Sve što treba da znate o kovid propusnicama

  • 24/10/2021
  • 0
kovid-propusnice

Zbog povećanja brojki i pogoršavanja situacije oko pandemije COVID-19 Vlada Republike Srbije odlučila je 23. oktobra 2021. da uvede kovid propusnice. One će se odnositi za sada za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 časa.

Šta su kovid propusnice?

Odluka o uvođenju kovid propusnica stupila je na snagu 23. oktobra 2021. Tim dokumentom dokazuje se da ste zaštićeni od COVID-19 na četiri načina:

  • Da ste primili vakcinu protiv kovida
  • Da ste preležali virus
  • Da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus
  • Da ima pozitivan test na antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariji od tri meseca

Kovid propusnice važiće samo tri sata, dakle od 22 časa do zatvaranja ugostiteljskih objekata koje je predviđeno za jedan čas posle ponoći.

Kako funkcionišu kovid propusnice?

Na kovid propusnicama neće biti fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument uz propusnicu. To znači da ćete uz kovid propusnicu morati da priložite ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Ako nemate kovid sertifikat, možete priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i antigenski test ne stariji od 48 sati. Ukoliko ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci, a niste vakcinisani, možete da priložite negativan antigenski test, koji je validan 48 sati.

Kakve su kazne za nemanje kovid propusnice?

Kako bi se omogućilo vlasnicima ugostiteljskih objekata dodatno vreme da nađu što efikasniji modus organizacije odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra.

Ako neko nema validan kovid sertifikat ili ga nema uopšte, a nadležni ga zateknu u ugostiteljskom objektu, biće kažnjen sa 5.000 dinara. Za pravno lice kazna je 300.000 dinara, za preduzetnika 150.000 dinara, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Kovid redar koji ne bude valjano radio posao moraće da plati 30.000 dinara.

Kako funkcioniše ovaj sistem u Evropi?

Ovaj sistem kovid propusnica je već uveden u velikoj većini evropskih zemalja, a razlika je u propisanom opsegu. Uz naravno uvažavanje procenta vakcinisanih u svakoj od zemalja.

U Portugaliji koja ima najveći procenat vakcinisanih u Evropi, i u svetu (skoro 86%) kovid propusnice više nisu potrebne za ulazak u restorane, kafiće, hotele, kazina, teretane i spa, koja je do skoro bila potrebna za pristup ovakvim mestima.

Sa druge strane u Bugarskoj zemlji sa najmanjom stopom vakcinisanih u Evropskoj uniji nadležni su najavili obaveznu zelenu kovid propusnicu za ulazak u restorane, pozorišta, bioskope, koncertne dvorane, teretane, klubove i tržne centre pošto se zemlja suočava sa skokom broja zaraženih.

U Francuskoj je pokazivanje kovid propusnice postala svakodnevnica 21. jula. Kod njih je propusnica neophodna za posete bioskopima, pozorištima, muzejima, sportskim dvoranama i drugi kulturnim ustanovama, boravak u kafićima na zatvorenom i otvorenom, pri ulasku u zoološke vrtove, biblioteke, pozorišta, bioskope, noćne klubove i kockarnice.

Obavezna propusnica ili negativan test, ne stariji od 48 sata, utiču i na turiste, te se bez njih ne mogu posetiti Ajfelov toranj, muzeji, zabavni parkovi i turistički brodovi. Iste mere važe i za i boravak u hotelima, odmaralištima i kampovima, kao i za korišćenje javnog prevoza. Kazna za nenošenje maske u prevozu iznosi 135 evra.

Ulazak u tržne centre moguć je bez propusnice, osim ako lokalne vlasti odluče drugačije.

Vlada Slovenije je u septembru uvela PCT – kovid propusnice za vakcinisane, one koje su preležali kovid ili one koji imaju negativan test.

Posedovanje kovid propusnica u Italiji je postalo obavezno od 15. oktobra. Medicinski radnici moraju da budu vakcinisani da bi radili, a kovid propusnice su obavezne za ulazak u restorane, kafiće, bioskope, muzeje. Uredba obavezuje sve zaposlene Italijane, u javnom i privatnom sektoru, na posedovanje ove propusnice – njih oko 23 miliona.

Ako je nemaju, sledi suspenzija sa posla i obustava primanja plate, dok je za poslodavce predviđena kazna od 1.500 evra ako nevakcinisanima tolerišu dolazak na posao.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *