Test krvi može da otkrije 50 vrsta karcinoma

  • 06/11/2021
  • 0
test krvi

Teška borba protiv karcinoma počinje već od trenutka dijagnoze. Zbog toga je veoma važno da se što pre dijagnostikuje. Sada to može da se uradi i na jednostavniji način. Dovoljan je test krvi da se otkrije postojanje, čak i lokacija karcinoma.

Istraživanja u SAD i Velikoj Britaniji pronašli su novi test krvi koji može brzo da odredi postojanje i lokaciju karcinoma. Ne treba govoriti koliko je ovo značajno otkriće posebno kada je faktor vremena u pitanju.

Sada se smanjuje i vreme čekanja i brzo se dolazi do dijagnoze i to čak za 50 različitih vrsta karcinoma.

Kakav je i koliko pouzdan ovaj test krvi?

Test funkcioniše koristeći tip DNK uzet iz ćelije tumora. Ovaj test identifikuje DNK isključivo karakterističan za ćelije karcinoma i to koristeći promene u DNK. Ako se u krvi nalazi metil grupa, to je pouzdan znak da je prisutan tumor.

Kada se izoluje besćelijski DNK iz uzorka krvi započne sekvenciranje kako bi se našli metilovani delovi, lekar lako može da prepozna maligne ćelije. Takođe može da se dijagnostikuje i tip karcinoma.

Studija je urađena na uzorku od 4.000 ispitanika. Oko polovine imala je rak. Istraživanje je uključilo 50 vrsta karcinoma.

Tačnost ovog testa krvi bila je impresivnih 93%. A još impresivnija je tačnost nalaženja tačnog mesta karcinoma od čak 96%.

Ovo znači da je pogrešna dijagnoza kod manje od jednog procenta ljudi. Primera radi kod skrining programa dijagnostikovanja raka grudi mogućnost greške je i do 10%.

Koliko je test krvi raširen u dijagnozi karcinoma?

Ovo istraživanje predstavlja tek početak procesa, koji za krajnji cilj ima široku upotrebu testa krvi u dijagnozi karcinoma. Za to je potrebno još istraživanja i to na mnogo većem uzorku. Međutim, odlični rezultati naučnike čine optimistima da će test krvi uskoro biti neizostavni instrument dijagnostike.

Naučnici se nadaju da će ovaj tip dijagnostike pomoći u ranom otkrivanju karcinoma. Čak i pre pojave simptoma, čime bi šanse za lečenje značajno porasle.

Ova studija je kamen temeljac i prvi korak ka razvijanju najjednostavnijeg mogućeg dijagnostičkog alata. Rano otkrivanje više od 50% vrsta karcinoma može da spase miliona života svake godine i dramatično bi smanjilo neugodnosti uzrokovane agresivnim lečenjem – rekao je Fabris Andre izvršni urednik časopisa „Anali onkologije“ u kojem je i objavljeno pomenuto istraživanje.

Studija je među 50 tipova karcinoma koje je uspela da otkrije, našla i 12 koji su u kategoriji najopasnijih. Od tih vrsta karcinoma umire čak 60% ljud koji umiru od raka.

O kakvom se napretku radi u dijagnostici dovoljno govori činjenica da se velika većina ovih karcinoma ne može otkriti pre prvih simptoma. Ali test krvi bi značajno mogao i ima veliki potencijal da promeni šanse u borbi protiv ove opake bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *