Hipohlorasta kiselina – prirodno „oružje” u borbi protiv bakterija, infekcija i virusa

  • 21/02/2021
  • 0
Hipohlorasta-kiselina
Dezinsekcija ruku antiseptikom (Foto: Shutterstock)

Hipohlorasta kiselina, poznata kao najstarije dezinfekciono sredstvo, deluje tako što je neutrofili, odnosno bela krvna zrnca, koriste u borbi protiv različitih infekcija, bakterija i virusa. Potpuno netoksična i 100% sigurna po zdravlje ljudi, hipohlorasta kiselina predstavlja impresivnu kombinaciju koja je u medicini zastupljena više od jednog veka.

Čak i pre nego što su antibiotici postali dostupni, hipohlorasta kiselina koristila se za dezinfekciju rana, posebno u vreme Prvog svetskog rata.

Danas, u 21. veku, njena upotreba daleko je šira, s obzirom da se svakodnevno koristi u medicinskim i privatnim uslovima, ali i u procesima, na primer, za proizvodnju prehrambenih proizvoda.Hipohlorasta kiselina je nežna za oči

Dezinfekciona i antibakterijska sredstva ma koliko se činila slična, u primeni i na ljudskim tkivima deluju potpuno različito. Primera radi, 70% etanol je široko rasprostranjem u upotrebi, u vidu antibakterijala za svakodnevnu upotrebu, kao i dezinfekcionih sredstava, međutim, on u velikoj meri utiče na isušivanje kože, što smo imali prilike da vidimo u toku godine za nama, kada smo zbog pandemije, neprekidno dezinfikovali ruke, a o čemu smo detaljnije pisali u tekstu na ovom linku.

Sa druge strane, hipohlorasta kiselina nema štetno dejstvo, jer iako deluje mikrobno, ona predstavlja prirodnu zaštitu naših leukocita u borbi protiv bakterija i infekcija. Zato je takvu možemo neprekidno koristiti u različite svrhe.

Kao Izuzetno nežna i bezopasna, odobrena je od strane FDA (Američka Federalna Agencija za hranu i lekove) za upotrebu u lečenju rana, proizvodima za negu izuzetno osetljivih tkiva, pa čak i za ispiranje očiju.

Efikasnija i od poznatih sredstava za čišćenje

Hipohlorasta kiselina, osim što je izuzetno efikasna u ubijanju mikroba bez ostavljanja štetnih ostataka, ona se takođe koristi i u dezinfekciji različitih površina, pa čak i u čišćenju kućnog nameštaja, gde se pokazala daleko uspešnijom u poređenju sa poznatim sredstvima za čišćenje. Ono što je bilo izvanredno, je to što je hipohlorasta kiselina delovala sa 0 toksičnih hemikalija bez stvaranja bilo kakvog alergena.

Dokazano štiti od korona virusa

EPA (Američka agencija za zaštitu životne sredine) potvrdila je upotrebu hipohloraste kiseline, kao efikasnog sredstva protiv korona virusa. Ovo prirodno, super moćno sredstvo ima svoj PH rastvora na HOCI nivou, odnosno na nivou supstance iz organizma koji se bori protiv klica. Baš na tom nivou je izgrađen i Granudacyn, antiseptik na bazi hiphloraste kiseline koji nam je dostupan u Srbiji.

Sa izuzetno brzim dejstvom, Granudacyn ima i visok stepen uspešnosti prilikom uništavanja mikroorganizama u visokom procentu, čak i kod rezistentnih sojeva bakterija. Primera radi, kada govorimo o primarnom mestu infekcije virusom COVID-19, bez sumnje možemo reći da je to grlo. Dakle, veoma osetljivo tkivo na koje ne smemo koristiti agresivne antiseptike, jer bismo u suprotnom doveli do oštećenja sluzokože ili izazvali zapaljanje. Iako je naučnicima bio izazov da dokažu njegovo efikasno dejstvo, Granudacyn se pokazao veoma delotvornim u ubijanju klica i bakterija, ostavljajući sluzokožu grla neoštećenom.

Granudacyn---antiseptik-sprej
Granudacyn – antiseptik na bazi hipohloraste kiseline

Delotvoran i na moždanim tkivima

U hirurgiji se Granudacyn koristi za ispiranje unutrašnjih organa, telesnih šupljina, ali i na moždanim tkivima, što ga čini jedinim antiseptikom bezbednim za sva tkiva. Na tkivu bi bilo dobro da ostane što duže, jer je na taj način i njegov efekat bolji. Granudacyn, dakle nije potrebno ispirati sa mesta primene, jer nema rizik od oštećenja tkiva. Zbog neograničene upotrebe korišćenja, ne postoji rizik od stvaranja „rezistencije mikroorganizma“

Za 60 sekundi redukuje više od 99,99% bakterija i virusa

Izuzetno efikasan, sa širokim spektrom dejstva zbog hipohloraste kiseline, Granudacyn je i potpuno netoksičan antiseptik, koji veoma brzo deluje. Nanošenjem antiseptika na tkivo, hipohlorasta kiselina pravi oštećenja na ćelijskom zidu mikroorganizma, prosto rečeno „rupe”. Kroz te rupe, tečnost koja okružuje mikroorganizam velikom brzinom ulazi u njega pod osmotskim pritiskom i dovodi do njegovog raspadanja. Dakle, dejstvo Granudacyn-a je mehaničko. Proces je jednostavan, efikasan i veoma kratko traje (15-60 sekundi). Pri tome, naše ćelije ostaju bezbedne i na njih Granudacyn ne deluje.

Hipohlorasta kiselina u borbi protiv patogena

Granudacyn, kao antiseptik višestruke upotrebe i izuzetno efikasno sredstvo kako za dezinfekciju spoljašnjih, tako i unutrašnjih tkiva, uz saznanje da je netoksičan i siguran, kombinacija je koja zaslužuje razmatranje i našu pažnju.

Za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se koristi antiseptik Granudacyn, gde i kako se može kupiti, možete videti na ovom linku ili direktno kontaktirati telefonom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: Dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *