Kako da otvorena ili duboka rana brže zaraste?

  • 04/02/2021
  • 0
Kako-da-rana-brže-zaraste
Foto: Shutterstock

Priroda je stvorila lek još pre 45 miliona godina

Da, dobro ste pročitali tekst smo posvetili brzom zarastanju rana. Pre više od 45 miliona godina, priroda je stvorila efikasan lek koji doprinosi bržem zarastanju otvorenih i dubokih rana. Reč je o hemoglobinu, koji pomaže u povećanju rastvorljivosti kiseonika u vodi za 25 puta, ali pomaže i difuziji, odnosno bržem protoku kiseonika za čak osam puta.

Zašto je važan protok kiseonika?

Hipoksija, koja inače predstavlja nedostatak kiseonika u tkivu, jedan je od osnovnih uzroka sporog zarastanja ili nezarastanja rane. Kod osoba koje imaju očuvanu cirkulaciju, rana svu potrebnu količinu kiseonika (koji joj je potreban za pravilno zarastanje) dobija upravo iz nje, međutim, osobe kojima je oštećena cirkulacija, snabdevenost kiseonikom je ograničena te se na mestu rane javlja tkivna hipoksija.

Tkivna hipoksija, sama po sebi može predstavljati uzrok nastanka hroničnih rana, jer otežava zarastanje traumatskih rana, koja dovodi do pojave:

  • Dekubita – što dovodi do nepokretnosti
  • Dijabetskog ulkusa – uzrok zbog kojeg traumatske rane kod dijabetičara sporije zarastaju
  • Arterijskog i venskog ulkusa – koji su uzrokovani bolestima arterija i vena različitog porekla (pušenje, visok krvni pritisak, vaskulitis)

Dakle, zbog loše snabdevenosti rana kiseonikom, koji se smatra ‘gorivo’ energije za sve procese zarastanja, na površini kože se često javljaju infekcije, zapaljenja i nakupljanje fibrina u vidu žutih naslaga koje prijanjaju za površinu rane i samim tim dodatno otežavaju zarastanje. Zato je potrebna adekvatna nega koja bi ovo stanje sprečila, a time i onemogućila razvoj navedenih tkivnih oboljenja.

Šta kažu studije kako da rana brže zaraste?

Hemoglobin je makromolekul, koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, odnosno eritrocitima. Njegova osnovna uloga je da prenosi kiseonik putem krvi do svih tkiva s ozbirom da je kiseonik, kako smo spomenuli ranije u tekstu, neophodan za pravilno zarastanje rane.

U skladu sa tim, na našem tržištu pojavio se hemoglobinski sprej, Granulox, koji pomaže u bržem zarastanju traumatskih rana, a koji je dostupan svima. Prema detaljnoj studiji primene Granulox-a, istraživanja su pokazala da je:

  • Dvostruko više rana zaraslo u periodu od 8 do 16 nedelja, u poređenju sa standardnim tretmanom nege rane
  • Vreme zarastanja dijabetskih ulkusa stopala je za 50% kraće u odnosnu na standardnu negu
  • Troškovi lečenja dijabetskog ulkusa stopala manji su za 40% u poređenju sa standardnom medicinskom negom
  • Više od 70% pacijenata prijavilo je nižu stopu bola u četiri nedelje primene Granuloxa, u poređenju sa standardnom negom

U vezi sa ovom temom pročitajte i tekst:
Kada rana diše, brže i zarasta

Granulox se veoma jednostavno koristi, a dostupan je kako u medicinskom, tako i u kućnom lečenju. On ne deluje štetno na tkivo, tako da ne postoji vremensko ograničenje u njegovoj upotrebi, ali, pošto ne postoje dokazi o njegovoj bezbednosti po trudnice, savetujemo vam da se pre donošenja odluke o njegovoj upotrebi u trudnoći konsultujete sa lekarom.

Pogledajte video u kojem je jasno prikazano kako Granulox sprej deluje na ranu i njeno brže zarastanje

Uspešnost tretiranja rane Granulox-om

Cilj terapije sa Granulox-om, je brže i preciznije zarastanje rane. Svako smanjenje površine rane predstavlja napredak u terapiji. Međutim, imajući u vidu da hronične rane sporo zarastaju, fotografisanje i merenje dimenzija rane u određenim intervalima (na 7 ili 15 dana na primer), daće precizniji uvid u terapiju i jasnije rezultate.

Granulox se može koristiti odmah po dezinfekciji rane, dakle, nakon previjanja zavoja, a najmanje na svaka tri dana, kako bi se postigli optimalni rezultati.

Studije pokazuju da upotreba Granulox-a na tretiranje otvorenih rana, ima izuzetno uspešno dejstvo, ne samo po pitanju vremena zarastanja, već i drastičnim smanjenjem bolova i ukupnom uštedom troškova, ukoliko se pacijenti odluče za tradicionalne medicinske tretmane: angažovanje patronažne sestre, previjanje rana u privatnim ordinacijama i sl.

Kako se Granulox koristi?

Granulox je prenosni spej, koji omogućava raspršivanje u prečniku od 360C. Prska se ravnomerno u svim pravcima iz svakog položaja, naročito u teško dostupnim regijama. Njega pre upotrebe nije potrebno mućkati, jer ostaje kompaktan i u istoj konzistenciji sve vreme. Bočica u proseku traje za 30 tretmana i ono što je isplativo je to, što se skoro ceo sadržaj koristi. Dakle, nema mogućnosti ostajanja spreja u flašici ili na dnu.

Savetujemo vam da ukoliko ste skoro imali operativni zahvat ili vas to uskoro očekuje, Granulox sprej potražite u najbližoj apoteci  i uverite se u njegovo pozitivno dejstvo.

Brži oporavak znači i brži povratak u svakodnevne aktivnosti, zato ne oklevajte.

Za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se koristi sprej Granulox, gde i kako može da se kupi, možete videti na ovom linku ili direktno kontaktirati telefonom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *