Ovih 15 namirnica značajno će smanjiti nadutost stomaka

 • 12/10/2021
 • 0
nadutost-stomaka

Nadutost stomaka pojava je koju je gotovo svaki čovek nekada osetio. Može da bude trenutno stanje, ali i znak nekog oboljenja. Kako bi se predupredio takav scenario veoma je važno voditi računa prvenstveno o ishrani.

Šta je nadutost stomaka?

Ovo stanje karakteriše neprijatan osećaj u stomaku, zbog čega je on tvrd i nadut posle unete hrane. Ali to ne mora da ima veze sa unetom hranom, niti ima veze sa gojaznošću. Ali može da ima veze sa intolerancijom na neke namirnice, poput mleka.

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu, gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh.

Simptomi i uzroci nadutosti stomaka

Najčešći i najočigledniji simptom nadutosti je bol u stomaku i druga neka nelagoda, ali postoje i drugi, znatno složeniji simptomi:

 • Krv u stolici
 • Vidljivo smanjenje težine i to bez napora
 • Vaginalno krvarenje (između perioda ili u menopauzi)
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Dijareja
 • Gorušica
 • Infekcija

Sa druge strane uzroci nadutosti stomaka najčešće su:

 • Gasovi
 • Loše varenje
 • Konstipacija (zatvor)

Nadutost trbuha javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.

 • Ako je u želucu – onda se javlja do sat vremena posle jela
 • Ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači – od jednog do tri sata posle jela
 • Nakon perioda od tri do 24 sata u pitanju je tanko i debelo crevo

Rešavanje svakog od ovih uzroka svakako će pomoći smanjenju nadutosti stomaka. Za smanjenje konstipacije preporučljiv je unos namirnice bogate biljnim vlaknima.

Ali i preterano unošenje tih namirnica može takođe izazvati nadimanje stomaka, pa valja imati uravnoteženiji pristup i proširiti bazu namirnica. Treba unositi dosta voća, povrća, biljnih čajeva.

Prevencija

Najbolji i najlakši način za borbu sa nadutosti stomaka je dobra prevencija. A ona podrazumeva unos zdravih namirnica. Ovih 15 namirnica značajno će smanjiti nadutost stomaka.

voće
voće posebno banane i pomorandže veoma su značajne jer sprečavaju zadržavanje vode (foto:Pixabay)
 1. Pomorandže: Sadrže u sebi vlakna i vodu, čime se sprečava zadržavanje iste i pospešuje se rad creva. Takođe imaju i vitamin C koji pospešuje čistotu bakterijske kulture u crevima
 2. Banane: Takođe sadrže vlakna, ali i kalijum koji pomaže u regulaciji natrijuma i sprečava zadržavanje vode. U Studiji Nacionalnog centra za biohemijske informacije SAD (NCBI) došlo se do saznanja da banane značajno utiču na smanjenje nadutosti stomaka, naročito kod žena. One koje su jele banane bar dva puta dnevno imale su manje nadimanja od onih koje nisu.
 3. Ananas: Sadrži enzim kojie se zove bromelain koji se u tradicionalnoj medicini koristi za lečenje bolesti digestivnog trakta.
 4. Bobice: Sadrže 1g vlakana na 100g što je dobro za održavanje digestivnog trakta. Takođe odličan su izvor antioksidansa što je dobro za održavanje crevne flore.
 5. Papaja: Jedna studija napravila je uporedno istraživanje kako utiče papaja a kako plasibo na digestivni trakt. Studija je rađena 40 dana i pokazala je da su korisnici koji su uzimali papaju imali manje nadutosti u stomaku i konstipacije.
 6. Paradajz: Sadrži probiotik koji je veoma važan za održavanje digestivnog trakta. Oni su od velike pomoći za ljude koji imaju Kronovu bolest, malapsorciju i ostala stanja vezana za nadutost stomaka.
 7. Sočivo: Ima visok nivo vlakana, puno je skroba i ugljenih hidrata što pospešuje varenje.
 8. Brokoli: Ima visok nivo vlakana. Uspešno smanjuje nadutost stomaka i poboljšava crevnu floru. Još jedna studija koja je sprovedena na miševima iz 2017. utvrdila je da oni koji su jeli brokoli imali su manje problema sa digestiivnim traktom od onih koji ga nisu jeli. U zaključku tog istraživanja ističe se da ovo povrće sadrži hemikalije koje poboljšavaju crevnu floru.
 9. Šargarepe: Imaju visok nivo vitamina A, koji je važan za održavanje ravnoteže crevne flore.
 10. Celer: Istraživanje iz 2017. utvrdilo je da je ova namirnica puna apigenina – flavanoida koji se nalazi u biljkama. Istraživanje je takođe pokazalo da celer pospešuje rast i raznolikost bakterijske kulture u crevima, što pospešuje varenje.
 11. Spanać: Ima visok nivo vlakana, a istraživanje je pokazalo da može da pospeši kulturu dobre bakterije Lactobacillus
 12. Zob: Ima visok nivo vlakana, a takođe ima i ugljeni hidrat beta-glukan koji može ublažiti upalu debelog creva.
 13. Fermentirane namirnice: Namirnice iz ove grupe, u prvom redu kefir, kombuha i kiseli kupus veoma su poželjne za održavanje crevne flore pošto sadrže probiotik.
 14. Čaj od đumbira: Poznato je da je đumbir lek za mnoge tegobe digestivnog trakta poput nadutosti stomaka, konstipacije, mučnine.
 15. Čaj od mente: Takođe veoma dobar lek za mnoge tegobe digestivnog trakta i značajno ublažuje simptome nervoznih creva.

Drugi načini prevencije nadutosti stomaka

Kao što je već navedeno često nadutost stomaka ne mora da ima veze niti sa hranom koja je uneta, niti sa gojaznošću. Često se kao uzročnici ove pojave javlja stres, stoga valja preduzeti nešto u vezi životnog stila i promeniti neke navike. Nacionalni Institut za dijabetis i bolesti bubrega i digestivnog trakta SAD preporučuje sledeće mere:

 • Izbegavanja priče dok se jede
 • Konzumirati manje ali češće obruke pre nego obimnije
 • Izbegavati ili smanjiti konzumiranje gaziranih pića, žvakaće gume, sisanje bombona ili piti na slamku
 • Da se sedi za vreme obroka i jede polako
 • Izbegavanje veštačkih zaslađivača poput sorbitola, eritritola, manitola, maltitola ili ksilitola

Neka novija istraživanja takođe su pokazala da u smanjivanju nadutosti stomaka veliku ulogu može da ima i vitamin D, tako da i kontrolisano izlaganje suncu svakako može pomoći.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *