Da li znate da su Egipćani lečili otvorene rane medom?

 • 29/09/2021
 • 0
Lecenje-medom

Lečenje medom je poznato koliko je stara i ljudska civilizacija. Ljudi su hiljadama godina unazad koristili obloge od meda za brzo i efikasno zarastanje rana, zbog antibakterijskog svojstva i jedinstvene pH ravnoteže koju poseduje, a koja promoviše kiseonik i lekovita jedinjenja u rani.

Kako lečenje medom deluje?

Med je slatka sirupasta supstanca za koju se pokazalo da ima bioaktivne komponente koje mogu pomoći u zarastanju rana. Prema istraživanju koje je objavio američki časopis Journal of Wound Care:

 1. Med podstiče zarastanje otvorenih rana zbog kiselkastog pH-a koji poseduje – kada se nanese na ranu, kiseli pH podstiče krv da oslobađa kiseonik, što je važno za njeno brzo i efikasno zarastanje. Kiseli pH takođe smanjuje prisustvo supstanci zvanih proteaze koje narušavaju proces zarastanja rana.
 2. Med stvara osmotski efekat zbog procenta šećera koji se u njemu nalazi – šećer prirodno prisutan u medu ima efekat izvlačenja vode iz oštećenih tkiva (poznat kao osmotski efekat). Ovo smanjuje otok i podstiče protok limfe kako bi se rana što pre zacelila. Šećer takođe izvlači vodu iz bakterijskih ćelija, što može pomoći u sprečavanju njihovog razmnožavanja.
 3. Med ima antibakterijski efekat – pokazalo se da med ima antibakterijski efekat na bakterije koje su uobičajeno prisutne u ranama, kao što je stafilokok aureus otporan na meticilin (MRSA) i enterokoki rezistentni na vankomicin (VRE)

Koje su moguće komplikacije upotrebe meda na otvorenim ranama?

Uvek je moguće da se med ili njegova posuda kontaminiraju ili da osoba ima alergijsku reakciju. Ponekad se radi o pčelinjem polenu koji je prirodno prisutan u medu, pa vam zato u nastavku predstavljamo neke od najčešćih alergijskih reakcija:

 • Vrtoglavica
 • Ekstremno oticanje
 • Mučnina
 • Peckanje ili pečenje nakon topikalne primene
 • Teškoće sa disanjem
 • Povraćanje

Ako osetite ove simptome, očistite kožu od meda i potražite medicinsku pomoć. Nemojte ponovo koristiti med, već u najbližoj apoteci potražite Granulox, sigurno sredstvo za zarastanje otvorenih rana, koje ne izaziva komplikacije i nus pojave.

Kućno lečenje otvorenih rana

Rezultati kliničkih studija pokazuju da je u proseku duplo manje vremena potrebno za zarastanje rana koje su lečene Granulox-om u odnosu na standardne metode previjanja i lečenja rana, jer kod gotovo svih otvorenih rana postoji neki problem sa lokalnom cirkulacijom krvi u manjim krvnim sudovima. Zato je kiseonik potreban u sve četiri faze zarastanja rana, naročito ako govorimo o dekubitima, dijabetskim ranama, kao i venskim ulkusima, koje se smatraju najučestalijim tipovima otvorenih rana. Zarastanje dakle, neće biti uspešno, ukoliko ne postoji adekvatna snabdevenost tkiva kiseonikom, jer su baš ovi navedeni tipovi rana gotovo uvek u hipoksiji, a Granulox ga ima u izobilju.

Granulox se koristi tako što se na dezinfikovanu ranu, nanosi jednostavnim prskanjem na površinu rane u tankom sloju. Preko Granulox-a na ranu se postavlja obična pamučna gaza i zavoj, dakle materijali koji propuštaju kiseonik da bi se u potpunosti omogućilo njegovo dejstvo. Granulox nikako ne treba kombinovati sa mastima ili prekrivkama koje ne propuštaju kiseonik, jer će tada zarastanje rane biti znatno otežano, a moguće su i komplikacije u vidu pojave infekcija ili bakterija direktno na rani.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Sa Granulox-om otvorene rane zarastaju duplo brže

Od aprila 2012. godine, kada se Granulox pojavio na tržištu, napravljen je veoma veliki dokazni materijal. Sprovedena su:

 • 2 randomizirana kontrolisana ispitivanja
 • 10 retrospektivnih kontrolisanih kohortnih studija
 • 43 serija slučajeva koji obuhvataju od 1 do 10 pacijenata
 • skoro 20 serija slučajeva sa više od 10 uključenih pacijenata

koje su dale neverovatne rezultate i potvrdile gotovo duplo brže zarastanje otvorenih rana u poređenju sa standardim procedurama. Svako smanjenje površine rane predstavlja napredak u terapiji. Međutim, imajući u vidu da otvorene rane sporo zarastaju, fotografisanje i merenje dimenzija rane u određenim intervalima, na primer na 7 ili 15 dana daće jasniji uvid u rezultate terapije i biće vam još jedan dokaz više da se uverite u delotvornost ovog hemoglobinskog spreja.

Iako se u praksi pokazalo da med pomaže pacijentima sa hroničnim i otvorenim ranama zbog antibakterijskog dejstva, nemojte pokušavati da te rane izlečite sami. Neke će zbog dubine ili širine bolnog mesta zahtevati ozbiljniju terapiju i tretman, pa je kod njih najbolje koristiti Granulox.

Svakako pre upotrebe meda ili Granulox-a, obratite se lekaru kako biste znali kom tipu otvorene rane vaša rana pripada i naravno, savetujemo vam da se nakon pregleda sa vašim dermatologom posavetuje u vezi upotrebe Granulox-a, koji možete kupiti klikom na ovaj link ili direktno telefonom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *