Kako sredstvo za ispiranje i dezinfekciju usta i grla pomaže u smanjenju prenosa virusa COVID-19?

  • 25/07/2021
  • 0
sredstvo-za-ispiranje-usta

Dobro je poznato da sredstva za dezinfekciju ruku i maramice koje su na bazi alkohola, u velikoj meri pomažu u smanjenju stope infekcije i zaraze, i to ne samo aktuelnim COVID-19 virusom, već i mnogim drugim sezonskim virusima i patogenima koji nas okružuju. Međutim, osim njih i drugi proizvodi mogu imati značajnu ulogu u ovom procesu, kao na primer sredstva za ispiranje usta.

U nedavnoj studiji, koja se pojavljuje u američkom Medicinskom časopisu posvećenom virusima, istraživači su utvrdili da nekoliko oralnih i nazalnih rastvora može smanjiti rizik od virusnog prenosa ili transmisije kada ih koriste osobe zaražene virusom Covid19.

Za samo 2 minuta smanjuje se koncentracija korona virusa za čak 99,99%

Istraživači su izložili ljudski koronavirus u odabranim rastvorima za nos, grlo i usta, u tri odvojena testa, u trajanju od 30 sekundi, 1. minuta i 2. minuta. Iako je većina odabranih proizvoda pokazala određeni nivo uticaja,  jedan od najboljih rezultata dao je rastvor za ispiranje nosa, kompanije Johnson’s, koja je inače i proizvela vakcinu protiv Covid-a, a koji je za samo jedan minut, ubio 99% koronavirusa.

Međutim, najuspešnije se pokazao antiseptik Listerin, koji je uspeo da smanji virus za 99,99% nakon dva minuta. Rutinsko ispiranje usne šupljine onima koji imaju koronavirusnu infekciju, može smanjiti virusno opterećenje u ustima, grlu i nosu. To bi potencijalno moglo smanjiti količinu koju bi mogli prenijeti drugima kašljem ili kijanjem i time sprečiti dalju transmisiju virusa.

Uticaj vodonik peroksida na COVID-19

 Lekarima i naučnicima na ovom ispitivanju bilo je zanimljivo i to, što su tri proizvoda sa vodonik-peroksidom kao glavnim sastojkom, deaktivirala virus brzinom između 90 i 99% za nešto manje od dva minuta. Ovaj rezultat podržao je i prethodna ispitivanja na temu preventivnih sredstava protiv virusa koja su rađena sa početka pandemije, koja su takođe otkrila da su rešenja vodonik-peroksida efikasna protiv SARS-CoV-2.

Koji su to podjednako delotvorni antiseptici, koji nisu obuhvaćeni ispitivanjem u ovoj studiji, a efikasno ubijaju koronavirus u nosu i grlu?

Jedini antiseptik koji sme da dođe u kontakt sa osetljivim tkivima čoveka kao što su nervno tkivo, peritoneum, hrskavica, kosti, ligamenti, tetive, a koji ne ostavlja posledice po zdravlje ljudi i koji se pokazao najdelotvornijim u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica pa i protiv korona virusa, je Granudacyn.

Granudacyn je po sastavu antiseptik na bazi dve vrste hlora, potpuno je neškodljiv za ljudska tkiva (za razliku od drugih antiseptika) jer kao aktivnu supstancu koristi Hipohlorastu kiselinu- koju koriste i naši Leukociti u borbi protiv mikroorganizama. Zato ga zovemo „prirodni antiseptik“. Njega nije potrebno ispirati nakon upotrebe i može se koristiti neograničeno dugo (jer je netoksičan i nije iritantan za tkiva).

Granudacyn-antiseptik-sprej-hipohlorasta kiselina
Granudacyn – najbezbedniji antiseptik na našem tržištu koji uspešno otklanja sve vrste virusa i iz usne duplje i grla

Nemačko rešenje protiv starih i novih sojeva COVID-19 virusa

Pacijentima je na raspolaganju dovoljno istraživanja, koja snažno sugerišu da bi ovaj proizvod mogao da pomognu u smanjenju prenosa SARS-CoV-2 između nekoga ko ima infekciju i nekoga ko nema infekciju, naročito sada, kada je delta soj počeo da uzima sve više maha, što i potvrđuje ispitivanje iz juna 2020. godine od strane autora sa Louisiana State University School of Dentistry, New Orleans, LA, SAD.

Ova studija govori o značaju primene hipohloraste kiseline (aktivne komponente Granudacyn-a) u prevenciji infekcije virusom SARS-CoV-2 (virusom COVID-19), jer se:

  • Može bezbedno koristiti za ispiranje usta i grla, gde deluje direktno na uzročnika infekcije tj. korona viruse (kao i druge respiratorne viruse i bakterije)
  • Deluje antivirusno za razliku od antibiotika koji deluju samo na bakterije
  • Ne postoji ograničenje u uzrastu za koji se preporučuje, mogu ga bezbedno koristiti i deca

Granudacyn pripada antisepticima na bazi hlora, koji su danas u ekspanziji. Efekat postiže za kratko vreme (15-60 sekundi), ima veoma širok spektar dejstva (na bakterije, viruse, gljivice i parazite) a pritom je netoksičan za tkiva čoveka i neutralnog je pH.

Ovaj sprej možete pronaći u najbližim Ivančić i sin apotekama ili apotekama Lilly drogerije. Ukoliko vas zanimaju detalji u vezi ovog proizvoda, kao i dodatne informacije o pozitivnim efektima ovog sredstva, poput obrade i dezinfekcije, kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih tkiva, savetujemo vam da kontaktirate farmaceute naše redakcije i više se raspitate na sledeće brojeve telefona: 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *