Značaj oralne higijene u prevenciji virusa

  • 21/03/2021
  • 0
Značaj-oralne-higijene-u-prevenciji-virusa
Oralna higijena je izuzetno važna u prevenciji brojnih infekcija i oboljenja, pa čak i od Covid-19 virusa (Foto ilustracija: Shutterstock)

Neadekvatna oralna higijena osim što dovodi do bolesti desni i zuba, može izazvati i mnogobrojna kardiovaskularna i onkološka oboljenja, a u periodu pandemije COVID-19 virusa, za koji je potvrđeno da se širi i kapljično putem pljuvačke, može dovesti čak i do fatalnog ishoda.

Značaj oralne higijene u prevenciji virusa

U ovom tekstu bavimo se preporukama lekara koje se tiču higijene usne duplje, dezinfekcije sa posebnim akcentom na zaštitu od svih virusa, pa čak i od Covid-19.

Održavajte vašu četkicu čistom

Da biste praktikovali dobru higijenu usta, savetujemo vam da perete četkicu za zube pod vrelim mlazom vode nekoliko sekundi pre upotrebe, pa tek onda da nanesete pastu. Na ovaj način smanjujete mogućnost da vaša četkica postane kontaktna tačka za prenos virusa, naročito što mnogi zdravstveni izveštaji ukazuju da se COVID-19 prenosi pljuvačno.

„Ako sumnjate da je COVID-19 prisutan u vašem domu, trebalo bi da dezinfikujete vašu četkicu za zube“, savet je glavnog izvršnog direktorka centra za implantaciju zuba, dr Majka Golpa.

Osim navedenih saveta, treba da znate da postoje utvrđeni naučni dokazi da je imuni odgovor u vašem telu usko povezan sa zdravljem desni. Tokom pandemije, cilj je da se vaš imunološki sistem ojača, a ne oslabi, a zdrava usta i zubi mu u tome pomažu, tako što oslobađaju imunološki sistem tela da se bori protiv drugih patogena.

Hiphlorasta kiselina deluje antimikrobno

Hipohlorasta kiselina u adekvatnoj koncentraciji deluje antimikrobno tj. veoma efikasno i brzo uništava bakterije, viruse i gljivice dok na naše tkivo nema nikakvo štetno dejstvo. Razlog leži u činjenici da je hipohlorasta kiselina prirodno “oružje” naših leukocita u borbi protiv mikroorganizama, a to znači da naše ćelije imaju prirodni imunitet na dejstvo hipohloraste kiseline tj potpuno su zaštićene od nje.

Više o tome kako hipohlorasta kiselinaprirodno važi za snažno „oružje” u borbi protiv bakterija, infekcija i virusa možete pročitati na ovom linku.

Održavanje zdravih zuba i desni je životna obaveza, a što ranije naučite pravilne oralne higijenske navike, poput ispravnog četkanja zuba, čišćenja koncem i pravilnog unosa šećera, brže ćete izbeći skupe stomatološke procedure i dugoročne zdravstvene probleme.

Antiseptik na bazi hipohloraste kiseline bezbedan čak za dezinfekciju usta i grla

Granudacyn je antiseptik čija je aktivna komponenta hipohlorasta kiselina, u koncentraciji koja je najpribližnija biološkoj koncentraciji. Iz tog razloga proizilazi činjenica da je Granudacyn veoma efikasan antiseptik sa najbržim dejstvom i pri tome potpuno bezbedan za primenu i na najosetljivijim tkivima čoveka, što ga bitno razlikuje od svih ostalih antiseptika.

Najsavremeniji antiseptik na tržištu – Granudacyn

Iako je virus COVID-19 slabo otporan na nepovoljne spoljašnje uslove, njegovo primarno mesto infekcije je grlo. Sluzokoža grla je veoma osetljivo tkivo na koje se ne smeju aplikovati agresivni antiseptici koji bi delovali na ovaj virus, jer bi doveli do oštećenja sluzokože grla. Pritom, grlo je sve vreme i ulazno i izlazno mesto infekcije ovim sojem virusa, zato se i preporučuje ispiranje usta prirodnim antisepticima.

Isprati usta i grlo, antiseptikom koji će uništiti Korona virus i pri tome ne oštetiti sluzokožu usta i grla bio je izazov naučnicima da dokažu efikasnost dejstva hipohloraste kiseline (aktivne komponente Granudacyn-a, koji je inače dostupan i na našem tržištu) na virus COVID-19. Ne zaboravite da je za ovu namenu potrebno upotrebljavati antiseptik u dužem periodu (više meseci), dok bi za to isto vreme neki stariji anstiseptici doveli do iritacije i oštećenja sluzokože usta i grla.

Munjevito dejstvo na bakterije i viruse

Za dejstvo Granudacyn-a protiv virusa generalno, pa i samog COVID-19 virusa, potrebno je 5 minuta. To u praksi znači da se usta, grlo i nos isperu Granudacyn-om na isti način kao što biste to učinili i sa fiziološkim rastvorom, i nakon toga 5 minuta ne pijete i ne jedete ništa. Taj postupak je moguće ponavljati više puta dnevno, naročito nakon rizičnih kontakata.

Na taj način se eliminišu virusi i bakterije sa pomenutih regija na kojima se Granudacyn koristi.

Cilj primene Granudacyn-a u ovom smislu je da se količina virusa svede na nivo koji ne može da izazove infekciju, ili barem teži oblik bolesti. Skrećemo pažnju da je za prevenciju infekcije virusom Covid-19 potrebno svakodnevno koristiti antiseptik.

Granudacyn je, verovatno, jedini antiseptik koji se može potpuno bezbedno koristiti neograničeno dugo, jer ne izaziva iritaciju niti oštećenja tkiva čoveka.

Kako Granudacyn deluje?

Hipohlorasta kiselina, kao aktivna komponenta Granudacyn-a, pravi oštećenja na ćelijskom zidu mikroorganizma, prosto rečeno „rupe”. Kroz te rupe, tečnost koja okružuje mikroorganizam velikom brzinom ulazi u njega pod osmotskim pritiskom i dovodi do njegovog raspadanja. Dakle, dejstvo Granudacyn-a je mehaničko. Proces je jednostavan, efikasan i veoma kratko traje (15-60 sekundi). Pri tome, naše ćelije ostaju bezbedne, jer na njih Granudacyn ne deluje.

Bez obzira na vašu starosnu dobu uvek treba da vodite računa o oralnom zdravlju, jer je ona presudna za vaše opšte zdravlje. Redovno obavljajte stomatološke preglede, izbegavajte cigarete i slatkiše, a da biste bili sigurni da se nećete zaraziti trenutnom pošasti, preventivno koristite Granudacyn.

Za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se koristi Granudacyn antiseptik, gde se može kupiti i kako se sve može koristiti, možete videti na ovom linku ili direktno kontaktirati telefonom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Verujemo da smo uspeli da prenesemo savet farmaceuta i lekara kad je u pitanju značaj oralne higijene u prevenciji virusa.

 

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *