Đumbir krije sastojke koji utiču na ublažavanje simptoma lupusa (VIDEO)

  • 28/01/2021
  • 0
ublažavanje-simptoma-lupusa-đumbir

Nedavna studija istraživača sa Univerziteta u Mičingenu proučavala je da li đumbir može da pomogne u smanjenju simptoma lupusa, odnosno, da li njegovo glavno bioaktivno jedinjenje ima pozitivni učinak na ovu autoimunu bolest. Rezultate su objavili u stručnom medicinskom magazinu JCI insight, koje vam prenosimo u ovom tekstu.

Đumbir je od davnina popularan sastojak hrane koji se može koristiti u različite svrhe, ali o njegovom velikom antiinflamatornom i antioksidativnom svojstvu se veoma malo zna. Zato su i autori ove studije odlučili da istraže, u kojoj meri bi izvedena hemijska jedinjenja iz đumbira mogla da funkcionišu kao prirodni supresor, jer lupus može izazvati trajno oštećenje tkiva, pošto bele krvne ćelije, odnosno neutrofili, igraju ključnu ulogu u ovoj inflamatornoj reakciji. Đumbir krije sastojke koji utiču na ublažavanje simptoma lupusa!

Rezultati studije – Jedinjenja đumbira potencijalno mogu da deluju kao tretman za lupus

Da bi svoje istraživanje mogli da realizuju do samog kraja, naučnici su primenili pikantni sastojak đumbira – gingerol, koji su razložili na dve komponente: 6 – gingerol, koji su inače koristili u istraživanju i 8 – gingerol.

Kako bi došli do konkretnog zaključka, naučnici su uključili u ovo istraživanje i miševe sa antifosfolipidnim sindromom (APS), koji se često dovodi u korelaciju sa lupusom. APS je autoimuna bolest koja uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima.

Tim istraživača je otkrio da je u obe grupe miševa 6 – gingerol iz đumbira, sprečio oslobađanje vanćelijskih zamki neutrofila, što je i eminentni dr Ramadan Ali objasnio na sledeći način: “Neutrofilne vanćelijske zamke potiču iz belih krvnih zrnaca i nazivaju se neutrofili. Ove, inače lepljive strukture poput paukove mreže, nastaju kada auto antitela, stupe u interakciju sa receptorima na površini neutrofila”.

Dakle, neutrofili pokreću lupus i pojačavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Zajedno sa njihovim smanjenjem, 6 – gingenol iz đumbira utiče na smanjenje krvnih ugrušaka. Prilikom procesa inhibirale su se fosfodiesteraze, koje su inače neutrofilni enzimi. Ova inhibicija, dovela je do smanjenja aktivacije neutrofila, čime se dokazalo da antiinflamatorna aktivnost jedinjenja đumbira direktno utiče na auto antitela, koja su povezana sa bolestima kao što su lupus i APS.

Takođe, izuzetno je važno da je, bez obzira na to, da li su miševi imali APS ili lupus, došlo do smanjena auto antitela. Ovaj dobijeni rezultat studije ukazuje na to, da jedinjenje đumbira može da prekine ciklus upale i potencijalno deluje kao tretman.

Istraživači: “Ideja za istraživanje stigla od pacijenata”

Ova predklinička studija pokrenula je uzbudljive teme u krugovima naučnika, jer ukoliko se rezultati ove studije impliciraju na ljudima, to će u velikoj meri povećati mogućnost upotrebe đumbira kao validnog preparata kojima se otklanjaju simptomi lupusa, ali koji se takođe može koristiti i za reševanje problema zgrušnjavanja krvi.

Za neke članove naučnog tima, ovaj eksperiment je posebno važan. Autor studije i reumatolog dr Džejson Najt, priznao je da nije mnogo znao o efektima đumbira do sada: “Kada mi je dr Ramadan doneo koncept, bio sam oduševljen da ga nastavim u svojoj laboratoriji, jer sam znao da će im to biti važno. Ponekad nam pacijenti daju zaista dobre ideje”.

Više detalj pogledajte u videu ispod

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *