Da li mleko dojilja može da pomogne u borbi protiv COVID-19? Novi dokazi kažu "DA"

Da li mleko dojilja može da pomogne u borbi protiv COVID-19? Novi dokazi kažu „DA“

  • 17/02/2021
  • 1
mleko-dojilja-u-borbi-protiv-COVID-19
Dojenje u doba pandemije COVID-19 virusa

Nedavno istraživanje koje su sproveli istraživači Medicinskog centra Univerziteta u Rochesteru (URMC) u saradnji sa nekoliko drugih američkih univerziteta pokazala su da dojilje zaražene virusom COVID-19 ne samo da ne prenose ovaj virus svojim mlekom, već naprotiv kroz mleko svojim bebama prenose antitela koja su u stanju da neutrališu virus.

Studija „Karakterizacija SARS-CoV-2 RNK, antitela i neutrališući kapacitet mleka koje proizvode žene sa COVID-19“, koja je objavljena 9. februara istražila je 37 uzoraka mleka od 18 žena dojilja sa dijagnozom COVID- 19. Nijedan od analiziranih uzoraka mleka nije sadržavao virus, dok je gotovo dve trećine uzoraka sadržalo dve vrste antitela specifična za COVID-19.

Inficirane majke ne moraju se odvajati od svojih beba

Možda najvažniji rezultat čitave studije je preporuka da majke pozitivne na COVID-19 ne bi trebalo da budu odvojene od svoje novorođenčadi. Pre tačno godinu dana, na samom početku pandemije, medicinska struka i brojne organizacije nisu bile složne u tome da li i kako savetovati majke obolele od COVID-a da li da se razdvajaju ili ne od svojih tek ređenih beba. Jasnih i nedvosmislenih preporuka nije bilo sve do sada.

– Majku odvajamo od njihovih bebe samo ako je to medicinski neophodno. Ovi rani rezultati do kojih smo došli ukazuju na to da mleko majki koje su imale infekciju COVID-19 sadrži specifična i aktivna antitela protiv virusa i da virus ne prenose mlekom. Ovo su sjajne vesti! – kaže dr Bridget Ioung, docent na Odeljenju za pedijatriju URMC i član ovog istraživačkog tima.

Sledeći korak – Da li i kako vakcina za COVID-19 utiče na mleko dojilja?

Prema njenim rečima u uzorcima mleka dojilja otkriven je jako visok nivo IgA, već poznatog antitela koji uništava virus COVID-19. Sledeći korak, kako je navedeno, je da se ovi rezultati potvrde na većem uzorku inficiranih dojilja, kojih trenutno ima 50. Takođe, odgovor za kojim istraživači takođe tragaju je i da li vakcina za COVID-19 utiče na mleko dojilja na isti način.

Izvor: University of Rochester

 

1 comment on “Da li mleko dojilja može da pomogne u borbi protiv COVID-19? Novi dokazi kažu „DA“

  1. Fa li onda doilje smeji fa prime vakcinu? Niko to ne može sa sigurnošću da kaže, ća na punktovima doiljama ne daju vakcine…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.