam je potreban? 

vitamin-F

Vitamin F ne spada u tradicionalno poznate vitamine, već predstavlja termin za dve esencijalne masne kiseline: alfa linoleinska (ALA) (koja se nalazi u biljnim uljima) i linolna kiselina (LA) (koja se pretežno nalazi u koštunjavom voću); a koje igraju veoma važne uloge u našem organizmu, doprinoseći regulaciji različitih funkcija i prevenciji raznih bolesti. U ovom tekstu predstavljamo vam sve pozitivne osobine, a i nedostatke, ovog „vitamina“ uz listu namirnica koje njime obiluju.

Kako su ALA i LA zasićene masne kiseline dugog lanca, ALA predstavlja poznate omega 3 masne kiseline, dok je LA naziv za omega 6 masne kiseline, koje zajedno čine ovaj retko spominjani vitamin F.

Vitamin F tj. ALA i LA masne kiseline otkrivene su 20-ih godina prošlog veka, kada su naučnici otkrili da dijeta bez masti ima štetne efekte na pacove, na kojima su rađeni eksperimenti. Konstatovali su da pacovima nedostaje sinergija upravo ove dve pomenute dragocene masne kiseline.

Na koje funkcije utiče vitamin F?

Ove dve vrste masti koje čine vitamin F, klasifikovane su kao esencijalne masne kiseline, što znači da su neophodne za zdravlje i pravilan razvoj organizma i mozga. S obzirom na to, da naše telo ne može da stvara masti, moramo ih uzimati dodatno iz prirode.

ALA i LA imaju ključne benefite za:

Nedostatak vitamina F – retka pojava, ali sa ozbiljnim simptomima

Iako je nedostatak vitamina F veoma redak, nedostatak ALA i LA kao zasebnih komponentni može dovesti do pojave različitih simptoma. Iako lekari rutinski ne testiraju procenat esencijalnih masnih kiselina, osoba sa nižim procentom, može osetiti neke od sledećih simptoma:

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama

ALA se smatra primarnom u porodici omega 3 masnih kiselina. Kao takva, ona nudi mnoštvo potencijalnih zdravstvenih blagodeti među kojima se, naročito u ovom periodu pandemije ističe smanjenje upale u digestivnom traktu, plućima i mozgu. Ljudi koji žele da povećaju unos ALA u svoju ishranu mogu da uvrste neke od sledećih namirnica:

Namirnice bogate omega 6 masnim kiselinama

LA je primarna omega 6 masna kiselina, koja se integriše u organizmu sa drugim mastima. Kada se redovno konzumira u umerenim količinama, ona može doprineti smanjenju rizika od srčanih bolesti, takođe, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, a delotvorna je i kod kontrole šećera u krvi. Uz redovan unos namirnica u nastavku, povećate procenat vašeg LA u organizmu:

Vitamin F snabdeva organizam kalorijama, podržavajući rast i razvoj organa i njihovih funkcija, uz regulaciju krvnog pristiska i jačanju imunog sistema.

Odnos LA i ALA u vašoj ishrani treba biti 4:1, kako bi se iskoristili svi benefiti ovih masti, odnosno vitamina F, a ovo je naročito važno za ljude koji su vegani. Nedostaci ovih namirnica mogu uključiti različite nus pojave, koje ne moraju uvek biti vidljive.

Vitamin F, odnosno ALA i LA možete i lokalno primenjivati na koži, kao biste sprečili nastanak grube i suve kože, ali i kako biste usporili prve znake starenja kože.

Pročitajte i naš tekst – Koliko su vitamin C i Cink od pomoći protiv Covid-19.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Exit mobile version