Kako ostaviti pušenje i zašto?

 • 05/05/2021
 • 0
Kako-ostaviti-pušenje-cigarete
Kako ostaviti cigarete? Način uvek postoji, odluka je na vama (Foto ilustracija: Shutterstock)

Kako ostaviti pušenje je odgovor za kojim svakodnevno traga veliki broj nikotinskih ovisnika na gotovo svakoj tački naše planete. Aktivna konzumacija nikotina i duvana smatra se jednim od vodećih uzroka smrtnosti savremenog doba i glavnim krivcem za pojavu različitih malignih oboljenja i kancera.

Već posle sat vremena od poslednje zapaljene cigarete dolazi do regeneracije i čišćenja organizma

Odvikavanje od pušenja i od cigareta može biti zastrašujuće i mukotrpno i to ne samo za pušače, već i za njihovu okolinu, međutim kada bi svaki pušač koji namerava da ostavi cigarete imao u vidu kakvo tačno zdravstveno poboljšanje nastaje sa prestankom konzumacije cigareta, možda mu ta odluka i ono što sledi nakon nje ne bi tako teško pala.

Većina pušača je mišljenja da je potrebno jako dugo vreme da bi se pluća regenerisala i organizam vratio u stanje pre prve zapaljene cigarete. Međutim, nedavne naučne studije su pokazale i brojna ispitivanja da je taj period oporavka i regeneracije znatno kraći i da nije reč o mesecima i nedeljama, već o danima, čak i satima:

 • Nakon samo sat vremena od poslednje cigarete, dolazi do čišćenja vašeg organizma i ostalih benefita po zdravlje, koji nastaju da rastu iz sata u sat
 • Nakon meseca dana plućna funkcija osobe počinje da se poboljšava, jer kako se pluća regenerišu, tako se kapacitet pluća povećava
 • Nakon devet meseci dlakaste strukture unutar pluća, poznatije kao cilije, su se potpuno oporavile i pomoćiće će vam u bržem potiskivanju sluzi iz pluća i u borbi protiv različitih infekcija
 • Godinu dana od prestanka pušenja, rizik od nastanka koronarnih bolesti duplo je manji, vaša pluća su gotovo skroz isceljena i što je najvažnije, dolazi do boljeg protoka krvi kroz organizam

Ključni razlozi da ostavite cigarete

Pre odgovora na pitanje kako ostaviti pušenje, u nastavku predstavićemo neke od ključnih razloga zbog kojih bi trebalo da ostavite cigarete već u toku današnjeg dana:

 • Prestanak konzumacije cigareta automatski prekida i ciklus zavisnosti koje cigarete stvaraju i na taj način mozak prestaje za žudnjom i željom za nikotinom
 • Zdravstveni benefiti po vaš organizam počinju nakon samo sat vremena od poslednje cigarete i vremenom se produžavaju i povećavaju
 • Što pre aktivni pušač ostavi cigarete, brže će smanjiti rizik od pojave kancera, bolesti srca i pluća, kao i drugih bolesti koje su usko povezane sa negativnim dejstvom koje nikotin izazivaPušenje i Covid-19

Sa druge strane, u godini koja je za nama, a koju je obeležila pandemija COVID-19 virusa, pušači su bili u daleko većem riziku od dobijanja težih simptoma i epidemiološki veoma teške kliničke slike.

Tokom prethodne godine, kako kaže izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (WHO), postoji veći rizik od teških simptoma i smrti među pušačima koji su pozitivni na COVID-19 virus, a koji se nalaze na bolničkom lečenju, od onih koji nisu pušači.

Kako ostaviti pušenje? Način postoji

kako-ostaviti-pušenje
Kako ostaviti pušenje? Način postoji, donesite odluku već danas (Foto: Freepik)

Ako ste doneli odluku da želite da ostavite cigarete, mi u tome želimo da vam pomognemo. Znamo da će proces biti naporan i da ćete se osećati nervozno, ali evo par odličnih saveta kako da ublažite neprijatne simptome čak i u najkritičnijim momentima:

 1. Koristite zamenski nikotin – NRT, jer on obezbeđuje nizak nivo nikotina na koji je vaš organizam navikao, ali bez dodatnih otrovnih hemikalija koje se nalaze u duvanu. NRT možete pronaći u žvakama, inhalatorima, pastilama ili nikotinskim flasterima koje možete kupiti u apoteci bez recepta.
 2. Probajte sa elektronskim cigaretama, ali samo kao prelazno rešenje, koje vam omogućavaju udisanje nikotina u pari, ali bez drugih štetnih nusproizvoda koje se nalaze u standardnim cigaretama, poput katrana i ugljen monoksida.
 3. Pokušajte sa kognitivnom bihejvioralnom terapijom, koja podrazumeva metode savetovanja ili terapije razgovora sa ljudima koji su ostavili cigarete. Naučna studija iz 2008. godine, došla je do izvanrednih rezultata u kojima je potvrđeno da su ispitanici koji su prošli kroz ovu metodu, sa lakoćom savladali dugotrajnu apstitenciju konzumacije duvana.
 4. Različita ispitivanja koja su urađena širom sveta, potvrdila su da pušači imaju nižu stopu vitamina B i vitamina C u organizmu u poređenju sa nepušačima. Zato i ne treba čuditi da pušači doživljeni stres često smiruju cigaretama. Poznato je da vitamin B spada u grupu „antistres“ vitamina, koji mogu u periodu odvikavanja pomoći za uravnoteženo raspoloženje. Sa druge strane, vitamin C je moćan antioksidans koji vam može pomoći da zaštite pluća od oskidativnog stresa koje duvanski dim izaziva. Stoga je preporuka obaveznog korišćenja suplemenata obogaćenim vitaminima C i B, čak i u periodu nakon prestanka pušenja, a postoje i određeni indikatori koji ukazuju da zadovoljenje dnevne potrebe organizma ovim vitaminima umanjuje želju za cigaretama. Napominjemo, da je isključiva preporuka zadovoljenje dnevne potrebe, nikako više od toga.

Pušenje je zaista jedna veoma štetna navika i porok, koji može dovesti do teških zdravstvenih komplikacija, a u najtežim situacijima nažalost i do smrti. Kada osoba prestane sa pušenjem, telo će prirodno početi da se leči postepeno dovodeći organizam u stanje vitalnosti kakvo imaju nepušači.


Odvikavanje od pušenja korisno je za zdravlje svakog pušača i u tom procesu mogu vam pomoći različiti proizvodi i tehnike samokontrole kako biste što pre zaboravili na ovu ružnu naviku.

Nadamo se da će vam ovaj tekst Kako ostaviti pušenje biti dovoljno motivišući da ostavite cigarete već danas i da ćete uz navedene predloge brže i jednostavnije savladatiti krizni period.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *