Šta činiti kad se koža peruta, crveni i svrbi? Atopijski dermatitis i kako ga suzbiti

  • 09/03/2021
  • 0
Atopijski-dermatitis-izaziva-svrab
Atopijski dermatitis najčešće izaziva nesnosan svrab (Foto ilustracija: Shutterstock)

Da svaka deseta odrasla osoba i svako peto dete na svetu ima atopijski dermatitis, govore nam rezultati jedne od poslednjih studija koju je objavila Američka Nacionalna Asocijacija za ekcem. Opisujući stanje u kojem delovi kože svrbe, pucaju i izazivaju jako velike plikove, predstavlja hroničnu recidivantnu bolest, koja se ne može sa sigurnošću izlečiti, odnosno pacijentu se ne može garantovati da se više nikada neće pojaviti.

Koliko znamo o atopijskom dermatitisu?

Atopijski dermatitis je hronično oboljenje kože, najčešće nasledno i često nastaje u detinjstvu, ali se može pojaviti i u odrasloj dobi i gotovo nikada ne dolazi sam, već sinergijski. Karakteriše ga suvoća kože, iritacija i na kraju zapaljenje. Nastaje sa drugim atopijskim bolestima, poput alergije na polen, grinje, kućnu prašinu ili određenu hranu, mnogim pacijenatima koji boluju od atopijskog dermatitisa neretko je dijagnostikovana i astma. Najčešće se javlja već u 3. mesecu života kod dece, potom simptomi postepeno slabe ili čak potpuno nestanu do puberteta.

Mnogi stanje nazivaju samo ekcem, iako ekcem i atopijski dermatitis nisu isto, atopijski dermatitis je u stvari najčešći tip ekcema. Termin “atopijski” odnosi se na skup stanja, koji osim imunog sistema uključuju astmu i peludnu groznicu, odnosno sezonsku upalu nosne sluznice koja nastaje usled alergena iz vazduha, dok dermatitis predstavlja upalu kože.

Kako da prepoznamo simptome atopijskog dermatitisa?

Simptomi atopijskog dermatitisa mogu se razlikovati od osobe do osobe, kako zbog starosne dobi, tako i zbog životnih navika pacijenta. Međutim, ono što je zajedničko svima je da atopijski dermatitis jako svrbi, a dugim i čestim češanjem tih područja mogu se stvoriti ozbiljne upale i dezinfekcije kože.

Najčešći simptomi atopijskog dermatitisa su:

  • Suva i koža koja se peruta
  • Nesnosan svrab
  • Otvorene rane
  • Zagnojeni čirevi
  • Crvenilo i upala

Iako ne postoji lek za potpuno izlečenje atopijskog dermatitisa, sprej Granulox, koji je dostupan i u našim apotekama, se pokazao izuzetno uspešnim za tretiranje upaljenih kožnih područja i otvorenih rana, što u značajnoj meri može da umanji navedene simptome.

Primer izgleda kože izazvan atopijskim dermatitisom (Foto: https://nationaleczema.org)

 

U kojoj meri hrana utiče na atopijski dermatitis?

Povezanost alergije na hranu i pojave atopijskog dermatitis veoma je zastupljena. Ukoliko pacijent primeti pogrošanje na koži nakon uzimanja određenih namirnica, trebalo bi da uradi IgE, odnosno test na određeni alergen iz namirnica uz konsultaciju svog alergologa ili dermatologa.

Pacijentima sa ovim oboljenjem, preporučuje se hipoalergenska dijeta, odnosno način ishrane bez mleka, belanceta, soje, oraha, kikirikija, pšenice, školjki i ribe, jer se ove namirnice smatraju izuzetno visokim alergenima i njihovom eliminacijom simptomi ekcema i atopijskog dermatitisa mogu se u velikoj meri smanjiti.

Hemoglobin, prirodan lek za kožna oboljenja i otvorene rane

Upaljena kožna područja najbolje je tretirati prirodnim sredstvima, koja su obogaćena hemoglobinom i kiseonikom, baš kakav je i Granulox. Njegova upotreba je prilično jednostavna i podrazumeva da se nakon detaljnog čišćenja kožnih područja (npr. Granudacyn – om, sterilnim antiseptikom sa veoma brzim dejstvom, koji je netoksičan i ne iritira zdravo tkivo, a kojeg nije potrebno ispirati jer su naše ćelije otporne na njegovu aktivnu supstancu, za razliku od bakterija) upaljeno područje naprska površinski Granulox sprejom u tankom sloju, nakon čega bi trebalo da se prekrije sterilnom gazom. U zavisnosti od težine upale, previjanje bi trebalo da se vrši svaki ili svaki drugi dan, jer upotrebom Granulox spreja brzina zaceljenja i smanjivanje upale povećava se za čak 50% od standardne metode.

Pošto se za težak oblika atopijskog dermatitisa savetuje i upotreba antibiotika, pitali smo farmaceuta, dr Sašu Kitanovića, da li se Granulox može kombinovati sa nekim od antibiotika.

  • Interakcije antibiotika sa lokalnim dejstvom i Granulox-a nisu dovoljno istražene i zato ih ne bi trebalo koristiti istovremeno. U svakom slučaju, potreba za primenom antibiotika ukazuje na postojanje infekcije koju najpre treba sanirati kao osnovni preduslov zarastanja rane – objasnio je za naš portal dr Saša Kitanović.

Kako da znam da je Granulox počeo da deluje?

Dr Saša Kitanović navodi da, pojava crvenog ruba na ivicama rane, kao i pojava mladog granulacionog tkiva crvene boje i somotaste površine prvi su znaci početka zarastanja. Smanjenje veličine rane apsolutni je znak zarastanja rane.

Učestalost primene Granulox-a zasniva se na kliničkom stanju rane ili kožnog oboljenja. Područja sa velikom površinom, sa izrazitim slojevima izumrlog tkiva i fibrinskim naslagama, najbolje bi bilo svakodnevno tretirati. Kako zarastanje rane napreduje, može se smanjivati učestalost primene Granulox-a, na svaki drugi a zatim na svaki treći dan do zarastanja rane.

Iako na tržištu postoji veliki broj drogerijskih, ali i medicinskih sredstava protiv atopijskog dermatitisa, najbolje bi bilo konsultovati se sa nadležnim lekarom oko terapije.

Atopijskoj koži nedostaju prirodni vlažeći faktori, poput onih koji se nalaze u Granulox-u, a čiji manjak dovodi do ispucalosti, svraba i upale.

Ukoliko vas zanima gde možete kupiti Granulox sprej i dodatno se raspitati o ovom spreju, informacije možete dobiti klikom na ovaj link ili direktno od farmaceuta, čiji kontakt telefon vam ostavljamo u nastavku – 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Saša Kitanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *