Inovativna terapija za glaukom: Ključna uloga matičnih ćelija

  • 20/11/2023
  • 0
Glaukom je jedan od vodećih uzroka gubitka vida na globalnom nivou, a nedavno istraživanje i inovativna terapija u oblasti oftalmologije pruža novu nadu za pacijente koji pate od ove bolesti, foto: Ilustracija/Envato

Glaukom je jedan od vodećih uzroka gubitka vida na globalnom nivou, a nedavno istraživanje i inovativna terapija u oblasti oftalmologije pruža novu nadu za pacijente koji pate od ove bolesti.

Naučnici su identifikovali novu potencijalnu strategiju lečenja glaukoma koja koristi matične ćelije. Ova inovativna metoda usmerena je na regeneraciju i obnavljanje oštećenih ćelija u oku, što bi moglo biti ključno u borbi protiv ovog progresivnog očnog stanja.

Istraživački tim je uspeo da identifikuje posebne vrste matičnih ćelija koje imaju potencijal da se transformišu u ćelije retine. Ovo otkriće otvara put ka razvoju novih tretmana koji bi mogli direktno ciljati uzroke koji izazivaju glaukom, za razliku od trenutnih metoda koje se uglavnom fokusiraju na kontrolu simptoma.

Istraživanje je važan korak napred u razumevanju problema koje izaziva glaukom i pruža obećavajuće perspektive za razvoj efikasnijih i ciljanih terapija. Dok su dalja istraživanja potrebna kako bi se ova metoda primenila u kliničkoj praksi, rezultati su već sada izazvali značajan interes u medicinskoj zajednici i daju nadu milionima ljudi širom sveta koji žive sa ovom bolešću.

Da li je za glaukom pronađena inovativna terapija?

Istraživači iz Schepens Eye Research Institute of Mass Eye and Ear napravili su značajan korak napred u lečenju glaukoma, jednog od vodećih uzroka gubitka vida širom sveta. Sada je tu inovativna terapija.

Njihov pristup uključuje promenu mikrookruženja u oku kako bi omogućili transformaciju matičnih ćelija iz krvi u retinalne ganglijske ćelije (RGC), koje su ključne za vid. Ove ćelije su sposobne da migriraju i prežive unutar retine oka. Iako je studija sprovedena na modelu retine odraslog miša, njeni rezultati mogu imati dalekosežne implikacije za lečenje ljudske retine.

Glavni izazov u dosadašnjim strategijama transplantacije matičnih ćelija bio je u tome što većina donor ćelija ostaje na mestu injekcije, ne migrirajući tamo gde su najpotrebnije. Istraživački tim, predvođen dr Petrom Baranovim, koristio je „big data“ pristup za ispitivanje stotina molekula i receptora, identifikujući 12 koji su jedinstveni za RGC. Pronašli su da je stromalni derivat faktora 1 najefikasniji za migraciju i transplantaciju.

Ovo istraživanje ne samo da predstavlja obećavajući pristup za obnavljanje vida kod pacijenata koji imaju glaukom, već i otvara nove mogućnosti za tretman drugih neurodegenerativnih stanja.

Autor: Mitar Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *