PCR test – gde može da se uradi, koliko košta, za koje zemlje je obavezan?

  • 21/10/2021
  • 0
PCR-test

Iako je pandemija COVID-19 i dalje na snazi, ljudi se polako vraćaju u svakodnevne tokove na koje su navikli pre izbijanja pandemije. Jedna od najvažnijih navika su i putovanja. Sa vakcinacijom je stvar značajno olakšana, ali za one koji nisu vakcinisani postoji mogućnost putovanja uz PCR test.

Šta je PCR test?

Polymerase chain reaction (PCR) ili test reakcije lančane polimerizacije je standardna metoda za umnožavanje i dokazivanje prisustva specifičnih gena, odnosno molekula DNK. S obzirom na to da je genetički materijal SARS-CoV-2  virusa u formi molekula RNK, virusni geni se najpre prepisuju (procedurom koja se zove reverzna transkripcija) u molekul DNK.

Određeni virusni geni, sada u formi molekula DNK, se potom umnožavaju milijardu puta, kako bi se mogli detektovati. Ukoliko se u uzorku nalazi svega stotinak virusa, ovom metodom će se umnožiti i specifično detektovati geni karakteristični upravo za SARS-CoV-2 virus. Prisustvo gena drugih virusa, pa čak i drugih veoma srodnih korona virusa (kao što su oni koji izazivaju običnu prehladu) se ovom metodom neće detektovati. Zbog toga se kaže da je PCR test praktično 100% specifičan (jer se ne detektuju drugi virusi osim onog testiranog).

Kako se radi PCR test?

Uzorak za PCR test uzima se češće iz nosa ali može i iz grla i iz krvi. Štapićem koji je sterilan potrebno je da se uđe duboko do korena nosa, što dublje, tu ne sme da se napravi greška da se ne bi otišlo dalje do potrebnog nivoa i da se laganim uvrtanjem izvuče sadržaj iz nosa, blagim pokretima.

Kada se sadržaj izvuče, onda se štapić uroni u već pripremljenu hemikaliju i onda se pet puta pritisne kako bi sadržaj i ti antigeni koji su unutra prisutni eventualno istisnuli u bočicu. Neophodno je sačekati od 10 do 30 minuta da se uradi detekcija.

Gde u Srbiji može da se uradi PCR test i kolika je cena?

PCR test može da se uradi u gotovo svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije. Ali ne i u privatnim klinikama jer je Odlukom o proglašenju bolesti izazvane zaraznom bolešću COVID-19 Vlada Republike Srbije propisala da se testiranje vrši u laboratorijama zdravstvenih i drugih stručnih ustanova u javnoj svojini, a koje su pripremljene za laboratorijsko ispitivanje prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vlada Republike Srbije donela je odluku 1. januara 2021. da cena PCR testa na lični zahtev bude 9.000 dinara. Ukoliko želite da zakažete PCR testiranje na lični zahtev, potrebno je da na Portalu eUprava odaberete uslugu eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev i izaberete opciju Pokreni uslugu. Nakon što izaberete željenu laboratoriju, prikazaće se kalendar gde je potrebno da odaberete neki od slobodnih termina.

Za koje zemlje je deci neophodan PCR test?

Svaka zemlja ima svoje COVID-19 protokole i takođe stavlja ostale zemlje na razne liste (zelena, crvena…) prema proceni o epidemiološkoj situaciji u određenoj zemlji. Tako je u većini zemalja Evropske Unije Srbija na crvenoj listi. To znači da je punoletnim osobama obavezna potvrda o vakcinaciji ili ako nisu vakcinisani dokaz o PCR testu.

Ipak sa decom je situacija drugačija od zemlje do zemlje. Pošto je i dalje jako mali broj dece vakcinisan, za njih vakcinacija nije obavezna. Za neke zemlje poput Austrije, Bahama, Bugarske, Grčke, Kipra, Portugalije, Rumunije, Turske, Francuske ili Hrvatske deca do 12 godina nisu obavezna da imaju ni PCR test, a za Crnu Goru i do 18 godina.

U neke zemlje poput Mađarske i Bosne i Hercegovine iz Srbije i deca, a i odrasli mogu da ulaze i bez vakcinacije i bez PCR testa. Ipak u velikom broju zemalja i za odrasle, ali i za decu, koja nisu vakcinisana traži se obavezan PCR test, uglavnom ne stariji od 48 časova, a za neke zemlje prihvata se i do 72 časa.

Pre putovanja najbolje je informisati se preko portala Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije koji su uslovi za odlazak u sve zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *