Zašto je kiseonik važan za uspešno lečenje hroničnih rana?

 • 23/05/2021
 • 0
lecenje-hronicnih-rana
Prisustvo kiseonika je esencijalno u procesu zarastanja svih rana, posebno hroničnih (Foto: Shutterstock)

Glavni problem za efikasno lečenje svih tipova hroničnih rana, ogleda se u povećanoj potrebi za kiseonikom, zbog metaboličke aktivnosti u fazi zarastanja ovako teških i otvorenih tipova rana. Tok zarastanja rane zavisi od epitelnih ćelija po obodu i na osnovi rane, te je kiseonik od presudne važnosti zbog proliferacije, odnosno regenracije pojedinih delova oštećenog ćelijskog tkiva.

Zašto je kiseonik važan za oporavak otvorenih rana?

Pad količine kiseonika u tkivu ispod određenog nivoa dovodi do izmena u metabolizmu ćelije, tkivo tada postepeno menja boju, onda i konzistenciju i na kraju odumire, što dovodi do pojave nekroza, odnosno pojave kratera različitih dubina.

Terapija kiseonikom

Kod gotovo svih hroničnih rana često se javlja problem sa lokalnom cirkulacijom krvi u manjim krvnim sudovima. Zato je kiseonik potreban u sve četiri faze zarastanja rana, naročito ako govorimo o dekubitima, dijabetskom stopalu, ali i venskim ulkusima. Zarastanje, dakle, neće biti uspešno, ukoliko ne postoji adekvatna snabdevenost tkiva kiseonikom, jer su baš ovi navedeni tipovi rana gotovo uvek u hipoksiji.

Kako do kiseonika za efikasno lečenje hroničnih rana?

Snadbevanje kiseonikom iz spoljašnjeg okruženja je veoma otežano, jer rana luči eskudat, što je direktna prepreka za razmenu kiseonika i on nije u stanju da prodre duboko u ranu i ostvari difuziju. Kao posledica toga javlja se hipoksija, koja predstavlja nedostatak kiseonika u tkivu i glavni je uzrok nastanka i nezarastanja hroničnih rana.

Međutim, da bi omogućili pravilno i efikasno lečenje otvorenih hroničnih rana, naučnici su odlučili da stvore nov i prirodan pristup. Rezultat tih napora je sprej Granulox. Hemoglobinski transporter kiseonika koji se koristi za bolje snadbevanje hroničnih rana kiseonikom, čime direktno prodire na mesto rane i omogućava mu brže zarastanje, istovremeno sprečavajući mogući nastanak i dalji razvoj komplikacija, koje mogu dovesti do gangrene.

Kako kiseonik uz pomoć ovog spreja pomaže pacijentima?

Prema detaljnoj studiji primene Granulox-a, istraživanje je pokazalo da je:

 • Dvostruko više rana zaraslo u periodu od osam do 16 nedelja, u poređenju sa standardnim tretmanom nege rane
 • Vreme zarastanja dijabetskih ulkusa stopala je za 50% kraće u odnosnu na standardnu negu
 • Troškovi lečenja dijabetskog ulkusa stopala manji su za 40% u poređenju sa standardnom medicinskom negom
 • Više od 70% pacijenata prijavilo je nižu stopu bola u četiri nedelje primene Granuloxa, u poređenju sa standardnom negom
Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Granulox se veoma jednostavno koristi, a dostupan je kako u medicinskim, tako i u uslovima kućnog lečenja. On ne deluje štetno na tkivo, tako da ne postoji vremensko ograničenje u njegovoj upotrebi, ali, pošto ne postoje dokazi o njegovoj bezbednosti po trudnice, savetujemo vam da se pre donošenja odluke o njegovoj upotrebi u trudnoći konsultujete sa lekarom.

Granulox se lokalno nanosi na ranu i ne predstavlja zamenu, već isključivo dopunu za medinsku, postoperativnu terapiju u najtežim slučajevima poput amputacije. Ovaj revolucionarni izum na tržištu ima sledeći sastav:

 • Karbonilovani hemoglobin
 • Fenoksietanol
 • Natrijum hlorid
 • N-acetilcistein ad od 100% vode

Efikasan je kod izlečenja:

 • Gangrena i čireva na dijabetskom stopalu
 • Sekundardnom zarastanju hirurških rana
 • Venskih ulkusa
 • Ulkusa arterijskih krvnih sudova
 • Dekubitusa

Pogodnom aplikacijom u spreju, Granulox predstavlja laki i prenosivi sprej za efikasno i brzo zarastanje otvorenih rana. Može se koristiti prilikom prevoja rane ili na svaka tri dana, za postizanje maksimalnih rezultata.

Studije pokazuju da upotreba Granulox-a na tretiranje otvorenih rana ima izuzetno uspešno dejstvo, ne samo po pitanju vremena zarastanja, već i drastičnim smanjenjem bolova i ukupnom uštedom troškova ukoliko se pacijenti odluče za tradicionalne medicinske tretmane: angažovanje patronažne sestre, previjanje rana u privatnim ordinacijama i sl.

Granulox možete kupiti u najbližoj apoteci ili ga direktno poručiti klikom na ovaj link, a ukoliko imate dodatna pitanja o njegovoj upotrebi i primeni, sve informacije rado će vam dati naši farmaceuti dr Saša Kitanović i dr Aleksandar Miletić na brojeve telefona: 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *