Inovativno rešenje ZA BUBULJICE I AKNE – Hipohlorasta kiselina dokazano deluje na bakterije lojnih žlezda

 • 07/06/2021
 • 0
Bubuljice-i-akne
Bubuljice i akne muče čak 80% tinejdžera i čak 12% žena na celoj planeti (Foto: Shutterstock)

Kako tretirati bubuljice? Kako ukloniti akne? Kako ih se rešiti? Svakako neprijatno stanje, posebno za adolescente, a poslednja istraživanja kažu da čak 80% tinejdžera pati od ovog problema, ali i 12% odraslih žena na planeti.

Te male dosadne bubuljice, koje se razvijaju na našem licu svaki put pred neki važan događaj, nastaju kada se lojne ili uljne žlezde začepe i zaraze nekom infekcijom iz vazduha, što dovodi do stvaranja otečenih, crvenih lezija ispunjenih gnojem.

Šta uzrokuje bubuljice i akne?

Nimalo prijatne za videti, bubuljice su deo akni i najučestalije su u pubertetskom dobu, kada se menja proizvodnja hormona, koja dovodi do prekomerne aktivnosti lojnih žlezda, koje su smeštene u dnu folikula dlake. Kao rezultat, bubuljice se najverovatnije javljaju tokom tinejdžerskih godina i PMS, kod žena i to uglavnom na licu, leđima, grudima i ramenima. Razlog zbog čega su baš na ovim mestima najučestalije, je zato što na ovim delovima kože ima mnogo lojnih žlezda koje su često izložene česticama iz vazduha.

Struka navodi, da su acne vulgaris, glavni uzrok za pojavu bubuljica i pogađaju preko:

 • 80% tinejdžera
 • 3% nakon 25. godine muškaraca i 12% žena

Koji tipovi bubuljica postoje?

Postoji nekoliko različitih vrsta bubuljica i one imaju drugačije znakove i simptome:

 1. Zatvoreni komedo (whiteheads) – su male i sitne bubuljice koje ostaju ispod kože, pojavljuju se kao male papule boje mesa
 2. Otvoreni komedo (mitiseri) – su jasno vidljivi na koži, obzirom na njihovu tamnu, crnu boju zbog oksidacije melanina, a ne zbog nečistoće na licu, kako mnogi veruju.
 3. Papule – male, čvrste, zaobljene kvržice koje se uzdižu iz kože i ružičaste su boje.
 4. Pustule – ovo su takozvane gnojne bubuljice i jasno su vidljive na površini kože.
 5. Noduli – veoma slične strukture kao papule, ali mogu biti veće i bolnije.
 6. Cista – su jasno vidljive na površine kože, jer su ispunjene velikom količinom gnoja i veoma su bolne
Bubuljice-i-akne-na-licu
Bubuljice i akne su obično najproblematičnije kada se pojave na licu (Foto: Shutterstock)

Kako pravilno tretirati bubuljice?

Akne se mogu grupisati prema težini širenja u tri kategorije:

 • Blage – imaju najmanji broj lezija i leče se lokalnim lekovima ili svetlosnom terapijom
 • Umerene – su invazivnije i dublje i nekada mogu zahtevati antibiotsku terapiju
 • Teške – imaju najveći broj upaljenih lezija i često je za njihovo izlečenje potreban hirurški zahvat

Međutim, antiseptik koji se može koristiti u sve tri grupe, na bazi je hipohloraste kiseline, koja se smatra prirodnim lekom i ima antibiotsko i antivirusno dejstvo. Sprej Granulox, dostupan i na našem tržištu, dokazano pozitivno deluje u obradi i čišćenju različitih rana i akni, dezinfekciji lica, usta i grla, kao i u prevenciji različitih infekcija i bakterija, obradi rana i kod opekotina.

Hipohlorasta kiselina ima svoj PH rastvor na HOCI nivou, odnosno na nivou supstance iz organizma koji se bori protiv klica. Baš na tom nivou je izgrađen i Granudacyn, antiseptik na bazi hiphloraste kiseline koji je takođe dostupan u našim apotekama, a koji je jedini delotvoran na različitim spoljašnjim, ali i unutrašnjima organima i nije ga potrebno ispirati:

 • Svim tkivima (koža, sluzokoža, hrskavice, kosti, tetive, ligamenti, nervno tkivo, trbušna i plućna maramica)
 • Telesnim šupljinama čoveka (abdomen, grudni koš, lobanja, zglobni prostor, uho, grlo, nos, usna šupljina, mokraćna bešika, fistule, apscesi)
 • Za obradu akutnih i hroničnih rana, prilikom njihovog previjanja
 • Obradu pupčanog patrljka beba

Kolika je efikasnost Granudacyn antiseptika u lečenju akni?

Granudacyn je veoma efikasan i praktičan jer ima izuzetno brzo vreme dejstva (za 15 – 60 sekundi redukuje 99,99% bakterija i svih poznatih virusa), ima veoma širok spektar baktericidnog dejstva (Gram +, Gram -, MRSA, VRSA, OSRA, VRE), deluje i na viruse, gljivice i spore. Potpuno je netoksičan za sva tkiva čoveka pa se može koristiti neograničeno dugo, ne peče na rani prilikom obrade rane i nije ga potrebno ispirati nakon upotrebe.

Najmoderniji-antiseptik-na-trzistu-Granudacyn
Granudacyn, antiseptik na bazi hipohloraste kiseline

U ovom slučaju najvažnije je spečiti nastanak lokalne infekcije, iritaciju kože, potkožnih tkiva i prodor mikroorganizama dublje u kožu. Moguća komunikacija kože sa spoljašnjom sredinom je još jedan razlog za upotrebu ovog antiseptika, koji neće citotoksično uticati na ove osetljive strukture. Takođe, komplikacije poput otvorenih fistula ili cista, su takođe dobri razlozi da vaš izbor bude Granudacyn, jer jedini sme da se koristi za „unutašnju upotrebu“.

Upotreba i blagodeti Granudacyna

Upotreba antiseptika kao što je Granudacyn, donela je veliku promenu na polju hirurgije. Prema preporukama „Konsenzusa za antisepsu rana“ iz 2018. Granudacyn je jedini antiseptik koji sme da se koristi za peritonealnu lavažu, i da dođe u kontakt sa CNS-om (mozgom i kičmenom moždinom), unutrašnjim organima i tkivima, hrskavicom, kostima, ligamentima, tetivama. Može se upotrebiti na svim tkivima čoveka, svim telesnim šupljinama (abdomen, grudni koš, medijastinum, lobanja, uho, grlo, nos, mokraćna bešika, zglobni prostor, itd.) ali i kod fistula, apscesa, trauma, otvorenih preloma i slično i pritom ga nije potrebno ispirati nakon upotrebe. Time se značajno smanjuje rizik od infekcija i postoperativnih komplikacija (naročito na „osetljivim“ tkivima).

Za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se koristi antiseptik Granudacyn, gde i kako se može kupiti, možete videti na ovom linku ili direktno kontaktirati telefonom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *