Teška astma može se kontrolisati biološkom terapijom pokazuju najnovija istraživanja

  • 19/12/2023
  • 0
Teška astma u Srbiji pogađa oko 2.000 ljudi, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, od nje pati oko 10% populacije i u porastu je (Foto ilustracija: Envato)
Teška astma u Srbiji pogađa oko 2.000 ljudi, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, od nje pati oko 10% populacije i u porastu je (foto: Ilustracija/Envato)

Teška astma u Srbiji pogađa oko 2.000 ljudi, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, u porastu je i od nje pati oko 10% populacije.

Nova istraživanja otkrila su da se teška astma može efikasno kontrolisati primenom bioloških terapija, smanjujući potrebu za visokim dozama inhalacionih steroida koji mogu imati negativne efekte.

Rezultati multinacionalne studije SHAMAL, objavljeni u časopisu The Lancet, ukazuju da 92% pacijenata lečenih biološkom terapijom benralizumabom može smanjiti upotrebu inhalacionih steroida, dok više od 60% njih može u potpunosti prestati s njihovim korišćenjem.

Ispitivanja su pokazala da sve to može imati značajan uticaj na pacijente s teškom astmom, smanjujući ili čak eliminišući neprijatne i često ozbiljne nuspojave korišćenja inhalacionih steroida, kao što su osteoporoza, koja povećava rizik od preloma, ali i dijabetes i katarakta.

Teška astma pogađa skoro 5 odsto svih asmatičara

Astma je jedna od najčešćih respiratornih bolesti u svetu. Od nje pati populacija od skoro 300 miliona ljudi, a teška astma pogađa 3 do 5 % od ovog broja.

Simptomi su nedostatak daha, stezanje u grudima i kašalj, a ponovljeni napadi astme zahtevaju čestu hospitalizaciju.

Dr Dejvid Džekson, šef Centra za tešku astmu u Guy’s and St Thomas’ i profesor respiratorne medicine na King’s College London kaže da je teška astma doživela višestruku revoluciju u lečenju kroz korišćenje biološke terapije kao što je benralizumab.

„Rezultati istraživanja po prvi put pokazuju da se nuspojave povezane sa inshalacionim steroidima mogu izbeći kod većine pacijenata koji koriste ovu terapiju“, navodi on.

Šta je benralizumab?

Benralizumab je biološka terapija koja smanjuje broj eozinofila, upalnih ćelija koje se abnormalno proizvode u disajnim putevima i igraju ključnu ulogu u izazivanju napada, kod pacijenata sa dijagnofistikovanom bolešću teška astma.

Terapija se dobija putem injekcija na svakih četiri do osam nedelja i dostupna je u specijalizovanim NHS centrima za astmu.

Šta su pokazala istraživanja?

Tokom istraživanja obavljenih na 22 lokacije u četiri zemlje (Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka), 208 nasumično izabranih pacijenata je smanjilo visoke doze inhalacionog steroida u različitim količinama tokom 32 nedelje, nakon čega je usledio period od 16 nedelja u kojem su se koristile nove doze.

Kod skoro 90% pacijenata nije zabeleženo pogoršanje simptoma astme, niti se desilo bilo kakvo ponovno rasplamsavanje bolesti tokom 48-nedeljne studije.

Međutim, autori studije su složni u proceni da će biti potrebno još nekoliko sličnih istraživanja pre nego što se daju čvrste preporuke u vezi sa bezbednošću i efikasnošću smanjenja ili eliminacije upotrebe visokih doza steroida, koji bi bili praćeni drugim biološkim terapijama.

Autor: Mitar Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *