Koliko znamo o Delta soju Covid-19 i zašto ga zovu „dvostruki mutant“?

 • 18/07/2021
 • 0
Delta-soj-covid-19
Delta soj Covid-19 (Foto ilustracija: Shutterstock)

Delta varijantu SARS – CoV – 2, naučnici su prvi put otkrili u Indiji, u decembru prošle godine, a već u aprilu ove godine postala je najzastupljenija varijanta ovog soja virusa. Trenutno je prisustvo ovog soja zabeleženo u 80 zemalja, među kojima su od skoro i Srbija, Severna Makedonija, Hrvatska i Mađarska, te lokalne vlasti upozoravaju svoje stanovništvo da se vakcinišu i nastave da poštuju sve epidemiološke mere koje su na snazi, a koje podrazumevaju redovno pranje ruku ili dezinfekciju, nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima, ali i održavanje distance.

Koliko je opasan Delta soj?

Na osnovu podataka koji nam svakodnevno pristižu Delta soj Covid-19 je trenutno najzarazniji od svih Covid-19 varijanti virusa, zbog ključnih mutacija proteina, koji omogućavaju virusu dublje prodiranje u organizam i brže zaražavanje zdravih ćelija. Za sada, struka tvrdi da su svi vakcinsani bezbedni, čak i ako se desi zaražavanje, kao i da su u najvećoj opasnosti svi oni koji do sada nisu preležali virus ili primili bar jednu dozu od vakcina u ponudi. Dosadašnje brojke govore da je smrtnost u nekom manjem procentu veća od prethodnih varijanti virusa, ali da je zaražavanje daleko veće.

Do sada poznati simptomi Delta soja Covid-19

Podaci do kojih su došli britanski naučnici, ukazuju da se primarni simptomi infekcije delta varijantom razlikuju u odnosu na prethodne i da su glavni simptomi sa kojima se pacijenti suočavaju, nakon što ovaj soj virusa dospe u njihov organizam sledeći:

 • Glavobolja
 • Bol u grlu i
 • Curenje iz nosa

Ovi navedeni podaci se inače razlikuju u odnosu na zvanične informacije simptoma prvog soja COVID-19 virusa, koji su dostupni na sajtu Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva, a koji još uvek nisu ažurirani. S obzirom na to da je delta varijanta daleko dominantnija u ovoj zemlji, od prvobitnog koji je zarobio gotovo čitav svet, ovi simptomi COVID-19 virusa i dalje ostaju relevantni s tom razlikom da se od slučaja do slučaja smanjuje broj onih koji imaju simptom gubitka čula mirisa i ukusa:

 • Temperatura i
 • Kontinuirani kašalj

Međutim, profesor Tim Spektor, suosnivač ZOE COVID-19 web portala usko specijalizovanog za sve simptome i varijante ovog virusa upozorava da: „ne bi trebalo da bude opuštanja, jer virus sada deluje drugačije, više poput loše prehlade, što često dovodi pacijente u iskušenje da izbace mogućnost COVID-19. Ako se osećate prehlađeno ili bolesno, ostanite kod kuće i testirajte se, jer ćete samo tako znati da li ste pozitivni na ovaj novi soj virusa.“

Koji sojevi COVID-19 virusa su i dalje aktivni?

Svetska zdravstvena organizacija je inače početkom juna najavila novi sistem imenovanja za različite sojeve COVID-19 virusa po zemljama iz kojih su potekli i to prema grčkom alfabetu:

 • Alfa – Britanska varijanta
 • Beta – Južnoafrička varijanta
 • Gama – Brazilska varijanta
 • Delta – Indijska varijanta

Krajem 2020. godine, pojava novih varijanti i sojeva koje su predstavljale rizik za globalno javno zdravlje, bile su razlog da se navedeni rizični i specifični sojevi jasno definišu, kako bi se izbegla stigmatizacija zemalja koje budu prijavljivale nove sojeve.

Delta varijanta COVID-19 virusa ili indijski soj, poznatiji kao „dupli mutant“, sa oznakom B.1.617 ima dve za struku bitne genetske promene u površinskom proteinu: E484Q i L452R. Ove brojke i slovne oznake pokazuju tačnu promenu genoma. Za razliku od ostalih sojeva, koji imaju najviše jednu takvu šifru u svom genomu u delta ili indisjkom soju ove dve mutacije pojavile su se zajedno, te ga je struka iz tih razloga i nazvala „dvostrukima mutantom“.

Takođe, ova činjenica ne znači nužno da je varijanta dvostruko zaraznija ili smrtonosnija, međutim prva istraživanja sa različitih strana sveta nam govore da razloga za zabrinutost ima, što nas sve zajedno još više poziva na oprez.

Ko-može-da-primi-vakcinu-za-COVID-19

Da li nas primljene vakcine štite protiv indijskog virusa?

Iako je u svetu trenutno zabeleženo više od 92 mutacije COVID-19 virusa, indijski soj tj delta soj Covid-19 je posebno zabrinuo naučnike širom sveta koji i dalje tvrde da je vakcinacija jedini put do prestanka dalje transmisije virusa, što i potvrđuje domaći epidemiolog u penziji, doktor Tomislav Radulović, koji navodi da je: „indijski soj, nova varijanta istog virusa. Ja mislim da on nije toliko izmenjen da vakcine apsolutno ne štite. Mislim da vakcine štite, a drugo pitanje je koliko štite.“

O snazi i moći ovog soja i njegovom munjevitom širenju stižu nam izveštaji iz dana u dan sa skoro svih strana sveta, zato apelujemo na sve građane, da i dalje poštuju epidemiološke mere koje su na snazi, a posebno na one koji se još nisu vakcinisali da to učine što pre.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *