Da li mleko dojilja može da pomogne u borbi protiv COVID-19? Novi dokazi kažu „DA“

  • 17/02/2021
  • 1
mleko-dojilja-u-borbi-protiv-COVID-19
Dojenje u doba pandemije COVID-19 virusa

Nedavno istraživanje koje su sproveli istraživači Medicinskog centra Univerziteta u Rochesteru (URMC) u saradnji sa nekoliko drugih američkih univerziteta pokazala su da dojilje zaražene virusom COVID-19 ne samo da ne prenose ovaj virus svojim mlekom, već naprotiv kroz mleko svojim bebama prenose antitela koja su u stanju da neutrališu virus.

Studija „Karakterizacija SARS-CoV-2 RNK, antitela i neutrališući kapacitet mleka koje proizvode žene sa COVID-19“, koja je objavljena 9. februara istražila je 37 uzoraka mleka od 18 žena dojilja sa dijagnozom COVID- 19. Nijedan od analiziranih uzoraka mleka nije sadržavao virus, dok je gotovo dve trećine uzoraka sadržalo dve vrste antitela specifična za COVID-19.

Inficirane majke ne moraju se odvajati od svojih beba

Možda najvažniji rezultat čitave studije je preporuka da majke pozitivne na COVID-19 ne bi trebalo da budu odvojene od svoje novorođenčadi. Pre tačno godinu dana, na samom početku pandemije, medicinska struka i brojne organizacije nisu bile složne u tome da li i kako savetovati majke obolele od COVID-a da li da se razdvajaju ili ne od svojih tek ređenih beba. Jasnih i nedvosmislenih preporuka nije bilo sve do sada.

– Majku odvajamo od njihovih bebe samo ako je to medicinski neophodno. Ovi rani rezultati do kojih smo došli ukazuju na to da mleko majki koje su imale infekciju COVID-19 sadrži specifična i aktivna antitela protiv virusa i da virus ne prenose mlekom. Ovo su sjajne vesti! – kaže dr Bridget Ioung, docent na Odeljenju za pedijatriju URMC i član ovog istraživačkog tima.

Sledeći korak – Da li i kako vakcina za COVID-19 utiče na mleko dojilja?

Prema njenim rečima u uzorcima mleka dojilja otkriven je jako visok nivo IgA, već poznatog antitela koji uništava virus COVID-19. Sledeći korak, kako je navedeno, je da se ovi rezultati potvrde na većem uzorku inficiranih dojilja, kojih trenutno ima 50. Takođe, odgovor za kojim istraživači takođe tragaju je i da li vakcina za COVID-19 utiče na mleko dojilja na isti način.

Izvor: University of Rochester

 

1 comments on “Da li mleko dojilja može da pomogne u borbi protiv COVID-19? Novi dokazi kažu „DA“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *