Nikotin je glavni krivac za prerano starenje kože i usporeno zarastanje rana

  • 31/08/2021
  • 0
Nikotin-ubrzava-starenje-kože-i-usporava-zarastanje-rana

Verujemo da svako od vas zna kakve rizike aktivna konzumacija cigareta sa sobom donosi, naročito kada je reč o onim teškim zdravstvenim stanjima, poput pojave kancera pluća, moždanog udara ili bolesti srca, međutim, da li ste znali da cigarete i nikotin koji je u njima, direktno utiču na naš najveći telesni organ, a to je koža, dok pacijentima sa otvorenim ranama značajno otežavaju oporavak? Za razliku od oštećenja srca ili pluća, negativni efekti konzumacije nikotina na koži su značajno vidljiviji, jer pušenje nije samo povezano sa razvojem određenih kožnih poremećaja, već je i glavni krivac za prerano starenje kože, pojavu različitih kožnih oboljenja, ali i usporavanja procesa prilikom zarastanja otvorenih rana.

Šta sve utiče na prerano starenje kože

Veza između pušenja i bora poznata je već dugi niz godina, jer je pušenje nezavisni faktor rizika za nastanak promena na koži, naročito na licu i čini se da su žene podložnije ovome, nego muškarci. Ove promene se obično manifestuju u vidu tankih linija oko očiju i usta i to daleko ranije, nego kod nepušača.

Osim ranog nabiranja kože, kod pušača su opisane i druge deformacije koje se mogu javiti na licu. Reč je o atrofiji ili proređivanju kože, koja se reflektuje u čestoj pojavi crvenila, ali preteranoj istaknutosti osnovnih koštanih kontura lica.

Mehanizam kojim pušenje uzrokuje rano starenje lica nije dobro razumljiv, ali predloženo je nekoliko hipoteza, koje uključuju:

  • Povećanje određenih enzima zbog nikotina, poznatih kao matrične metaloproteinaze koje pospešuju razgradnju kolagena i elastičnih vlakana u koži
  • Povećanje atoma ili molekula, poznatijih kao slobodni radikali koji se akumuliraju uzrokujući fiziološki pad u strukturi i funkciji kože
  • Fototoksičnost duvanskog dima, jer dim postaje toksičniji pod uticajem ultraljubičastog zračenja
  • Vazokonstrikcija, odnosno sužavanje krvnih sudova koje smanjuje protok krvi u kožu što uzrokuje promene elastina i kolagena u vezivnom tkivu

Kako nikotin utiče na otvorene rane?

Postoji veliki broj studija koje pokazuju da će pušenje odložiti zarastanje rana, koje uključuje povrede i rane nastale kako hirurškim zahvatom, tako i zdravstvenim oboljenjima, poput dekubita i ulkusa.

Kod pušača postoje veće stope infekcije rane, smanjena čvrstina rane, otkazivanje kožnih transplantata, nekroza (odumiranje tkiva) i stvaranje krvnih ugrušaka, ukoliko se tokom procesa izlečenja ne ostave cigarete.

Nikotin ne dozvoljava protok krvi i vazduha u ranu koja joj je preko potrebna

Nikotin uzrokuje vazokonstrikciju i smanjenje protoka krvi za 30-40% ubrzo nakon udisanja cigaretnog dima. To za rezultat ima veoma smanjenu isporuku preko potrebnog kiseonika i drugih hranljivih sastojaka, koji su potrebni za regeneraciju kože koja se odražava na starenje kože.

Nikotin čini da određene krvne ćelije (trombociti) postanu „lepljivi“ što dovodi do stvaranja sitnih krvnih ugrušaka, koji dalje blokiraju male krvne sudove, sprečavajući kiseonik da dođe do tkiva rane.

Duvan dakle, inhibira aktivnost ćelija poznatih kao fibroblasti, koji su odgovorni za proizvodnju kolagena. Smanjena sinteza kolagena može nastati usled promena u normalnim zapaljenskim procesima koji se javljaju tokom zarastanja rane, zato se i kaže da aktivno pušenje odlaže stvaranje novih krvnih sudova i otežava zarastanje otvorenih rana.

Međutim, i za pušače postoji rešenje

U ovom podnaslovu ne želimo da vas ohrabrimo kako je pušenje dobro i poželjno, naprotiv, trebalo bi ga ostaviti što pre, jer ono utiče na naš celokupni organizam i nepovoljno deluje na zdravlje svih organa. Ovde želimo da vam predstavimo efikasno rešenje tokom perioda odvikavanja od cigareta, koje vam može pomoći da brzo, antibakterijski i temeljno zacelite vašu otvorenu ranu.

Terapija kiseonikom najuspešnija za lečenje otvorenih rana

Terapija kiseonikom se smatra jednom od najuspešnijih, međutim, zbog njegove slabe rastvorljivosti u tečnostima, neophodni su posebni transporteri kiseonika. Svi preparati za negu i tretman rana koji su nam dostupni ili samo upijaju višak eskudata (prirodno lepljivog sloja koji se stvara preko rane) ili sprečavaju dalji razvoj mikroorganizama. Ali, nijedan ne može da u potpunosti obezbedi neophodni dodatak kiseonika, osim Granulox-a.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Ovaj sprej omogućava ambijentalnom kiseoniku da se veže za molekule hemoglobina iz rastvora. Kiseonik se zatim sa hemoglobinom prenosi u tkivo gde se parcijalno oslobađa. Kako se kiseonik isporučuje u osnovu rane, odnosno u tzv. njeno korito, počinje proces regeneracije. Ovaj ciklus traje do tri dana, odnosno 72 sata, neprekidno dopremajući kiseonik do tkiva dok se ne započne sa procesom zarastanja rane.

Da li je Granulox bezbedan za pušače?

Apsolutno. Granulox je i naučno potvrđen od strane stručnjaka kao efikasno sredstvo u borbi protiv hroničnih i otvorenih rana, ne ostavljajući posledice ni po ostalo tkivo, baš kao ni na ostale organe, dok se njegovo otkriće smatra ogromnim iskorakom u medicini, kako za lečenje početnih faza arterijskih ulkusa, tako i kao dopunsko sredstvo, za napredovalu fazu i pretvaranje rane u hroničnu.

Ukoliko vas zanima gde možete kupiti Granulox sprej i dodatno se raspitati o ovom spreju, informacije možete dobiti klikom na ovaj link ili direktno od farmaceuta putem telefona na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *