Revolucionarno rešenje za izlečenje hroničnih arterijskih ulkusa

 • 11/05/2021
 • 0
arterijski-ulkusi-stadijumi-razvoja
Stadijumi razvoja arterijskog ulkusa (Foto:Shutterstock)

Arterijski ulkusi, poznat i kao venski ulkusi, predstavljaju dva tipa otvorenih rana koji se često formiraju na nogama ili stopalima. Razvijaju se kao rezultat oštećenja arterija zbog nedostatka protoka krvi u tkivo.
Arterijski ulkus se za razliku od ostalih vrsta ulkusa, razvija zbog oštećenja arterija usled nedovoljnog protoka krvi nazad do srca, a rane koje ostavlja za sobom mogu biti izuzetno bolne i potrebno je dosta vremena dok ne zarastu, dok se kod nekih pacijenata nažalost to nikada ni ne dogodi.
Ipak, rešenje postoji.

Kako prepoznati arterijski ulkus?

Arterijski ulkus se često formira na spoljašnjoj strani skočnog zgloba, stopala, pete ili prstiju, a može se formirati i na drugim mestima, u formi izbušenog kruga.

Veoma bolni ne samo na dodir, praćeni su i ostalim karakteristikama poput:

 • Crvenila ili žutila kože oko rane
 • Gubljenja dlaka
 • Bolova u nogama, naročito noću
 • Izrazito hladne kože na mestu ulkusa
 • Minimalne cirkulacije krvi
 • Bledom i tromom kožom oko ulkusa

Kako da znam da li sam u riziku od dobijanja arterijskog ulkusa?

Faktori rizika za pojavu ovog tipa otvorene rane zavise od različitih čionica, međutim možete biti izloženi većem riziku ukoliko:

 • Imate porodičnu istoriju bolesti
 • Imate kardiovaskularne probleme ili hipertenziju
 • Imate holesterol ili dijabetes tipa 2
 • Ste doživeli moždani ili srčani udar
 • Ste gojzani i fizički nekativni
 • Ste aktivni ili pasivan pušač koji redovno udiše duvanski dim, koji oštećuje vaše krvne sudove i podiže krvni pritisak
 • Ste izloženi stresu koji dovodi do sužavanja arterija
 • Se nezdravo hranite i često jedete obroke koji su bogati zasićenim mastima

Zato je veoma važno, da se već sa pojavom prvih simptoma posavetujete sa lekarom i započnete terapiju izlečenja, kako biste sanirali ulkus već na početku njegovog razvoja i sprečili nastanak daljih komplikacija.

hronična-venska-insuficijencija
Foto ilustracija: Shutterstock

Kako se tretiraju hronični arterijski ulkusi?

Lečenje arterijskih ulkusa zavisi od njegovog osnovnog uzroka. Primarni tretman svakako uključuje obnavljanje cirkulacije krvi na mestu rane, dok je u nekim situacijama operativni zahtev neizbežan, naročito ukoliko se on radi da bi se povećao protok krvi u organima i tkivima u blizini rane.

U najtežim situacijama, lekar može preporučiti i amputacije dela ili cele noge ukoliko se ulkus proširio i obuhvatio veliki deo kože. To se uglavnom događa kada dolazi do dugog nakupljanja gnoja na mestu rane koji blokira organe i tetive onemogućavajući vam pravilan hod ili pojave krvnih ugrušaka.

Šta se u praksi pokazalo uspešnim za izlečenje ovog tipa ulkusa?

Terapija kiseonikom se smatra jednom od najuspešnijih, međutim, zbog njegove slabe rastvorljivosti u tečnostima, neophodni su posebni transporteri kiseonika. Svi preparati za negu i tretman rana koji su nam dostupni ili samo upijaju višak eskudata (prirodno lepljivog sloja koji se stvara preko rane) ili sprečavaju dalji razvoj mikroorganizama. Ali, ni jedan ne može da u potpunosti obezbedi neophodni dodatak kiseonika, osim Granulox-a.

Najbolji transporter kiseonika – hemoglobin protein, koji se prirodno nalazi u eritrocitima u ljudskoj krvi i transportuje čak 97% kiseonika do tkiva, istovremeno pomažući bržem zarastanju rana, čini ovaj sprej.

Pre upotrebe Granulox-a, ranu treba oprati običnom vodom i sapunom, a zatim je dezinfikovati antiseptikom Granudacyn. Nakon toga, na ranu se nanosi Granulox jednostavnim prskanjem na površinu rane u tankom sloju. Preko Granulox-a na ranu se postavlja obična pamučna gaza i zavoj, dakle materijali koji propuštaju kiseonik (da bi se omogućilo potpuno dejstvo ovog spreja). Granulox nikako ne treba kombinovati sa mastima ili prekrivkama koje ne propuštaju kiseonik.

Kako Granulox deluje?

Granulox sprečava atmosferski kiseonik da dođe do otvorene rane i kada se nanese na ranu, omogućava ambijentalnom kiseoniku da se veže za molekule hemoglobina iz rastvora. Kiseonik se zatim sa hemoglobinom prenosi u tkivo gde se parcijalno oslobađa. Kako se kiseonik isporučuje u osnovu rane, odnosno u tzv. njeno korito, počinje proces regeneracije. Ovaj ciklus traje do tri dana, odnosno 72 sata, neprekidno dopremajući kiseonik do tkiva dok se ne započne sa procesom zarastanja rane.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Granulox je i naučno potvrđen od strane stručnjaka kao efikasno sredstvo u borbi protiv hroničnih arterijskih ulkusa, a njegov izum je svakako veliki iskorak u medicini i to ne samo u modernoj terapiji već i u kućnim uslovima lečenja hroničnih i akutnih rana, kao primarno sredstvo za izlečenje, u slučaju početnih faza arterijskih ulkusa ili dopunsko sredstvo, za napredovalu fazu i pretvaranje rane u hroničnu.

Ukoliko vas zanima gde možete kupiti Granulox sprej i dodatno se raspitati o ovom spreju, informacije možete dobiti klikom na ovaj link ili direktno od farmaceuta, čiji kontakt telefon vam ostavljamo u nastavku: 063/287-977 i 063/287-860.

 

 

 

 

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *