Kada rana diše, brže i zarasta

  • 22/02/2021
  • 0
Tretiranje-i-lecenje-rana
Tretiranje rana (Foto: Shutterstock)

Pad količine kiseonika u tkivu ispod određenog nivoa dovodi do izmena u metabolizmu ćelije, tkivo tada postepeno menja boju, onda konzistenciju i na kraju odumire, što dovodi do pojave nekroza, odnosno kratera različitih dubina.

Terapija kiseonikom

Kod gotovo svih hroničnih rana postoji neki problem sa lokalnom cirkulacijom krvi u manjim krvnim sudovima. Zato je kiseonik potreban u sve četiri faze zarastanja rana, naročito ako govorimo o dekubitima, dijabetskim ranama, kao i venskim ulkusima. Zarastanje dakle, neće biti uspešno, ukoliko ne postoji adekvatna snabdevenost tkiva kiseonikom, jer su baš ovi navedeni tipovi rana gotovo uvek u hipoksiji.

Baš zbog toga, terapija kiseonikom se smatra jednom od najuspešnijih, međutim, zbog njegove slabe rastvorljivosti u tečnostima, neophodni su posebni transporteri kiseonika. Svi preparati za negu i tretman rana koji su nam dostupni ili samo upijaju višak eskudata (prirodno lepljivog sloja koji se stvara preko rane) ili sprečavaju dalji razvoj mikroorganizama. Ali, ni jedan ne može da u potpunosti obezbedi neophodni dodatak kiseonika, osim Granulox-a.

Najbolji transporter kiseonika – hemoglobin protein, koji se prirodno nalazi u eritrocitima u ljudskoj krvi i transportuje čak 97% kiseonika do tkiva, a koji pomaže bržem zarastanju rana, još neke su od prednosti ovog spreja.

Da bismo saznali nešto više o ovom moćnom spreju, kako deluje na ranu i koje benefite donosi, kako se pravilno koristi i da li rani pre tretmana sa prethodi neka priprema, razgovarali smo sa dr Sašom Kitanovićem, ispred farmaceutske kuće Farmix, koja je inače distributer Granulox-a za Srbiju.

Na osnovu primera iz prakse i iskustva pacijenata, kakva je uspešnost tretiranja rana sa Granulox-om?

Rezultati kliničkih studija pokazali su da je u proseku duplo manje vremena bilo potrebno za zarastanje rana koje su lečene Granulox-om u odnosu na standardne metode previjanja i lečenja rana. Takođe, bolnost rana je bila manja kod pacijenata lečenih Granulox-om u odnosu na standardnu negu.

Kako Granulox reaguje u kombinaciji sa nekim drugim medicinskim sredstvima i smanjuje li se njegovo dejstvo, ukoliko pacijent, na primer istovremeno koristi hiperbaričnu komoru?

Hemoglobin generalno, pa i hemoglobin u Granulox-u osetljiv je na dejstvo agresivnih antiseptika. Kod nas su za dezinfekciju rana u širokoj upotrebi agresivni antiseptici kao što je hidrogen, povidon-jod i rivanol. Ova sredstva su više štetna nego korisna za hronične rane, jer pored svog antiseptičkog delovanja, oštećuju i tkivo rane, koje je već ionako slabo. Takođe, njihovo dejstvo na hemoglobin je destruktivno i ne treba ih koristiti u kombinaciji sa Granulox-om.

Masti, hidrokoloidne prekrivke i generalno prekrivke koje ne propuštaju kiseonik, ne treba koristiti sa Granulox-om.

Sredstva koja se mogu koristiti sa Granulox-om jesu fiziološki rastvor, obična voda i sapun i antiseptici bez štetnog dejstva na naše tkivo kao što je antiseptik Granudacyn. Hiperbarična komora koju ste spomenuli u pitanju, ne smanjuje dejstvo Granulox-a, naprotiv ona može zajedno sa Granulox-om povećati oksigenaciju tj. poboljšati snabdevanje rane kiseonikom. Sa druge strane, primena hiperbarične komore za tretman rana često je nepraktična i neizvodljiva za mnoge pacijente. Terapija u hiperbaričnoj komori je ograničenog trajanja bila ona svakodnevna ili ređe od toga, dok se Granulox-om obezbeđuje kontinuirana oksigenacija rane, u kućnim ili ambulantnim uslovima, svakodnevno, tokom 24 sata što je jako važno za proces zarastanja rane.

Kakav je proces za tretiranje rane u kućnim uslovima, da li je dovoljno samo naneti Granulox sprej na ranu ili mu prethodi neka priprema?

Pre upotrebe Granulox-a, ranu treba oprati običnom vodom i sapunom, a zatim je dezinfikovati antiseptikom Granudacyn. Nakon toga, na ranu se nanosi Granulox jednostavnim prskanjem na površinu rane u tankom sloju. Preko Granulox-a na ranu se postavlja obična pamučna gaza i zavoj, dakle materijali koji propuštaju kiseonik (da bi se omogućilo dejstvo Granulox-a). Granulox nikako ne treba kombinovati sa mastima ili prekrivkama koje ne propuštaju kiseonik.

Granulox će sigurno imati efekta na svakoj rani ako se pravilno koristi i u kombinaciji sa adekvatnim sredstvima. Međutim, da li će i kada doći do zarastanja rane ne zavisi isključivo od Granulox-a. To zavisi od uzroka nastanka rane, da li je taj uzrok otklonjen ili nije, starosti pacijenta, pokretljivosti pacijenta i pravilne obrade tj. dezinfekcije rane.

Pojava ovog hemoglobinskog spreja, predstavlja veliki korak napred u medicini i to, ne samo u modernoj terapiji, već i u kućnim uslovima lečenja hroničnih i akutnih rana. Međutim, veoma je važno ispoštovati osnovnu terapiju i savete lekara.

Ukoliko vas zanima gde možete kupiti Granulox sprej i dodatno se raspitati o ovom spreju, informacije možete dobiti klikom na ovaj link ili direktno od farmaceuta, čiji kontakt telefon vam ostavljamo u nastavku: 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera
informacija i činjenica: dr Saša Kitanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *