Preokret u borbi protiv dijabetesa tipa 2: Biljna ishrana otvara put ka remisiji ili mirovanju bolesti

  • 22/12/2023
  • 0
Biljna ishrana i dijabetes tip 2 (Foto ilustracija: Envato)
Biljna ishrana i dijabetes tip 2 (Foto ilustracija: Envato)

Da li ste znali da promena načina života i prelazak na biljnu ishranu, odnosno ishranu bogatu biljnim namirnicama može dovesti do remisije dijabetesa tipa 2?

Ova tvrdnja, koja se može činiti previše dobrom da bi bila istinita, zapravo je potkrepljena novim naučnim istraživanjima. Prema studiji objavljenoj u American Journal of Lifestyle Medicine, promena načina života koja promoviše pridržavanje ishrane bogate celim biljnim namirnicama može uspešno postići remisiju, odnosno stanje potpunog mirovanja, dijabetesa tipa 2.

Ključni nalazi: Biljna ishrana kao put ka remisiji dijabetesa

Istraživanje objavljeno u American Journal of Lifestyle Medicine donosi ohrabrujuće vesti za one koji se bore sa dijabetesom tipa 2. Studija je analizirala grupu od 59 pacijenata koji su učestvovali u programu za kardiovaskularno zdravlje. Ovi pacijenti, koji su takođe bili dijabetičari tipa 2, postigli su značajna poboljšanja u kontroli šećera u krvi nakon što su se prebacili na dijetu sa malo masti, baziranu na celim biljnim namirnicama.

Ova dijeta, koja se sastoji uglavnom od voća, povrća, žitarica i mahunarki, bila je deo sveobuhvatnog tretmana koji su pacijenti primali. Osim dijete, pacijenti su istovremeno primali i standardni medicinski tretman u wellness centru u Virginiji.

Rezultati su bili impresivni. U čak 37% slučajeva, došlo je do potpune remisije dijabetesa. Ovo znači da su pacijenti uspeli da smanje nivo šećera u krvi na normalne vrednosti bez potrebe za lekovima za dijabetes.

Ali to nije sve. Poboljšanja u kontroli glukoze bila su praćena značajnim smanjenjem indeksa telesne mase (BMI). Ovo je važno jer visok BMI često ide ruku pod ruku sa dijabetesom tipa 2. Smanjenje BMI može dovesti do smanjenja rizika od drugih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i visok krvni pritisak.

Ovi rezultati pružaju snažan dokaz da promene u ishrani mogu igrati ključnu ulogu u upravljanju dijabetesom tipa 2, pa čak i dovesti do njegove remisije.

Značaj istraživanja: Novi pristup u borbi protiv dijabetesa

Istraživanja koja se bave uticajem ishrane na dijabetes nisu nova. Prethodne studije su pokazale da prehrambeni obrasci bazirani na celim biljnim namirnicama mogu poboljšati ishode dijabetesa. Međutim, ova istraživanja su često uključivala značajno ograničenje kalorija, često se oslanjajući na zamene za tečne obroke ili post. Iako su ove metode pokazale određeni stepen uspeha, one su često teške za održavanje na duže staze.

Ova nova studija donosi jedinstven pristup. Umesto da se fokusira na drastično smanjenje kalorija, istraživanje se usredsredilo na promenu vrste hrane koju pacijenti konzumiraju. Pacijenti su prešli na dijetu sa malo masti, baziranu na celim biljnim namirnicama, bez potrebe za drastičnim smanjenjem kalorija.

Ova studija je jedinstvena i u tome što je procenila remisiju dijabetesa kao primarni ishod. Drugim rečima, cilj istraživanja nije bio samo poboljšanje simptoma dijabetesa, već potpuna remisija bolesti.

“Prevalencija dijabetesa raste, kao i prepoznavanje u zdravstvenoj zajednici da dijeta kao primarna intervencija može postići trajnu remisiju kod pojedinaca sa dijabetesom tipa 2″, rekao je Gunadhar Panigrahi, MD, FACC, DipABLM, prvi autor ove studije.

Ako se borite sa dijabetesom tipa 2, razmislite o tome da uključite više biljnih namirnica u svoju ishranu. Vaše telo će vam biti zahvalno.

Autor: Nebojša Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *