Šta brine žene koje su preležale Covid-19?

  • 03/02/2021
  • 0
sta-brine-zene-koje-su-prelezale-covid-19
Foto: Shutterstock

Pacijentkinje obolele od COVID-19 virusa, koje i dalje imaju njegove nus pojave, poput gubitka čula ukusa ili mirisa, ističu da su simptomi ove infekcije uticale i na njihov menstrualni ciklus.

Izostanak ciklusa, pojava ugrušaka i bolni PMS

Većina pacijentkinja koja je javno govorila o svom iskustvu nakon dobijanja COVID-19 virusa, navela je da doživljava izuzetno bolan predmenstrualni sindrom, da im ciklusi izostaju, a da kada dobiju menstruaciju nastaje neobično zgrušavanje krvi.

„Tokom dvonedeljne borbe u bolnici sa COVID-om trebalo je da dobijem menstruciju, ali se ništa nije dogodilo. Pomislila sam u sebi „mora da je zbog virusa, dobiću sigurno narednog meseca“, ali, ni sledećeg meseca se nije ništa dogodilo. Evo, osam meseci kasnije, ja sam samo pet menstruacija imala“, kaže Rosa, jedna od COVID pacijentkinja koja je susrela sa problemom izostanka ciklusa, a koja je u razgovoru sa novinarima časopisa Medical News Today prenela svoje iskustvo.

Nekoliko drugih ispitanica, reklo je da je izuzetno zabrinuto zbog pojave neobične količine ugrušaka tokom ciklusa. Bjanka, žena u kasnim 40-im, istakla je da je ove promene počela da primećuje tek po ozdravljenju.

– Nisam primetila ništa drugačije kada su mi dijagnostikovali COVID-19. Tek nakon tri meseca, primetila sam promenu i to drastičnu. Primetila sam pojavu izuzetno velikih količina ugrušaka koje su me jako zabrinule – navela je ona.

Louiz je imala slično iskustvo, navodeći da su njeni „ … ciklusi oduvek bili neredovni. Dobijala sam na 24 do 28 dana. Međutim, kada sam saznala da sam pozitivna na COVID, nešto se promenilo. PMS je bio znatno bolniji od uobičajenog, čak mi se dešavalo da ostanem bez daha, dok je sam ciklus bio praćen izbacivanjem jako velikih krvnih ugrušaka. Pošto sam se jako uplašila, ma koliko bilo gadno, ja sam to morala da fotografišem i pošaljem ginekologu. On mi je rekao da je to normalno, naročito ako sam imala COVID.“

Šta kažu lekari?

Lekarima i ginekolozima je i dalje upitno zbog čega bi se PMS, ali i sam menstrualni ciklus mogao promeniti nakon COVID-19 virusa. Međutim, na osnovu svog iskustva o tome kako virusne infekcije mogu neočekivano uticati na menstrualni ciklus, struka je dala svoje objašnjenje.

Doktor Fan naglasao je da sam stres može izazvati menstrualne nepravilnosti, narušavajući osu – hipotalamus – hipofiza – jajnik, odnosno hormonalni sistem koji mozak koristi da bi se obraćao jajnicima. „To vidimo kod žena koje imaju duge hronične bolesti, poput anksioznosti ili posttraumatskog stresnog poremećaja.“

Sa druge strane, studija objavljena u časopisu Reproduktivna BioMedicina, koja je objavljenja u septembru prošle godine radila je ispitivanje sa 177 pacijentkinja koje su preležale COVID-19. Njih 45 prijavilo je promene tokom samog ciklusa u pogledu pojave krvnih ugrušaka, dok je njih 50 primetilo duže trajanje menstruacije. Ono što je bila olakšavajuća okolnost za sve, je to što se prosečna koncentracija polnih hormona i rezerva jajnika nije značajno promenila kod pacijentkinja koje su bile u rodnoj, životnoj dobi.

Ukoliko ste preležale COVID-19, a uočile ste bilo kakve nepravilnosti uoči i tokom menstrualnog ciklusa, trebalo bi da obavestite vašeg ginekologa o promenama. Možda će biti potrebno da uradite dodatne testove, poput analize krvi, pregleda hormona ili provere štitne žlezde, kako bi se otklonila neka druga oboljenja i utvrdio COVID-19 kao uzrok tog nastanka. Svakako vas savetujemo da redovne ginekološke preglede obavljate najmanje dva puta godišnje.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *