Gnojna angina i upala grla – Simptomi i najbolje opcije lečenja!

 • 29/08/2021
 • 0
gnojna-angina-upala-grla

Gnojna angina, poznatija i kao upala krajnika je infekcija grla koju izaziva bakterija iz grupe streptokoka, a ako se na vreme ne leči, može dovesti do upale pluća, infekcije kože, otežanog rada bubrega i nakupljanja vode u organizmu. Krajnici, odnosno tonzile su jajolike žlezde koje se nalaze u korenu grla, a njihov osnovni zadatak je da spreče prodor bakterija i virusa u organizam. Međutim, ukoliko i propuste neku, oni uglavnom deluju kao sunđer koji nakuplja nečistoću, pa četo bivaju i prvi zaraženi.

Nakon što primetite bele tačkice na vašim krajnicima, koje su praćene neprijatnim zadahom, sigurno je da ćete biti zabrinuti? Međutim, u mnogim slučajevima ovo stanje nije veoma opasno, a pravovremenim lečenjem možete izbeći hirurško uklanjanje krajnika i razvijanje ove upale, odnosno gnojne angine, i na ostale organe.

Zbog toga upala krajnika, odnosno gnojna angina, predstavlja najčešće oboljenje, kako među decom i mladima, tako i među odraslom populacijom, koja zahteva izuzetno dug proces lečenja i strogo mirovanje.

Koliko dugo može da traje infekcija grla?

Gnojna angina se može javiti u bilo kom dobu i uobičajena je dečija bolest, dok su simptomi karaksterični za sve godine. Upala grla, otečeni krajnici i groznica su prateća stanja ove zarazne bolesti, koje može biti uzrokovano različitim virusima i bakterijama.

Iako simptomi mogu nestati posle dve nedelje, gnojna angina zahteva strogo mirovanje organizma, zato je veoma bitno da na vreme počnete sa adekvatnom terapijom koja će vam pomoći da se što pre vratite u zdravo stanje.

Kako se leči gnojna angina?

Postoje tri tipa gnojne angine: akutna, hronična i rekurentna, koje dele slične simptome:

 • Bol u grlu
 • Poteškoća ili bol tokom gutanja
 • Grebajući glas
 • Loš zadah
 • Groznica
 • Bol uha
 • Globolja
 • Ukočen vrat
 • Osetljivost vilice i vrata od otečenih limfnih čvorova
 • Krajnici koji izgledaju crveno i otečeno
 • Krajnici koji imaju bele ili žute mrlje
 • Kod vrlo male dece takođe možete primetiti povećanu razdražljivost, loš apetit ili prekomerno slinjenje

Ono što je primetno u krugovima stručne javnosti je da se gnojna angina najčešće leči antibioticima i strogim mirovanjem, međutim, ako se sa njenim izlečenjem krene odmah po ispoljavanju prvih simptoma, farmaceuti naše redakcije savetuju upotrebu antiseptika na bazi dve vrste hlora, hipohloraste kiseline i natrijum hipohlorita.

„Hipohlorasta kiselina koja se nalazi u Granudacyn-u, u adekvatnoj koncentraciji deluje antimikrobno tj. veoma efikasno i brzo uništava bakterije, viruse i gljivice dok na naše tkivo nema nikakvo štetno dejstvo. Razlog leži u činjenici da je hipohlorasta kiselina prirodno “oružje” naših leukocita u borbi protiv mikroorganizama, a to znači da naše ćelije imaju prirodni imunitet na dejstvo hipohloraste kiseline tj potpuno su zaštićene od nje“, ističe dr farmacije Aleksandar Miletić, navodeći da je kao takav: „Granudacyn ispitano i dokazano rešenje u borbi protiv gnojne angine“.

Antiseptik koji može da izleči infekciju grla

Granudacyn je antiseptik čija je aktivna komponenta hipohlorasta kiselina i baš zbog toga je najpribližnija biološkoj koncentraciji. Iz tog razloga proizilazi činjenica da je Granudacyn veoma efikasan antiseptik sa najbržim dejstvom i pri tome poptuno bezbedan za primenu i na najosetljivijim tkivima čoveka, što ga bitno razlikuje od svih ostalih antiseptika.

„U hirurgiji se Granudacyn koristi za ispiranje unutrašnjih organa i telesnih šupljina, uključujući i mozak kao jedan od najosetljivijih organa. Primera radi, osim ovog antiseptika nijedan drugi antiseptik nema dozvolu za primenu na unutrašnjim organima naročito ne na moždanom tkivu“, zaključuje dr Miletić.

Granudacyn sprej je uspešan u lečenju gnojne angine i upale grla

Hipohlorasta kiselina ispitano rešenje u borbi protiv gnojne angine

Hipohlorasta kiselina, kao aktivna komponenta Granudacyn-a pravi oštećenja na ćelijskom zidu mikroorganizma, prosto rečeno “rupe”. Kroz te rupe, tečnost koja okružuje mikroorganizam velikom brzinom ulazi u njega pod osmotskim pritiskom i dovodi do njegovog raspadanja. Dakle, dejstvo Granudacyn-a je mehaničko, proces jednostavan, efikasan i brz, jer ovaj antiseptik deluje od 15 do 60 sekundi, ostavljajući naše ćelije bezbednim.

Inače, više naučnih studija potvrdile su delotvornost Granudacyn antiseptika i na korona virus, kojem je takođe primarno mesto zaraze grlo. Sluzokoža grla je veoma osetljivo tkivo na koje se ne smeju aplikovati agresivni antiseptici koji bi delovali na korona virus, jer bi doveli do oštećenja sluzokože grla (izazvali zapaljenje). Pritom, grlo je sve vreme i ulazno i izlazno mesto infekcije Korona virusom, zato se i preporučuje ispiranje usta Granudacyn-om koji dokazano ne oštećuje, kako spoljašnja, tako ni unutrašnja tkiva.

Za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se koristi antiseptik Granudacyn, gde i kako se može kupiti, pogledajte na ovom linku ili direktno kontaktirajte farmaceute naše redakcije na sledeće brojeve telefona: 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *