Gubitak čula mirisa zbog COVID-19 može biti reverzibilan

  • 21/11/2023
  • 0
Naučnici su otkrili da gubitak čula mirisa, često povezan sa virusom, može biti reverzbilan, foto: Ilustracija/Envato

Gubitak čula mirisa, koji je od vremena početka pandemije Covid-19 često povezan sa ovim virusom, može biti reverzbilan. Nedavno istraživanje koje je došlo do ovih zaključaka fokusiralo se na mehanizme iza ovog fenomena, pružajući uvid u potencijalne metode lečenja. Stručnjaci su ispitivali procese koji mogu dovesti do gubitka čula mirisa i načine na koje se nervni sistem može oporaviti nakon infekcije.

Pod lupom: Istraživanje dugoročnih posledica virusa COVID-19 na gubitak čula mirisa i ukusa

Rezultati istraživanja su pokazali da, iako COVID-19 može uzrokovati privremene promene u čulnim ćelijama, postoji mogućnost njihovog oporavka. Ovo otkriće pomoći će razvoju novih terapija za povraćaj čula mirisa kod pogođenih osoba.

Nedavno objavljeno istraživanje u JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery pruža nove uvide u dugoročne efekte COVID-19 na gubitak čula mirisa i ukusa. Istraživački tim je proučavao 88 osoba sa blagim simptomima COVID-19, koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2 u martu i aprilu 2020. godine.

Psihofizičke procene su sprovedene 1, 2 i 3 godine nakon infekcije koristeći Sino-nasal Outcome Test 22 (SNOT-22), prošireni test „Sniffin’ Sticks“ i test „Taste Strips“. Rezultati su pokazali smanjenje disfunkcije mirisa i ukusa tokom trogodišnjeg perioda.

Radi boljeg razumevanja, Sino-nasal Outcome Test 22, skraćeno SNOT-22, je upitnik koji pomaže lekarima da bolje razumeju kako problemi sa nosom i sinusima utiču na život pacijenta. Sadrži 22 pitanja koja se odnose na različite simptome i probleme, poput začepljenja nosa, glavobolja, ili problema sa spavanjem. Pacijenti ocenjuju koliko ih svaki od ovih simptoma muči. Rezultati ovog testa pomažu lekarima da shvate koliko su ozbiljni problemi pacijenta i kako ti problemi utiču na njihov svakodnevni život. Ovo je važno za planiranje lečenja i praćenje njegovog uspeha.

Brojke govore: Ohrabrujući rezultati oporavka čula

Rezultati dobijeni korišćenjem SNOT-22 pokazuju da su se disfunkcija, odnosno gubitak čula mirisa ili ukusa, smanjili sa početnih 64.8% u akutnoj fazi na 31.8%, 20.5%, i 15.9% nakon 1, 2 i 3 godine, tokom kojih su vršena ispitivanja.

Rezultati testa „Sniffin’ Sticks“ pokazali su smanjenje disfunkcije na 40.9%, 27.3%, i 13.6% na 1-, 2-, i 3-godišnjim evaluacijama, respektivno.

Testiranje „Taste Strips“ pokazalo je smanjenje na 26.1%, 13.6%, i 11.4% u istim periodima.

Studija sugeriše povoljnu rehabilitaciju funkcije čula mirisa i ukusa tokom trogodišnjeg perioda praćenja, pri čemu se čulo ukusa oporavlja brže i ređe je pogođeno u odnosu sa čulo mirisa.

Gubitak čula mirisa i ukusa bio je uobičajen efekat prvih varijanti SARS-CoV-2, pa je taj simptom bio razmatran kao rani dijagnostički indikator pre nego što su testovi postali široko dostupni.

Otkrića studije: Svetlo na kraju tunela za obolele

Ova studija pruža nove nade za one koji se suočavaju s dugoročnim posledicama COVID-19, te ukazuje na mogućnost potpunog oporavka ovih vitalnih čula.

Naučni tim je naglasio važnost daljeg istraživanja kada je u pitanju gubitak čula mirisa, kako bi se razvile efikasne strategije za tretman ovog specifičnog simptoma COVID-19.

Ovo istraživanje pruža nove nade za one koji se suočavaju s dugotrajnim posledicama pandemije, te ukazuje na mogućnost punog oporavka čula mirisa.

Autor: Mitar Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *