Kako ekcem oblikuje živote naše dece? Povezanost sa učenjem i pamćenjem

 • 17/03/2024
 • 0
Kako ekcem oblikuje živote naše dece? (Foto: E-Zdravlje/Midjourney)

Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, predstavlja jedan od najučestalijih kožnih problema, posebno kod dece. „Ekcem kod beba“ i „ekcem kod dece“ su fraze koje mnogi roditelji često pretražuju, tragajući za odgovorima i rešenjima za ovo stanje. Ekcem na koži može značajno uticati na kvalitet života deteta, uzrokujući neprijatnost, svrab i bol.

Pitanje „Šta je ekcem?“ i „Šta je ekcem kože?“ su ključna za razumevanje kako ovo stanje može uticati ne samo na fizičko, već i na psihološko stanje dece. Uključujući i potencijalne izazove u učenju i pamćenju.

Statistike koje donosi Allergy Asthma Network otkrivaju da ekcem utiče na oko 10-20% dece širom sveta, što ukazuje na značajnu potrebu za dubljim razumevanjem i efikasnijim strategijama za upravljanje ovim stanjem. Ova saznanja podstiču nas na razmišljanje o sveobuhvatnom pristupu lečenju ekcema, koji uključuje ne samo tretmane za kožu, već i podršku za mentalno zdravlje i kognitivni razvoj deteta.

Konačno, U istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Dermatology, autori sa Univerziteta Džons Hopkins Medicinskog fakulteta u Merilendu nude nove dokaze o vezi između ekcema i potencijalnih kognitivnih smetnji, uključujući probleme sa učenjem i memorijom kod dece.

Ekcem kod dece – Više od problema sa kožom

Ekcem, ili atopijski dermatitis, predstavlja značajan izazov za mnoge porodice, posebno kada je reč o deci. A može imati i duboke posledice ne samo na fizičko, već i na emocionalno i psihološko stanje deteta. Sa oko 10-20% dece širom sveta pogođenih ekcemom, važno je pružiti sveobuhvatne informacije i podršku porodicama koje se suočavaju sa ovim izazovom.

Ključni podaci o ekcemu kod dece

Ekcem je kompleksno stanje koje utiče na milione dece širom sveta, sa raznolikim simptomima i posledicama. Da bismo bolje razumeli ovaj učestali kožni problem, pogledajmo neke od najznačajnijih podataka koje donosi Allergy Asthma Network:

 • Globalna prevalencija: Između 10% i 20% dece širom sveta pati od ekcema u nekom trenutku svog detinjstva, čineći ga jednim od najčešćih kožnih oboljenja.
 • Prvi simptomi i pre navršene prve godine: Preko 60% dece doživi prve simptome ekcema pre svoje prve godišnjice, dok se oko 90% slučajeva dijagnostikuje kod dece mlađe od 5 godina.
 • Poremećaji sna: Studije ukazuju da oko 30% do 60% dece sa ekcemom pati od ozbiljnih problema sa spavanjem, što direktno utiče na njihovu dnevnu funkcionalnost i razvoj.
 • Česta izostajanja iz škole: Deca sa ekcemom su često izložena većem riziku od izostajanja iz škole, sa procenjenih 10% do 20% dodatnih izostanaka povezanih sa stanjem.
 • Emocionalni problemi: Oko 30% dece sa ekcemom doživljava znatne emocionalne probleme, uključujući anksioznost i depresiju, što je znatno više u poređenju sa njihovim vršnjacima bez ekcema.
 • Finansijsko opterećenje: Procenjuje se da ekcem na godišnjem nivou može koštati porodice, na primer u Sjedinjenim Američkim Državama između 2.000 i 3.000 dolara po detetu, uključujući direktnu medicinsku negu i povezane troškove.

Ovi podaci pokazuju važnost sveobuhvatnog pristupa lečenju i upravljanju ekcemom. To uključuje kako medicinske tako i psihosocijalne strategije, s ciljem poboljšanja kvaliteta života i dece i njihovih porodica.

Između 10% i 20% dece širom sveta pati od ekcema u nekom trenutku svog detinjstva (Foto: E-Zdravlje)
Između 10% i 20% dece širom sveta pati od ekcema u nekom trenutku svog detinjstva (Foto: E-Zdravlje)

Tajanstveni svet ekcema: Šta naša koža pokušava da nam kaže?

Ekcem kod dece nije samo crvenilo i svrab. To je znak koji naša koža šalje, tražeći pomoć i pažnju. Iza ovih simptoma kriju se složeni mehanizmi koji uključuju genetsku predispoziciju, kao i spoljne okidače poput alergena, promena u vremenu, određenih vrsta sapuna i deterdženata, te emocionalni stres. Razumevanje i upravljanje ovim okidačima ključno je za kontrolu ekcema i poboljšanje kvaliteta života deteta. Dublje razumevanje uzroka ekcema istražuje se u radovima objavljenim u Journal of Allergy and Clinical Immunology, koji nam daju značajne informacije o genetskim i spoljnim faktorima povezanima sa ovim stanjem.

Razumevanje uzroka i okidača ekcema kod dece

Svako dete sa ekcemom ima svoju jedinstvenu priču, a ključ za olakšavanje simptoma leži u razumevanju i eliminisanju specifičnih okidača. Uzroci ekcema su multifaktorijalni, uključujući genetsku predispoziciju, spoljne okidače kao što su alergeni i iritanti, i emocionalni faktori poput stresa. Promene u ishrani, okruženju i načinu života mogu imati značajan uticaj na učestalost i intenzitet ekcema. Saradnjom sa pedijatrima i dermatolozima, roditelji mogu razviti prilagođeni plan upravljanja koji uvažava individualne potrebe svakog deteta.

Uzroci ekcema su multifaktorijalni, uključujući genetsku predispoziciju, spoljne okidače kao što su alergeni i iritanti, i emocionalni faktori poput stresa. (Foto ilustracija E-Zdravlje)
Uzroci ekcema su multifaktorijalni, uključujući genetsku predispoziciju, spoljne okidače kao što su alergeni i iritanti, i emocionalni faktori poput stresa. (Foto ilustracija E-Zdravlje)

Uticaj ekcema kod dece na učenje i socijalizaciju

Kvalitetan san je osnovna potreba za svako dete, ali ekcem može otežati ovu osnovnu komponentu zdravog razvoja. Noću, kada je svrab najintenzivniji, mnoga deca se prosto bore da zaspe i zapadnu u dubok san. Ova prekinuta rutina sna može uzrokovati umor i razdražljivost, što dodatno komplikuje sposobnost učenja i socijalizacije. Razumevanje veze između ekcema i sna prvi je korak ka razvijanju strategija koje će deci pomoći da postignu mirniji i obnovljiviji odmor.

Borba koju deca sa ekcemom vode tokom noći, uključujući nesanicu i poremećaje sna uzrokovane intenzivnim svrabom, ima direktnu posledicu na njihovu sposobnost da ostanu budni i fokusirani tokom dana. Ova stanja ne samo da umanjuju kvalitet života deteta već se odražavaju i na njegovu sposobnost za učenje. To je potkrepljeno nedavnim istraživanjem objavljenim u časopisu Pediatric Dermatology. Ovim istraživanjem naučnici otkrivaju da deca sa ekcemom doživljavaju značajne prekide sna, što može negativno uticati na njihov napredak u obrazovanju i drugim školskim i dnevnim aktivnostima. Poboljšanje upravljanja simptomima ekcema može značajno doprineti boljem snu, a što direktno utiče i na poboljšanje kognitivnih funkcija i opšteg blagostanja deteta.

Psihološki uticaj ekcema na decu

Emocionalni teret ekcema može biti težak za dete. Stalna borba sa svrabom, nelagodnošću i često vidljivim osipima može značajno umanjiti samopouzdanje i otežati otvorenost ka drugoj deci. Deca se mogu osećati izolovano zbog svojih simptoma. To može dovesti do anksioznosti ili depresije. Ovi emocionalni izazovi često dovode do povlačenja i izolacije, što može imati dugoročne posledice na mentalno zdravlje deteta. Podrška roditelja, učitelja i vršnjaka tada može igrati ključnu ulogu u jačanju samopouzdanja deteta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology naglašava kako emocionalni i psihološki aspekti ekcema zahtevaju sveobuhvatan pristup lečenju. To uključuje ne samo fizičko tretiranje simptoma, već i psihološku podršku. Pružanjem emocionalne podrške i razvijanjem efikasnih strategija za upravljanje stanjem, može se pomoći deci da se suoče sa ovim izazovima, promovišući pozitivno samopoštovanje i jačanje socijalnih veština.

Emocionalni teret ekcema može biti težak za dete (Foto ilustracija: E-Zdravlje)
Emocionalni teret ekcema može biti težak za dete (Foto ilustracija: E-Zdravlje)

Ovi nalazi ističu značaj multidisciplinarnog pristupa u lečenju ekcema, koji obuhvata medicinsku negu, psihološku podršku i edukaciju porodica o upravljanju stanjem. Uzimajući u obzir kompleksnost ekcema i njegov uticaj na različite aspekte života deteta, jasno je da holistički pristup lečenju može imati transformišući efekat na poboljšanje kvaliteta života dece sa ekcemom.

Praktični saveti za roditelje i staratelje, tretmani i nega: Svaki dan je novi početak

Upravljanje ekcemom zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje medicinske tretmane, dnevnu negu kože i prilagođavanje okruženja. Od emolijenata koji hidriraju suvu kožu do blagih kortikosteroidnih krema za kontrolu upala. Postoji niz tretmana koji mogu pomoći. Osim toga, razumevanje kako svakodnevne aktivnosti, kao što su kupanje i odabir odeće, mogu uticati na ekcem, ključno je za smanjenje simptoma.

Svaki dan donosi nove izazove, ali i prilike za roditelje i staratelje koji se bore sa ekcemom svoje dece. Odabir pravih tretmana, kao i prilagođavanje dnevne nege kože, može znatno olakšati simptome ekcema. Američka akademija za dermatologiju (American Academy of Dermatology) je prava riznica dobrih i stručnih saveta. Ovaj izvor vrednih informacija nudi smernice zasnovane na najnovijim istraživanjima, koje mogu pomoći u odabiru najefikasnijih pristupa lečenju. U najkraćem lista dostupnih medicinskih tretmana trenutno izgleda na sledeći način:

 1. Kreme i Masti za Kožu: Redovna upotreba hidratantnih krema i masti može pomoći u održavanju vlažnosti kože, što je ključno za ublažavanje simptoma ekcema. Emolijensi treba nanositi nekoliko puta dnevno, posebno nakon kupanja.
 2. Topički Kortikosteroidi: Za tretiranje upaljenih delova kože, lekari mogu propisati topičke kortikosteroide. Važno je koristiti ih prema uputstvima, kako bi se izbegli potencijalni neželjeni efekti.
 3. Antihistaminici: Da bi se smanjio svrab i poboljšao san, mogu se koristiti antihistaminici. Posebno oni koji ne izazivaju pospanost tokom dana.

Prirodni lekovi za ublažavanje simptoma ekcema

Takođe, pored medicinskih tretmana, promene u načinu života i korišćenje prirodnih domaćih lekova mogu pružiti dodatno olakšanje. Nacionalno udruženje za ekcem (National Eczema Association) je još jedan odličan resurs koji nudi savete o prilagođavanju stila života i primeni prirodnih lekova za ublažavanje simptoma ekcema. U nastavku izdvajamo neke od najznačajnijih:

 1. Izbegavanje uročnika i okidača: Identifikacija i izbegavanje okidača, kao što su određene vrste hrane, alergeni u vazduhu, ili iritanti poput parfemisanih sapuna, mogu smanjiti pojavu simptoma.
 2. Održavanje hladne i vlažne sredine: Visoke temperature i suv vazduh mogu pogoršati simptome ekcema. Korišćenje ovlaživača vazduha i održavanje umerene sobne temperature mogu pomoći.
 3. Nežno čišćenje kože: Upotreba blagih, neiritantnih sapuna i izbegavanje čestog tuširanja toplom vodom mogu pomoći u očuvanju prirodne zaštite kože.
Svaki dan donosi nove izazove, ali i prilike za roditelje i staratelje koji se bore sa ekcemom svoje dece (Foto ilustracija: E-Zdravlje)
Svaki dan donosi nove izazove, ali i prilike za roditelje i staratelje koji se bore sa ekcemom svoje dece (Foto ilustracija: E-Zdravlje)

Život sa ekcemom: Prilagođavanje i prevazilaženje

Život sa ekcemom može predstavljati svakodnevni izazov. Kako za decu, tako i za njihove porodice. Ipak, uz pravilno upravljanje i podršku, moguće je smanjiti uticaj ovog stanja i omogućiti detetu ispunjen i zdrav život. Prilagođavanje svakodnevnih aktivnosti i okruženja, kao i razumevanje i prihvatanje, ključni su elementi u prevazilaženju izazova koje ekcem nosi.

 • Edukacija i otvorena komunikacija: Znanje o ekcemu i njegovim okidačima omogućava roditeljima i deci da aktivno upravljaju stanjem. Otvorena komunikacija sa zdravstvenim radnicima, učiteljima i vršnjacima pomaže u stvaranju podržavajućeg okruženja.
 • Prilagođavanje dnevnih rutina: Mali prilagođeni koraci, poput nošenja odeće od prirodnih materijala i korišćenje blagih proizvoda za negu kože, mogu značajno poboljšati kvalitet života deteta.
 • Podrška okruženja i zajednice: Uključivanje u grupe podrške ili online zajednice može pružiti dragocene savete i emocionalnu podršku porodicama koje se suočavaju sa sličnim izazovima.

Kroz ovaj pristup, porodice, roditelji ili staratelji mogu izgraditi čvrst temelj za upravljanje ekcemom, ne dozvoljavajući da on definiše život deteta. Umesto toga, fokus je na jačanju sposobnosti deteta da se suoči sa izazovima i vodi aktivan, zdrav život uprkos ekcemu.

Put ka boljem razumevanju i životu sa ekcemom

Kroz ovaj članak, pokušali smo da obuhvatimo različite aspekte ekcema kod dece. Od uzroka i simptoma, preko uticaja na učenje i socijalizaciju, do praktičnih saveta za upravljanje ovim stanjem. Ekcem nije samo kožna bolest. To je stanje koje može duboko uticati na fizičko, emocionalno i socijalno blagostanje deteta i njegove porodice.

Važno je razumeti da, iako ekcem može predstavljati izazov, pravilnim pristupom i podrškom, deci je moguće omogućiti srećan i zdrav život. Edukacija, prilagođavanje načina života i kontinuirana podrška su ključni u efikasnom upravljanju ekcemom.

Zajednica, zdravstveni radnici, i porodice moraju raditi zajedno na podizanju svesti o ekcemu. Raditi na razbijanju stigme i promociji sveobuhvatnih strategija za upravljanje ovim stanjem. Put ka boljem životu sa ekcemom počinje sa razumevanjem i prihvatanjem, uz stalnu težnju ka poboljšanju kvaliteta života dece pogođene ovim stanjem.

Deca sa ekcemom zaslužuju da žive punim plućima, bez da ih stanje kože definiše. Kroz zajedničke napore, moguće je postići taj cilj, omogućavajući im da istražuju, uče, i rastu sa samopouzdanjem i srećom.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *