Pneumonija i respiratorne bolesti u porastu: WHO traži više informacija od Pekinga poučena virusom COVID-19

  • 24/11/2023
  • 0
Pneumonija i respiratorne bolesti u porastu kod dece u Kini (Foto: Ilustracija/Envato)
Pneumonija i respiratorne bolesti u porastu kod dece u Kini (Foto: Ilustracija/Envato)

Respiratorne bolesti i pneumonija kod dece su zabeležile značajan rast u Kini, posebno u severnom regionima zemlje, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvanično je zatražila više informacija od Pekinga u vezi sa tim porastom i strahom da na sve uticaj ponovo ima COVID-19.

Severna Kina je doživela značajno povećanje bolesti koje podsećaju na grip u poređenju sa prethodne tri godine, kako navodi WHO.

Pneumonija i respiratorni problemi posledica ublažavanja COVID restrikcija

Kineska nacionalna zdravstvena komisija povezala je porast koji su doživele respiratorne bolesti sa ublažavanjem restrikcija COVID-19 i širenjem poznatih patogena poput gripa, a sada je tu i mikoplazma pneumonija.

Peking, koji doživljava značajne padove temperature, ušao je u sezonu visoke učestalosti respiratornih infektivnih bolesti sa trendom koegzistencije više patogena.

Vang Kuanji, zamenik direktora i glavni epidemiološki stručnjak Pekinškog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izvestio je državne medije da grad trenutno pokazuje trend koegzistencije više patogena.

WHO nije naveo da li je Kina odgovorila na zahtev za više informacija, a Kineska Nacionalna zdravstvena komisija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Pekinga, Mao Ning, uputila je novinare na „nadležne kineske vlasti“ za više informacija.

Povećan broj obolelih u dečijoj bolnici

U Dečjoj bolnici Pekinškog instituta za pedijatriju, novinari su imali priliku da vide roditelje i decu u zimskoj odeći. Roditelji su prijavili primetno povećanje slučajeva respiratornih problema kod dece, među kojima dominira pneumonija mikoplazma.  

Majka jednog deteta rekla je da je njen devetogodišnji sin oboleo od infekcije poznate kao mikoplazma pneumonija patogena koja može izazvati bolove u grlu, umor i groznicu.

„Stvarno je mnogo dece koje od nedavno pate od ove bolesti“ kaže ona.

Li Meiling, 42-godišnja majka, dovela je svoju osmogodišnju ćerku koja pati od iste vrste pneumonije. Iako je zabrinuta, nije bila posebno uznemirena zbog saopštenja WHO-a, navodeći da je „uobičajeno da ima više slučajeva respiratornih bolesti tokom zime“.

Neidentifikovana pneumonija dominantna u klasterima patogena

ProMED, sistem za nadzor bolesti, izvestio je 21. novembra o klasterima među kojima se posebno ističe neidentifikovana pneumonija kod dece u severnoj Kini. WHO je tada saopštila da nije jasno da li ProMED-ov izveštaj ima veze sa konferencijom za štampu vlasti i da traži pojašnjenje.

Organizacija je takođe „zatražila dodatne informacije o nedavnim trendovima u cirkulaciji poznatih patogena kakvi sugrip, SARS-CoV-2, RSV koji pogađa bebe i mikoplazma pneumonija, kao i o stepenu opterećenosti zdravstvenog sistema“.

Stanovništvu je upućen poziv da preduzme preventivne mere, uključujući vakcinaciju, održavanje distance u odnosu na bolesne osobe i nošenje maski.

Poziv na transparentnost

Tokom pandemije COVID-19, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) u više navrata je kritikovala kineske vlasti zbog netransparentnosti i nedostatka saradnje.

Više od tri godine nakon što su prvi slučajevi otkriveni u Vuhanu, i dalje se vodi intenzivna debata o poreklu COVID-19. Naučnici su podeljeni između dve glavne teorije: curenja iz laboratorije u Vuhanu gde su se proučavali takvi virusi i prenosa virusa sa životinja na ljude na lokalnoj pijaci.

Stručnjaci WHO su ranije ove godine izrazili uverenje da Peking raspolaže sa mnogo više podataka koji bi mogli rasvetliti poreklo COVID-19 i pozvali su na moralnu obavezu da se ti podaci podele.

Specijalistički tim predvođen stručnjacima WHO, uz učešće kineskih kolega, istraživao je situaciju u Kini početkom 2021. godine, ali od tada nije bilo mogućnosti da to ponove , iako su zvaničnici organizacije više puta tražili dodatne podatke.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejesus naglasio je da bi razjašnjenje ove misterije moglo pomoći u sprečavanju budućih pandemija.

Sve navedeno ukazuje na važnost transparentne međunarodne komunikacije u rešavanju globalnih zdravstvenih izazova, posebno u svetlu zabrinutosti zbog toga što su se respiratorne bolesti pojavile u gusto naseljenim područjima.

Autor: Mitar Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *