Kako izaći na kraj sa dekubitisom?

 • 31/03/2021
 • 0
Kako-izaći-na-kraj-sa-dekubitusom
Dekubitus (Foto: Shutterstock)

Pravi naziv za dekubit ili dekubitis je ulceracija koja nastaje zbog prevelikog pritiska na određeni deo tela, koji dugo traje, i često je posledica ležanja, naročito na mestima na kojima su kosti blizu kože. Tada dolazi do pojave ishemije, odnosno nedostatka protoka krvi zbog čega ćelije izumiru, a zatim se stvaraju otvorene rane, poznatije kao dekubitisi.

Kako izaći na kraj sa dekubitisom?

Ovim tekstom nastojimo da predstavimo viđenje struke po pitanju ovog izuzetno neprijatnog, ali izlečivog oboljenja i mogućim načinima prevencije i lečenja.

Prvi simptomi dekubitisa?

Svaka faza dekubitusa ima različite simptome. U zavisnosti od područja koje je pogođeno, neki od ključnih pokazatelja razvoja dekubitusa su:

 • Promena boje kože
 • Jaki bolovi u pogođenom području
 • Otok
 • Stvaranje otvorenih rana
 • Pojava infekcije ili gnoja
 • Koža koja je više čvršća ili meka od okolne kože

Najčešća regije tela na kojima se javlja dekubitus:

 • Kukovi
 • Zadnjica
 • Zglobovi

Najčešće se stvaraju kod starije populacije, posebno kod lica smanjene pokretljivosti ili kod onih koji zbog drugih zdravstvenih tegoba ili ograničenja provode duži vremenski period u krevetu ili u invalidskim kolicima.

Faze dekubitisa

Svaki dekubit ili dekubitus javlja se u određenim fazama i u skladu sa tim, svaka faza se drugačije leči.

Faza 1 – Koža nije otvorena, ali je promenila boju. Područje može biti crveno, ako imate svetlu put, ali može biti i plava ili ljubičasta ako imate tamniji ten.

Faza 2 – Koža počinje da puca, a na rani se stvara plitki čir ili plik ispunjen tečnošću.

Faza 3 – Čir je sada već jako duboko u koži i izgleda kao krater.

Faza 4 – U ovoj fazi osim kože, pogođeni su i mišići i kosti.

Faza 5 – Nestabilna faza, koja zahteva hitnu intervenciju. Koža je tvrda iIi tamna. Često je potrebna hirurška intervencija, kako bi se gnojno zadebljanje izvadilo iz kože.

Kako sprečiti pojavu i razvoj dekubitisa?

Osim izbegavanja čestog ležanja na istoj strani, trebalo bi uključiti i dobru negu kože, održavanje zdrave ishrane i unos dovoljne količine tečnosti (minimum 1,5 l vode dnevno).

Takođe, trebalo bi koristiti prirodne preparate za dezinfekciju rana, koje će dekubitusima pomoći u bržem zarastanju. Jedno od takvih rešenja, sredstvo na bazi hemoglobina, a koji se smatra najpouzdanijim preparatom na našem tržištu je Granulox.

Kućno lečenje dekubitisa i otvorenih rana

Doktor farmacije Aleksandar Miletić, u razgovoru sa novinarima naše redakcije kaže, da rezultati kliničkih studija pokazuju da je u proseku duplo manje vremena bilo potrebno za zarastanje rana koje su lečene Granulox-om u odnosu na standardne metode previjanja i lečenja rana. Takođe, bolnost rana je, po njegovim rečima, bila manja kod pacijenata lečenih Granulox-om u odnosu na standardnu negu.

“Uspešnost Granulox-a potvrđena je i kliničkim studijama, čime se njegovo dejstvo na hronične rane, a naročito na dekubituse pokazala pozitivnom”, objašnjava dr Miletić.

Govoreći o njegovoj, dr Miletić nam je objasnio da je pre upotrebe Granulox-a ranu potrebno očistiti običnom vodom i sapunom, a zatim je dezinfikovati antiseptikom Granudacyn-om, koji se pokazao najboljim i najefektnijim upravo za dekubituse, kao i idealan preparat u kombinaciji sa Granulox-om. Nakon toga, na ranu se nanosi Granulox jednostavnim prskanjem na površinu rane u tankom sloju. Preko Granulox-a na ranu se postavlja obična pamučna gaza i zavoj, dakle materijali koji propuštaju kiseonik (da bi se omogućilo dejstvo Granulox-a). Granulox nikako ne treba kombinovati sa mastima ili prekrivkama koje ne propuštaju kiseonik – pojasnio je dr Miletić.

Bez obzira da li imate lakši ili teži oblik dekubitusa, veoma je važno da na vreme preduzmete neophodne mere. Iako se većina može lečiti kod kuće, postoje teži oblici (iz faze 4 i 5), koji ponekad zahtevaju i medicinsku intervenciju u bolničkim uslovima.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Upotreba Granulox-a na dekubitusima i otvorenim rana imaće pozitivan efekat samo ako se pravilno koristi, a vidljive pozitivne promene na koži dolaze već nakon nekoliko dana upotrebe, tvrdi dr Miletić.

Da li za prevenciju daljeg širenja ili bržeg zarastanja rane nakon operativnog zahvata, Granulox će vam osigurati najbezbedniji tretman kako biste smanjili dalji rizik od komplikacija i infekcija.

Za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se koristi sprej Granulox, gde i kako može da se kupi, možete videti na ovom linku ili direktno kontaktirati telefonom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Verujemo da smo vam približili viđenje struke i dali odgovor na pitanje kako izaći na kraj sa dekubitisom.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *