Sporo zarastanje otvorenih rana znak su ozbiljnog oboljenja organizma

 • 25/10/2021
 • 0
Sporo-zarastanje-rana

Usporeno ili sporo zarastanje rana, odnosno rane koje mesecima, pa čak i godinama ne zarastaju, jedan su od ključnih simptoma bolesti poput dijabetesa koji je u poodmakloj fazi, a koji izuzetno loše utiče na kompletni imunološki sistem organizma ili problema sa cirkulacijom krvi.

Ako rana nije značajno zarasla posle četiri nedelje terapuetskog lečenja ili potpuno, nakon osam nedelja uz lekarski nadzor, onda tada postaje hronična. Ako se pravilno ne leči, može izazvati ozbiljne komplikacije. Osim neugodnog prizora, crvenila, iritiranosti i uglavnom otečenosti, hronična rana ima i druge komplikacije, poput:

 • Stvaranja velikih krasta koje često pucaju
 • Utrnulosti oko područja rane
 • Promene boje tkiva
 • Neprijatnog mirisa tkiva
 • Pojave iscedka iz rane

Kako da znate da li je vaša rana inficirana?

Koža se smatra prvom linijom odbrane našeg tela od infekcija. Kada koža pukne ili dođe u dodir sa spoljnim okruženjem, ona tada dozvoljava bakterijama da direktno prodru u organizam kroz otvorenu ranu, koje za posledicu imaju zaustavljanje procesa zarastanja, jer se telo tada bori protiv infekcije i ne pomaže u zacelivanju.

Inficirana rana je uglavnom crvena i bolna na dodir, a karakteristična je pojava gnoja i neprijatnog mirisa. Za njeno izlečenje se uglavnom koriste antibiotici i zahteva hitnu medicinsku negu.

Mogući krivac za sporo zarastanje rana – loša cirkulacija?

Tokom perioda zarastanja otvorene rane, crvene krvne ćelije vašeg tela prenose nove, zdrave ćelije, na povređeno mesto kako bi započele obnovu tkiva. Loša cirkulacija krvi može drastično usporiti ovaj proces, što onemogućava rani da zaraste. Hronična stanja, kao što su dijebetes ili gojaznost, mogu dovesti do loše cirkulacije krvi i pojave otvorenih rana, koja ukoliko se pravilno ne leče, veoma lako mogu postati hronične.

Da li ste proverili nivo glukoze u krvi?

Poznato je da dijabetes ukrućuje arterije i izaziva drastično sužavanje krvnih sudova i da dijabetičari često doživljavaju smanjen protok krvi i kiseonik u ranu, što onemogućava njihovo brzo zarastanje. Visok nivo glukoze takođe u velikoj meri, narušava funkciju belih krvnih zrnaca, vitalnog dela imunološkog sistema tela, što dovodi do sprečavanja borbe organizma protiv bakterija.

Kao rezultat ove borbe, često dolazi do pojave otvorenih rana, koje ne zarastaju pravilno, a koje se mogu brzo inficirati. Čak i svakodnevne manje posekotine, mogu biti velika komplikacija za zdravlje pacijenta, jer se brzo mogu zaraziti, a još brže proširiti na okolna tkiva i kosti.

Zato je veoma važno da svaki dijabetičar potraži što pre lekarsku pomoć za bilo koju ranu, koju uoči na svom telu. Čak i ona najmanja, može pokrenuti niz komplikacija, koje se mogu završiti fatalno. Za dijabetičare nelečene hronične rane u 80% slučajeva završavaju se amputacijom, a postoji i zabrinjavajuća smrtnost i to čak u 45% slučajeva nakon samo pet godina od amputacije.

Dijabetes i sporo zarastanje otvorenih rana

Visok nivo glukoze u krvi, koji je posledica nelečenog dijabetesa, usporava cirkulaciju i otežava zarastanje otvorenih rana, koje su savršeno mesto za razvoj:

 • Gljivičnih infekcija
 • Bakterijskih infekcija
 • Gangerene

Dijabetes je povezan sa stanjem koje se naziva periferna arterijska bolest (PAD), koje smanjuje dotok krvi u noge i stopala, a koje povećava mogućnost stvaranja:

 1. Čireva – otvorene rane na koži koje najčešće nastaju na stopalima, a koje ako se ne leče dovode do gangrene
 2. Ošetećenja živaca i krvnih sudova – što otežava zarastanje čak i najmanjih posekotina, jer sprečava protok krvi i kiseonika
 3. Gangrene – odumiranje ćelija tkiva, koje dovode do amputacije

Povišena glukoza u krvi, vremenom značajno oštećuje živce i krvne sudobe, što smanjuje protok krvi i kiseonika do bolnog mesta, čime se otežava zarastanje, a povećava mogućnost dobijanja infekcije, zato bi redovno trebalo proveravati krvnu sliku i pažljivo prijaviti svaku promenu na telu, naročito ako je u pitanju posekotina koja ne zarasta ili otvorena rana.

Kako pomoći dijabetičarima?

Kiseonik je izuzetno važan faktor u ćelijskom funkcionisanju, jer se tokom zarastanja otvorenih rana javljaju mnogobrojni biohemijski i ćelijski procesi, u kojem je je njegovo delovanje od suštinskog značaja. Potrebe kiseonika u tim momentima su drastično veće u poređenju od normalnog metabolizma zdravog tkiva, a koje u sasvim dovoljnoj količini možete naći u Granulox-u.

Granulox je hemoglobinski sprej, koji jednostavnim nanošenjem na ranu, tkivu doprema kiseonik i time rešava veliki problem hipoksije (smanjena količina kiseonika u tkivu). Kada se nanosi na ranu, Granulox oslobađa visoko prečišćeni hemoglobin koji se vezuje za kiseonik iz okoline i difundira kroz eksudat rane, dok hemoglobin lokalno snabdeva kiseonikom bazu rane kojoj pomaže u bržem zarastanju.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Iako je prioritetno namenjen lečenju:

 • Dijabetskih rana (ulkus dijabetskog stopala)
 • Arterijskih i venskih ulkusa
 • Dekubita

Granulox se takođe može koristiti i na zapuštenim i inficiranim ranama, gde pokazuje izvanredne rezultate za veoma kratak period delovanja.

Brže vreme zarastanja uz manje troškove

Naučne studije na globalnom nivou pokazuju da upotreba Granulox-a, daje efikasne rezultate, u kojima se posebno ističe kratko vreme oporavka, znatno smanjen stepen bola i što je najvažnije velika ušteda troškova u terapiji:

 • Dvostruko više hroničnih rana zaraslo je najkasnije za 16 nedelje u poređenju sa tradicionalnim terapijama lečenja
 • Vreme za izlečenje čira na dijabetskom ulkusu za 50% je kraće u poređenju sa tradicionalnom negom
 • Troškovi lečenja sa Granulox-om su za 40% niži nego kod standardnog izlečenja
 • 99% efikasnost u dezinfekciji rane

Granulox mogu koristiti pacijenti u kućnim uslovima. Jedini izuzetak su trudnice koje bi trebalo da ga izbegavaju, jer još uvek ne postoje zvanični dokazi o njegovoj bezbednosti za žene u drugom stanju. On ne deluje štetno na tkivo, tako da ne postoji vremensko ograničenje u upotrebi i ima ga smisla koristiti sve dok rana u potpunosti ne zaraste.

Svakako pre upotrebe Granulox-a trebalo bi da se obratite endokrinologu kako biste proverili vaš nivo glukoze u krvi, a zatim i dermatologu, kako bi utvrdio tip rane koju imate, da biste mogli sa adekvatnom primenom terapije sa Granulox-om, koji možete poručiti klikom na ovaj link ili direktno na sledeće brojeve telefona 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *