Pčelinji otrov za samo 60 minuta uništava agresivne ćelije kancera

  • 28/01/2021
  • 1
Pčelinji-otrov-uništava-ćelije-kancera

Pčelinji otrov uništava ćelije kancera, da dobro ste pročitali. Aktivna komponentna pčelinjeg otrova, koji pčela ispušta prilikom uboda, veoma brzo je uništila dva tipa agresivnih ćelija kancera dojke, koje su, inače, izuzetno teške za terapijsko lečenje. Ono što je oduševilo naučnike Harry Perkins Instituta u Pertu (Australija), koji su tokom prošle godine sproveli opsežna laboratorijska istraživanja, je to što toksin iz pčelinjeg otrova nije uticao na zdrave ćelije.

Pčele, naši pomagači – pčelinji otrov uništava ćelije kancera

Još od davnina se veruje da su pčelinji med, propolis, ali i otrov koji sadrži evropska medonosna pčela – Apis, efikasni u prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Baš zbog toga, naučnici su odlučili da ispitaju u savremenim medicinskim uslovima kolika je njihova učinkovitost. Kroz laboratorijske testove, otkrili su da aktivna komponentna otrova Apis pčele sadrži melitin, koji je izuzetno delotvoran za širok spektar tumora, uključujući melanom, kancer pluća, jajnika i pankreasa. Istraživanja su pokazala da pčelinji otrov uništava ćelije kancera.


Šta je melitin?

Melitin je molekul koji stvara onaj bolni osećaj uboda pčela. Naučnici su želeli malo detaljnije da ga istraže, pa su njegove efekte implementirali na dva najagresivnija tipa kancera koji imaju tendenciju da razviju otpor na postojeće tretmane, poznatiji kao HER2 kancer dojke i trostruko negativni kancer dojke. Kancer dojke je inače jedan od najčešćih tipova karcinoma koji se javlja kod žena i to čak 100 puta češće, nego kod muškaraca, starosti od 50 i više godina.

Rezultat studije – Melitin suzbija rast smrtonosnih ćelija karcinoma dojke

Naučnici sa Harry Perkins Instituta za medicinska istraživanja u Australiji i sa Univerziteta Zapadne Australije otkrili su da je otrov bio izuzetno delotvoran na agresivnim ćelijama, sa zanemarljivim efektima na normalne ćelije. “Otkrili smo da melitin može u potpunosti da uništi membrane ćelija karcinoma u rekordnom roku u trajanju od 60 minuta”, navodi dr Kjara Dufi, koja je inače vodila ovo ispitivanje.

Melitin već u prvih 20 minuta od svog delovanja na agresivnu ćeliju deluje tako što blokira dalje prosleđivanje hemijskih poruka, koje bi trebalo da rastu i dele se. Za nešto manje od sat vremena, on ubija agresivnu ćeliju tako što probija rupe na njihovoj spoljnoj membrani.

– Pogledali smo kako otrov pčela i melitin utiču na signalne puteve kancera, odnosno, na hemijske poruke koje su ključne za rast i reprodukciju daljih ćelija karcinoma i veoma brzo smo otrkili da su nakon njegovog delovanja ovi signalni putevi zatvoreni – ističe dr Dufi.

Naučnici su tokom ovog istraživanja otkrili i da melitin to čini tako što sprečava aktivaciju receptora faktora rasta u membrani ćelije. Jedan od razloga što HER2 ćelije i trostruko negativni karcinomi dojke nekontrolisano rastu je taj što imaju izuzetno veliki broj baš ovih receptora. Sprečavajući prolaz ovih signala za rast, melitin zaustavlja proliferaciju ćelija.

“Ovo je neverovatno zapažanje da melitin, inače glavna komponenta pčeljinjeg otrova može suzbiti rast smrtonosnih ćelija raka dojke, naročito trostruko negativnog karcinoma dojke”, rekao je profesor Peter Klinken, inače glavni naučnik Univerziteta Zapadne Australije, a koji nije bio deo ovog istraživanja.

Kako bi još jednom potvrdili svoje saznanje, naučnici su tretirali mišiji model trostrukog kancera dojke kombinacijom melitina i leka Docetaksel, koji se inače koristi u terapiji kancera dojke. Rezultati su bili zapanjujući. Kombinacija ova dva sastojka pokazala se izuzetno efikasnom u smanjenju tumora.

Onkolozi bi potencijalno mogli da primene ovu strategiju u lečenju, kako bi povećali efikasnost u tretmanima, a smanjili dozu lekova za hemioterapiju, čime omogućavaju i smanjenje neželjenih efekata na zdrave ćelije.

Autori ove studije napominju da je otrov medonosne pčele relativno jeftin i lako dostupan, što ga čini dobrom opcijom za izlečenje kancera u zemljama sa ograničenim zdravstvenim resursima. Međutim, pošto ova studija i dalje traje, a naučnici treba da urade i klinička ispitivanja na ljudima kako bi procenili bezbednost i efikasnost melitina za izlečenje karcinoma, potrebno je uraditi i detaljno ispitivanje efekta melitina i na ostale zdrave ćelijske funkcije u organizmu.

Pogledajte i ostale teme koje se tiču zdravlja na stranici Zdravlje A-Z.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

1 comments on “Pčelinji otrov za samo 60 minuta uništava agresivne ćelije kancera

  1. Kada sam bila mala (sada imam 48godina) moj tata je, secam se stavljao pcelu na bradavice koje je imao na rukama. Posle ujeda su mu bradavice brzo nestajale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *