Kako smanjiti holesterol? Proverene metode za bolje srčano zdravlje

 • 19/01/2024
 • 0
Kako smanjiti holesterol je često pitanje koje sebi postavljamo posle praznika, kada se maksimalno opustimo i prepustimo masnijoj i kaloričnijoj hrani (Foto ilustracija: Envato)
Kako smanjiti holesterol je često pitanje koje sebi postavljamo posle praznika, kada se maksimalno opustimo i prepustimo masnijoj i kaloričnijoj hrani (Foto ilustracija: Envato)

Kako smanjiti holesterol je često pitanje koje sebi postavljamo posle praznika, kada se maksimalno opustimo i prepustimo masnijoj i kaloričnijoj hrani.

Visoki holesterol je zdravstveni problem koji često ostaje neprimećen, ali ima potencijal da značajno utiče na kvalitet i dužinu života. Holesterol je masna supstanca koja je neophodna za normalno funkcionisanje tela, ali njegov visok nivo u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Holesterol je lipoprotein – spoj lipida (mast) i proteina. Postoje dve glavne vrste holesterola: LDL (low-density lipoprotein), često nazvan „loš holesterol“, i HDL (high-density lipoprotein), poznat kao „dobar holesterol“. LDL holesterol se može nakupiti u zidovima arterija, stvarajući plak koji otežava protok krvi, dok HDL holesterol pomaže u uklanjanju LDL holesterola iz krvotoka.

Kako smanjti holesterol? Ključni su kontrola i način života

Kontrola nivoa holesterola je ključna za prevenciju ateroskleroze, stanja u kojem se arterije sužavaju zbog nakupljanja plaka. Ateroskleroza može povećati rizik od srčanih oboljenja, uključujući srčani udar i anginu, kao i moždani udar. Održavanje optimalnog nivoa holesterola, posebno niskog LDL i visokog HDL holesterola, je stoga izuzetno važno za zdravlje srca i krvnih sudova.

Način života ima značajan uticaj na nivo holesterola. Nezdrave navike, kao što su loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola, mogu doprineti povećanju LDL holesterola i smanjenju HDL holesterola. Suprotno, zdrave životne navike mogu pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Razumevanje uloge holesterola u telu i značaja održavanja njegovog optimalnog nivoa je prvi korak u prevenciji i kontroli srčanih bolesti. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja i umerena konzumacija alkohola su ključne strategije za upravljanje holesterolom i odgovor na pitanje kako smanjiti holesterol u krvi.

Rizici i odgovor na pitanje kako smanjiti holesterol

Visok holesterol može dovesti do niza zdravstvenih problema, posebno povezanih sa srcem i krvnim sudovima:

 1. Ateroskleroza: Ovo je glavni problem koji nastaje kada se holesterol nakuplja na zidovima arterija, što može dovesti do suženja i blokade krvnih sudova.
 2. Koronarne bolesti srca: Suženje ili blokada koronarnih arterija, koje snabdevaju srce krvlju, može dovesti do angine i srčanih udara.
 3. Cerebrovaskularne bolesti: Ako arterije koje snabdevaju mozak postanu sužene ili blokirane, to može rezultirati moždanim udarom.
 4. Periferna arterijska bolest: Suženje arterija u ekstremitetima može dovesti do bola, slabosti ili umora u nogama i rukama.

Redovna dijagnostika i praćenje nivoa holesterola su ključni, posebno za osobe koje imaju povećan rizik zbog porodične istorije srčanih bolesti ili drugih faktora rizika kao što su pušenje, visok krvni pritisak ili dijabetes.  

Kako smanjiti holesterol? Ovo su efikasne strategije

Efikasno smanjenje holesterola zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje promene u ishrani i načinu života. Ove promene mogu pomoći ne samo u smanjenju holesterola, već i u poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.

Ishrana igra ključnu ulogu u upravljanju nivoom holesterola. Evo nekoliko preporuka:

 1. Smanjenje zasićenih i trans masti: Ograničavanje unosa zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu i mlečnim proizvodima, kao i trans masti prisutnih u prerađenoj hrani, može pomoći u smanjenju LDL holesterola.
 2. Povećanje unosa vlakana: Hrana bogata rastvorljivim vlaknima, kao što su ovsena kaša, voće, povrće i mahunarke, pomaže u smanjenju apsorpcije holesterola.
 3. Konzumacija Omega-3 masnih kiselina: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi kao što su losos, skuša i sardine, kao i u lanenom semenu i orasima, mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Redovna fizička aktivnost je još jedan važan faktor u smanjenju holesterola:

 1. Redovno vežbanje: Cilj je najmanje 30 minuta umerene aktivnosti, kao što je brza šetnja, većinu dana u nedelji.
 2. Održavanje zdrave težine: Gubitak viška kilograma može pomoći u smanjenju LDL holesterola i podizanju HDL holesterola.

Pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola mogu negativno uticati na nivo holesterola i opšte zdravlje srca:

 1. Prestanak pušenja: Prestanak pušenja može poboljšati nivo HDL holesterola.
 2. Ograničavanje alkohola: Umereno konzumiranje alkohola može pomoći u podizanju nivoa HDL holesterola, ali prekomerno konzumiranje može povećati rizike.

Sveobuhvatan pristup koji uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja i umereno konzumiranje alkohola može značajno doprineti smanjenju holesterola i poboljšanju srčanog zdravlja.

Iako visoki holesterol obično ne izaziva simptome, održavanje zdravog načina života i redovni medicinski pregledi mogu pomoći u prevenciji i ranoj detekciji visokog holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Lečenje visokog holesterola

Pored promena u ishrani i načinu života, lečenje visokog holesterola može uključivati i upotrebu lekova. Ovo je posebno važno za osobe sa veoma visokim nivoom LDL holesterola ili one koji imaju povećan rizik od srčanih bolesti.

Najčešće korišćeni lekovi za smanjenje holesterola su statini. Oni deluju smanjenjem proizvodnje holesterola u jetri i mogu znatno smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanih udara.

Ostali lekovi koji se koriste za smanjenje nivoa holesterola u krvi su:

 1. Inhibitori apsorpcije holesterola: Lekovi koji smanjuju apsorpciju holesterola iz hrane.
 2. Biljni steroli i stanoli: Dodaci koji pomažu blokirati apsorpciju holesterola.
 3. Lekovi za vezivanje žučnih kiselina: Pomažu u uklanjanju holesterola iz tela.

Kao i svaki lek, i lekovi za smanjenje holesterola mogu imati nuspojave. Neki ljudi mogu iskusiti mišićne bolove ili digestivne probleme. Takođe, statini ponekad mogu uticati na funkciju jetre. Važno je redovno pratiti stanje i komunicirati sa lekarom o bilo kakvim simptomima ili zabrinutostima.

Lečenje holesterola treba prilagoditi individualnim potrebama i rizicima svake osobe. To uključuje redovno praćenje nivoa holesterola, razgovor sa lekarom o najboljoj strategiji lečenja i prilagođavanje tretmana po potrebi.

Kombinovanje lekova sa promenama u ishrani i načinu života može biti efikasan način za smanjenje holesterola i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Redovna komunikacija sa zdravstvenim timom i praćenje nivoa holesterola su ključni za uspešno upravljanje holesterolom.

Autor: Mitar Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *