Kurkuma, zlatni začin za zlatnu kožu

  • 25/10/2021
  • 0
Kurkuma-kao-lek
Kurkuma kao lek (Foto: Shutterstock) Kurkuma kao lek (Foto: Shutterstock)

Kurkuma je stotinama godina unazad za ljude bila sinonim biljke sa lekovitim svojstvima i kozmetičkim blagodetima koje pružaju našoj koži. Poznat kao svetli, žućkasto-narandžasti začin pomešan sa đumbirom i dostupan kao mleveni začin kojeg možemo naći u bilo kojoj bolje snabdevenoj prodavnici. Takođe, poznata kao dodatak ishrani koji je dostupan u prodavnicima zdrave hrane i kozmetičkim drogerijama.

Kurkuma ima pregršt zdravstvenih koristi zbog bioaktivne komponentne koju u sebi sadrži, a koja ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Savremena naučna istraživanja tek sad počinju sa proučavanjem njenog pozitivnog uticaja, a mnogi veruju da ona ima nekoliko korisnih efekata na kožu.

Svojstva koja doprinose prirodnom sjaju kože

Kurkuma zbog antioksidanata i antiinflamatorne komponente koju sadrži, može istaći sjaj vaše kože. Dovoljna je sasvim mala količina grčkog jogurta, meda i kurkume, pomešane možete naneti na lice i držati 15 minuta. Nakon toga, primetićete kako je ovaj začin pozitivno reagovao na vaš epiderm i koliko je značajno osvežio vašu kožu.

Kurkuma pomaže u zarastanju otvorenih rana

Kurkumin, koji je glavni sastojak kurkume po kojem je i dobila naziv, drastično ubrzava zarastanje otvorenih rana, smanjujući upalu, otok i oksidaciju rane. Naučne studije otkrile su i da ona pozitivno utiče na vaš kolagen, te da je kao takva savršena prirodna dopuna u procesu zaceljivanja hroničnih i otvorenih rana.

Njena delotvornost, zbog antioksidativnog i antiinflamatornog sastojka, pomaže i kod psorijaze, upalne i ćelijski posredovane bolesti koja zahvata kažu, a ponekad i zglobove, kosti, tetive, ligamente, nokte pa čak i sluznicu. Kožne lezije se obično lokalizuju na laktovima, kolenima ili temenu glave, pa je upotreba kurkume na ovim područjima i više nego neophodna. Kurkuma smanjuje oksidativni stres upravo ovih psorijatičnih lezija.

Nedavno su i dve različite studije pokazale kako terapeutska efikasnost kurkumina iz kurkume može biti povezana sa njegovom sposobnošću da inhibira fosforilazu kinaze (enzim koji stvara psorijazu), koji značajno poboljašava barijernu funkciju kože sa povećanom regulacijom proteina kože.

Kurkuma kao lek – lekovita svojstva zlatnog začina

Osim izvanrednog ukusa koji ovaj začin daje hrani, zbog kojeg se od milja naziva „kuhinjska kraljica“, on se u medicini koristi kao tradicionalni lek za mnoge bolesti.

Od različitih bilijarnih poremećaja, poput anoreksije i bulimije, preko kašlja, dijabetskih ulkusa i otvorenih rana, poremećaja jetre i reumatizma, kurkuma se pozitivno pokazala u širokom spektru biološkog delovanja.

Osnovna karakteristika ovog začina je da je hemostatička, što znači da može zaustaviti krvarenje iz rane i zbog toga što je protivupalna i antimikrobna, ona ima pozitivno dejstvo na otvorene i hronične rane.

Kako da znam da li kurkuma deluje?

Svaki napredak u vidu zarastanja otvorene rane, koji je vidljiv golim okom znak je da je rana počela da zarasta. Međutim, da biste bili sigurni da ćete za veoma kratak period efikasno zaceliti vašu otvorenu ili hroničnu ranu, svetujemo vam da u najbližoj apoteci potražite Granulox, vaš saveznik za sigurno i brzo zarastanje otvorenih rana.

Granulox je hemoglobinski sprej, koji se jednostavnim pritiskom na kapicu spreja prska na površinu rane u tankom sloju, a koji rani doprema koncetrovani 10% hemoglobin koji će omogućiti veću rastvorljivost atmosferskog kiseonika u eksudatu i osam puta veći protok atmosferskog kiseonika do dna rane. Na ovaj način stvara se dodatni, veoma važan izvor kiseonika rani. Granulox, rastvoren u eksudatu na površini rane, obezbeđuje protok atmosferskog kiseonika kroz eksudat do dna rane i zbog toga se figurativno naziva „disaljkom“ za rane.

Ko sve može da koristi Granulox?

Veliki broj antiseptika je destruktivan kako za mikroorganizme, tako i za naše tkivo, pa samim tim dovode do destrukcije hemoglobina iz Granulox-a, čime kompromituju dejstvo Granulox-a. Naša preporuka je da koristite sredstva na bazi natrijumhipohlorata i hipohloraste kiseline, kao što je Granudacyn. Granudacyn ima selektivno dejstvo na mikroorganizme, ne deluje toksično na naša tkiva i ne oštećuje hemoglobin iz Granulox-a. Ukoliko koristite druge antiseptike, isperite ranu fiziološkim rastvorom pre nanošenja Granulox-a.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Granulox mogu koristiti pacijenti u kućnim uslovima. Jedini izuzetak su trudnice koje ne smeju koristiti Granulox (jer ne postoje dokazi o bezbednosti Granulox-a u trudnoći). Međutim, savetujemo Vam da se pre donošenja odluke o upotrebi Granulox-a obratite Vašem lekaru. Cilj terapije Granulox-om je zarastanje rane i svako smanjenje površine rane predstavlja napredak u terapiji. Međutim, imajući u vidu da hronične rane sporo zarastaju, fotografisanje i merenje dimenzija rane u određenim intervalima (na 7 ili 15 dana na primer) daće jasniji uvid u rezultate terapije.

Pojava crvenog ruba na ivicama rane, kao i pojava mladog granulacionog tkiva crvene boje i somotaste površine prvi su znaci početka zarastanja. Smanjenje veličine rane apsolutni je znak zarastanja rane.

Svakako pre upotrebe Granulox-a trebalo bi da se obratite vašem lekaru kako biste počeli sa adekvatnom primenom terapije sa Granulox-om, koji možete poručiti klikom na ovaj link ili direktno na sledeće brojeve telefona 063/287-977 i 063/287-860, a koji uvek možete kombinovati sa kurkumom.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *