Da li probiotici mogu da zamene antibiotike prilikom zarastanja otvorenih rana?

  • 24/07/2021
  • 0
Da-li-probiotici-mogu-da-zamene-antibiotike

Poznato je da mikrobiom, koji je inače sastavni deo svakog probiotika igra glavnu ulogu u zdravlju probavnog trakta, ali šta je sa našom kožom i da li se on može i na tim mestima pokazati uspešnim?

U otvorenim ranama žive milijarde bakterija, a tipovi probiotika mogu imati veliki potencijal da spreče infekcije tokom zarastanja rana i pomognu njenom bržem oporavku, jer kada je kožna barijera oštećena, ovi patogeni su spremni da prođu u telo kako bi ga kolonizovali. Ovo je posebno opasno ako dotične bakterije uzrokuju široko oštećenje kože ili drugih tkiva i ako su otporne na antibiotike.

Staphilococcus aureus je na primer, prirodno prisutan u nosu i uglavnom ne nanosi štetu. Međutim, kada se probije kožna barijera, ovaj stafilokok može izazvati ozbiljnu infekciju. Kada se to dogodi, bakterije se prikače za površinu – poput kože – i molekuli šećera čine zaštitni matriks oko bakterija.

Biofilmi su uglavnom otporni na antibiotike i stoga predstavljaju značajan zdravstveni rizik. Ako Staphilococcus aureus dospe u krvotok, to može izazvati sepsu, koja je glavni uzrok smrti kod dece koja su doživela teške povrede opekotina.

Dobre bakterije iz probiotika sprečavaju infekcije

Dobre bakterije iz probiotika imaju antibakterijska svojstva, te kao takve, proizvode antimikrobne molekule koji specifično sprečavaju rast drugih, loših bakterija menjajući okruženje za rast u svoju korist, prekidajući komunikaciju između drugih bakterijskih ćelija.

Inače, u nedavnoj naučnoj studiji, struka je došla do informacija da su dva laktobacila iz probiotika imala različite efekte na ćelije kože, tokom zarastanja otvorenih rana. Jedan je omogućavao ćelijama da brzo zarastaju, smanjujući površinu rane, dok je drugi povećavao stope deoba ćelija, pomažući da se dopuni prostor dobrim ćelijama uništenjem loših.

Rane pacijenata lečenih probiotikom zarastale su brže nego one pacijenata lečenih placebom, pa se postavlja pitanje zašto probiotici nisu uobičajeni prilikom tretmana u klinikama širom sveta?

Efikasno rešenje za brzo zarastanje otvorenih rana

Odgovor na pitanje iz prethodnog navedenog je da je probiotik uspešan za sprečavanje daljeg nastanka i razvoja bakterija i patogena, međutim, da bi rana bila potpuno dezinfikovana i sprečila dalji prodor u ostala tkiva i kožu, savetuje se i preporučuje upotreba odobrenih i ispitanih sredstava.

Jedan od takvih, koji nam je dostupan u Srbiji, jeste svakako Granulox, hemoglobinski sprej. On deluje tako što se na ranu direktno nanosi koncetrisovani 10% hemoglobin, koji omogućava veću rastvorljivost atmosferskog kiseonika u eskudatu (prirodnoj barijeri atmosferskom kiseoniku) i osam puta veći protok atmosferskog kisonika do rane.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Na ovaj način, stvara se dodatni, veoma važan izvor kiseonika rani. Granulox, rastvoren u eksudatu na površini rane, obezbeđuje protok atmosferskog kiseonika kroz eksudat do dna rane, i zbog toga se figurativno naziva „disaljkom“ za rane.

Kakvo je dejstvo Granulox-a na otvorenim ranama?

Granulox ne deluje štetno na tkivo, tako da ne postoji vremensko ograničenje u upotrebi. Granulox ima smisla koristiti dok rana ne zaraste.

Cilj terapije Granulox-om je zarastanje rane, a  svako smanjenje površine rane predstavlja napredak u terapiji. Međutim, imajući u vidu da hronične rane sporo zarastaju, fotografisanje i merenje dimenzija rane u određenim intervalima (na 7 ili 15 dana na primer) daće jasniji uvid u rezultate terapije.

Učestalost primene Granulox-a zasniva se na kliničkom stanju rane. Rane sa velikom površinom, sa slojevima izumrlog tkiva i fibrinskim naslagama i naročito rane koje se svakodnevno previjaju najbolje bi bilo svakodnevno tretirati Granulox sprejom. Kako zarastanje rane napreduje, može se smanjivati učestalost primene Granulox-a, na svaki drugi, a zatim i na svaki treći dan do potpunog izlečenja.

Granulox se lokalno nanosi na ranu i ne predstavlja zamenu, već isključivo dopunu za medicinsku, postoperativnu terapiju u najtežim slučajevima poput amputacije. Ovaj revolucionarni izum na tržištu čiji je sastav:

  • Karbonilovani hemoglobin
  • Fenoksietanol
  • Natrijum hlorid
  • N-acetilcistein ad od 100% vode

možete potražiti u najbližoj apoteci ili ga poručiti direktno od farmaceuta naše redakcije, na sledeće brojeve telefona, dr Saša Kitanović 063/287-977 i dr Aleksandar Miletić 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *