Ovo je pet zdravih zamena za beli hleb

  • 20/10/2021
  • 0
Beli hleb

Beli hleb je gotovo neizostavan sastojak svakodnevne ishrane. Iako smo praktično naviknuti od malih nogu da ga konzumiramo, on ima nedostatke kada je zdrav život u pitanju. Srećom, postoje adekvatne zamene u svakodnevnoj ishrani za beli hleb.

Zašto treba izbegavati beli hleb?

Beli hleb ima visoku kalorijsku, a nisku nutritivnu vrednost. Jedno veće parče belog hleba (100 grama), ima i do 250 kalorija.

Ima visoku glikemijsku vrednost i pun je soli, pa se ne preporučuje ljudima koji su skloni dijabetesu i koji boluju od hipertenzije.

Takođe treba da izbegavaju beli hleb i osobe koje imaju bolesti creva, digestivnog trakta, poremećaje vezane za gluten. Najlakši način da se preduprede sve ove neugodnosti je zdrava ishrana, a postoje mnoge kvalitetne zamene za beli hleb, koje nemaju glutena i minimum ugljenih hidrata.

Ražani hleb

Tamniji je i gušći od belog hleba. Takođe ima i više vlakana koje su izuzetno važne za digestivni trakt i dobar rad creva.

Može da se nabavi i u prodavnicama, ali može i sam da se spremi. Za to su potrebni sledeći sastojci:

  • 300 grama ražanog brašna
  • prašak za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • po kašika golice, susama, suncokreta i samlevenog lana
  • kašika maslinovog ulja
  • 300 mililitara mlake vode
  • So

Način pripreme: U posudu sipati vodu, pa dodati šećer i kvasac i izmutiti kašikom. Dodati polovinu brašna pa dobro izraditi kašikom. Usput dodati 2 kašike ulja i so. Kada ste dobro izradili dodajte još malo brašna da se umesi mekano i glatko testo.

Kada ste umesili prelijte kašikom ulja testo, malo prebacite još testo rukom i ostavite da odstoji 15 minut ana toplom mestu. Kada je testo odstajalo podbrašnavite radu površinu, izvadite testo i malo ga premesite.

Oklagijom razvucite jednu pravougaonu štraftu dimenzija 20 x 50cm. Trebalo bi da vam krajevi budu četvrtasti da bi se hleb lepo uvio i bio jednak sa svih strana. Od uže strane krenite da umotavate, kao u rolat.

Kada umotate uključite rernu na 180 stepeni. Stavite hleb u pravougaoni kalup za hleb koji ste pouljili. Ostavite da odstoji tako dok se rerna ne ugreje. Odozgore možete posuti susamom ili drugim semenkama. Stavite ražani hleb da se peče oko 45 minuta, pečen ohladite i poslužite.

Hleb od kiselog testa

Hleb od kiselog testa sastoji se između ostalog i od fermentisanih zrna, što olakšava varenje. Takođe sadrži probiotik što pospešuje crevnu floru.

Sastojci za pripremu hleba od kiselog testa:

  • Dve kriške kvasnog hleba
  • Integralno brašno 6-8 kašika
  • 100-150 ml vode

Način pripreme: U teglu se nacepkaju kriške kvasnog hleba. Stavi se brašno, voda, promeša se i pokrije rešetkom ili rupičastim poklopcem. Gustina treba da bude kao za testo za tortu.

Kukuruzne tortilje

Veoma zanimljiva opcija u kojoj nema glutena ali ima dosta vlakana. Koriste se za pravljenje takosa i druge meksičke hrane.

Lako se prave a potrebni su sledeći sastojci:

  • 300 g pšeničnog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 50 g ulja ili margarina
  • 1/2 praška za pecivo
  • mlake vode po potrebi

Način pripreme: U posudu za mešenje sjediniti prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno. Dodati so i šećer i promešati. Zatim dodati ulje ili margarin i vodu i zamesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti 120 minuta da odmori.

Odstojalo testo podeliti na 10 kuglica i razvijati svaku tanko da bi se dobila tortilja. Pržiti tortilju na tiganju ali sa vrlo malo ulja tj. samo za prvu tortilju premazati tiganj.

Bezglutenski hleb

Konzumiranje ovog hleba najjednostavniji je način pšenično brašno i gluten. Može da se lako spremi kod kuće, za šta su potrebni sledeći sastojci:

  • 200g aktivnog startera
  • 300g vode
  • 30g ulja
  • 140g brasno od heljde
  • 70g brasno od belog pirinca
  • 70g brasno od braon pirinca
  • 100g brasno od prosa
  • 30g semenke od bundeve, sitno samlevene (umesto proteina)
  • 25g cia semenke, sitno samlevene (umesto glutena)
  • 25g laneno seme, sitno samleveno (zlatno) (umesto glutena)
  • 9g soli

Način pripreme: U činiju sipati sve sastojke i izmešati mikserom ili ručno. Poklopiti i ostaviti 30 minuta da odstoji da se voda ravnomerno upije. Bezglutenska brašna upijaju više vode od glutenskog brašna.

Posle odmora premesiti testo, par minuta. Poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi od 30 minuta do dva sata da pre-fermentiše (kraće vreme ako je toplije).

Ubaciti poklopljenu činiju sa testom u frižider da fermentiše i da naraste (do 24 sata, a moze i do 48 sati).

Hleb od proklijalih zrna

Jedno od najzdravijih jela. Osnovni sastojak su proklijala zrna koja mogu u svom sastavu da imaju pšenicu, proso, speltu, ječam, soju, sočivo.

Može da se priprema i kod kuće, za šta su potrebni sledeći sastojci:

  • 300g pšeničnog zrna,
  • 100g ječmenih pahuljica,
  • 2 kašike susama,
  • 2 kašike lanenog semena,
  • 2 kašike suncokretovih semenki,
  • 1 kašičica soli,
  • 1/2 svežeg kvasca + 50 mil vode.

Način pripreme: Pšenicu prelijte vodom i ostavite da odstoji tri dana sve dok ne počne da klija. Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila. Nakon tri dana pšenicu ocedite od vode i u malim količinama sameljite mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu. Dobićete masu slična testu.

U samlevenu pšenicu dodajte pahuljice po izboru (ječmene, ovsene i sl). Pahuljice prvobitno natopite mlakom vodom, pa kada omekšaju dobro ocedite. U masu dodajte druge semenke po izboru (seme suncokreta, lana, susama) koje prethodno treba da blago popržite na suvom tiganju.

U 50 ml vode umešajte pola svežeg kvasca sa kašikicom šećera. Kada kvasac nadođe dodajte ga masi za hleb i zamesite rukom. Nema potrebe da dodajete dodatne količine vode jer je sama pšenica dovoljno vlažna. Masi za hleb dodajte i kašiku soli, dobro sve sjedinite i izručite u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min. Najbolje je da koristite silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća. Dok se masa odmara kalup prekrijte vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.

Rernu uključite na 220oC.Pre pečenja u rernu ubacite nekoliko kockica leda da bi se zaparila, što će omogućiti kvascu da još malo digne hleb pre nego što očvrsne kora. Ubacite hleb da se peče oko 45-50 min.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *