Site icon E-zdravlje

Virusni konjuktivitis je jedna od najvećih opasnosti ovog doba godine

Virusni konjuktivitis

Virusni konjuktivitis najčešći je tip konjuktivitisa. To je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama sveta i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja mođe da uzrokuje i odumiranje tkiva (foto:Pixabay)

Virusni konjuktivitis najčešći je tip konjuktivitisa. To je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama sveta i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja mođe da uzrokuje i odumiranje tkiva.

Šta je virusni konjuktivitis?

Najčešći tip konjuktivitisa. To je upala vežnjače (konjunktive) unutar kapka. Vežnjača  se prostire na unutrašnjem delu kapka i pruža se preko beonjače do rožnjače.

Upaljena vežnjača čini beonjaču (skleru) crvenom za vreme konjunktivitisa. S obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja mođe da uzrokuje i odumiranje tkiva.

Jedan od tipova je virusni konjuktivitis, a postoje još:

Uzroci virusnog konjuktivitisa

To su pre svega virusne infekcije. Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među decom, katkad uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vetrom, prašinom, dimom. Konjunktivitis može takođe pratiti običnu prehladu i osipe.

 

Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (hlamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmia neonatorum. Rizično je i nošenje kontaktnih sočiva, a posebno dugo nošenje sočiva. Rizični faktor su i kontakti s osobama koje imaju konjunktivitis.

Za čak 80% obolelih od konjuktivitisa uzrok su virusi. Najčešći su:

Konjuktivitis mogu da izazovu i bakterije:

Kada se priča o virusima aktuelno je pitanje COVID-19. Studija iz jula 2020. ustanovila je da konjuktivitis kao jedini simptom može da bude znak inficiranosti koronavirusom. Ali COVID-19 nije najčešći uzrok konjuktivitusa.

Kod novorođenčadi uzroci konjuktivitisa mogu biti infekcije, iritacije ili blokiran suzni kanal. Virusi mogu da prenesu infekciju bebi tokom porođaja, čak i ako porodilja nema simptome.

Postoje i drugi nestandardni uzroci konjuktivitisa:

Neki od ovih simptoma mogu da budu toliko opasni da na kraju dovedu do gubljenja vida. Stoga, ako se ne leče, treba otići što pre do lekara.

Simptomi virusnog konjuktivitisa

Sigurni znaci i simptomi virusnog konjuktivitisa između ostalih su:

Infekcija može sa jednog da se raširi na drugo oko. Ako je iritacija spolja, kao na primer prašina, obično zahvati istovremeno oba oka. U zavisnosti od uzroka konjuktivitisa osoba može osetiti i druge simptome poput:

Kod novorođenčadi najčešće se javlja „roze oko.“ Simptomi uključuju crvene, nežne i natečene kapke.

Dijagnoza i lečenje virusnog konjuktivitisa

Lekar je uspostavlja na osnovu tri faktora:

Lečenje konjunktivitisa zavisi od  uzročnika. Alergijski konjunktivitis leči se lečenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. Kao sasvim blaga sredstva mogu se primeniti oblozi od kamilice i 3%-tni rastvor borne kiseline.

Antibiotici, obično kapi za oči, primenjuju se u lečenju bakterijskog konjunktivitisa. Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar nedelju dana. Više od polovine slučajeva se reši za vreme kućnog lečenja.

Nekoliko kućnih mera može pomoći u ublažavanju simptoma i može ubrzati oporavak:

Od posebne je važnosti izbegavanje širenja infekcije. To se postiže:

U većini slučajeva ovo je dovoljno da virusni konjuktivitis prođe. Ipak, postoje i teži slučajevi koji zahtevaju složeniji pristup.

Za razliku od alergija kod virsnih infekcija antibiotici ne pomažu. Bolesnicima s teškom fotofobijom ili onima čiji je vid pogođen mogu koristiti lokalno primenjeni kortikosteroidi (npr. 1%–tni prednizolon acetat svakih šest do osam sati). Pre toga je potrebno isključiti herpes simplex keratitis jer kortikosteroidi mogu izazvati njegovu egzacerbaciju.

Prevencija

Ljudi mogu smanjiti rizik od virusnog konjuktivitisa na sledeće načine:

Komplikacije koje izaziva virusni konjuktivitis

Obično virusni konjuktivitis ne vodi do nekih većih komplikacija. Ali može da bude simptom i nekih ozbiljnih stanja. Najčešća su:

Kao i kod odraslih i kod dece konjuktivitis ne ostavlja značajnije posledice. Ali virusni konjuktivitis ponekad može biti težak i ubrzano da se razvija kod novorođenčadi. U retkim slučajevima može se odraziti i na vid.

Usled polno prenosivih bolesti mogu da se razviju i druge komplikacije. Na primer u 10-20% slučajeva dece koje imaju virusni konjuktivitis može da se razvije upala pluća, koja u ovom slučaju može da bude opasna po život.

Exit mobile version