Sve što treba da znate o antisepticima!

  • 11/02/2021
  • 0
Sve-što-treba-da-znate-o-antisepticima
Dezinfekcija ruku - za mnoge najbolja prevencija za COVID-19 (Foto: Shutterstock)

Godinu za nama je bez sumnje obeležila pandemija virusa COVID-19, a sa njom i preventivne mere sa ciljem suzbijanja daljeg širenja zaraze. Nošenje maski, redovno i detaljno pranje ruku u trajanju od najmanje 20 sekundi i održavanje distance preporuke su koje su i dalje na snazi i pitanje je dokle će trajati. Ali, sve te mere pratila je i masovna potreba za antisepticima, koje su mnogi prepoznali kao najvažniju pomoć u toj prevenciji i svakodnevnoj borbi sa virusom.

Sve što treba da znate o antisepticima

Gotovo smo svi to nepisano pravilo usvojili, bez posebne provere i preispitivanja koliko zaista znamo o antisepticima.

U nastavku se detaljnije bavimo ovom temom i pokušaćemo da pronađemo odgovor na pitanje šta predstavljaju antiseptici, koliko nam pomažu i koji su to trenutno najbolji i dostupni na domaćem tržištu.

Od dezinfekcije ruku, preko površina sa kojima svakodnevno imamo kontakt u svom okruženju pa čak i mobilnog telefona, koji nam je često u rukama tokom dana, neprekidno smo nešto briskali i dezinfikovali.

Ali, da li ste se ikada zapitali koliko zapravo (ne)znate o antisepticima i da li su oni isto što i dezinfekciona ili antibekterijska sredstva, kakva je njihova svrha i koliko su oni delotvorni?

Odgovore smo dobili od dr Aleksandra Miletića, iz farmaceutske kuće Farmix, na ovu temu kako bi saznali nešto više o osnovnim razlikama između ova dva sredstva i koji je zapravo efikasniji u prevenciji bakterija i virusa, posebno u prevenciji COVID-19 virusa.

Šta su zapravo antiseptici i koja je osnovna razlika između njih i dezinfekcionih sredstava?

Antiseptici su sredstva koja se koriste u cilju uništavanja mikroorganizama (bakterija, virusa i gljivica) na ljudskim tkivima, generalno na tkivima sisara. To znači da je antiseptik sredstvo određene hemijske strukture koji bi trebalo da određenu količinu mikroorganizama svede na što manji mogući broj, kako bi se sprečilo njihovo dalje štetno dejstvo na naše zdravlje, a da pri tome sam antiseptik ne izaziva oštećenje tkiva.

Kako kaže naš stručni sagovornik, ono šta zbunjuje pacijente i zbog čega antiseptike često dovode u korelaciju sa dezinfekcionim sredstvima je to, što se određeni dezinficijensi zbog svoje niske cene koriste na tkivima gde bi isključivo trebalo koristiti antiseptike.

Dezinfekciona i antibakterijska sredstva imaju jednu zajedničku karakteristiku, kao i antiseptici, a to je uništavanje mikroorganizama.

Međutim ključna razlika između antiseptika i dezinficijenasa (kao i antibakterijskih sredstava) jeste da antiseptici ne smeju bitno oštetiti tkiva na kojima se koriste. Primera radi, 70% etanol je široko korišćeni dezinficijens koji efikasno uništava mikroorganizme. Međutim, za tkiva čoveka, više je štetan nego što je koristan. Isti je slučaj i sa povidon-jodom, rivanolom i hidrogenom, objasnio nam je dr Aleksandar Miletić.

Kakva je situacija sa antisepticima koji su na bazi hipohloraste kiseline?

Da li oni imaju neke nuspojave i koji se smatra najbezbednijim na našem tržištu?

Hipohlorasta kiselina u adekvatnoj koncentraciji deluje antimikrobno tj. veoma efikasno i brzo uništava bakterije, viruse i gljivice, dok na naše tkivo nema štetno dejstvo. Razlog leži u činjenici da je hipohlorasta kiselina prirodno “oružje” naših leukocita u borbi protiv mikroorganizama, a to znači da naše ćelije imaju prirodni imunitet na dejstvo hipohloraste kiseline.

Granudacyn® je, na primer, antiseptik čija je aktivna komponenta hipohlorasta kiselina, u koncentraciji koja je najpribližnija biološkoj koncentraciji. Iz tog razloga proizilazi činjenica da je ovaj antiseptik izuzetno efikasan, trenutno najmoderniji na našem tržištu, i to sa najbržim dejstvom i da je pri tome potpuno bezbedan i na najosetljivijim tkivima čoveka, što ga bitno razlikuje od svih ostalih antiseptika.

Granudacyn---antiseptik-sprej
Granudacyn – Antiseptik u obliku spreja važi za najmoderniji i najbezbedniji na našem tržištu (Foto: E-zdravlje.rs)

Koje bi onda bile ključne karakteristike ovog antiseptika i kako bi trebalo da se koristi?

Granudacyn deluje veoma brzo, ima visok stepen efikasnosti u smislu uništavanja mikroorganizama u visokom procentu i ono što je najvažnije, potpuno je bezbedan za sva ljudska tkiva. Kada kažem sva tkiva, mislim na sve vrste rana, kožu i sluzokože. U hirurgiji se Granudacyn inače koristi za ispiranje unutrašnjih organa uključujući i moždano tkivo, kao jedan od najosetljivijih organa. Primera radi, osim Granudacyn-a nijedan drugi antiseptik nema dozvolu za primenu na unutrašnjim organima naročito ne na moždanom tkivu.

Granudacyn se veoma jednostavno koristi. Nanosi se na tkiva prskanjem ili ispiranjem, baš kao i što koristimo neke druge antiseptike. Ono što ga razlikuje od drugih je to, što bi trebalo da se drži na tkivu najmanje pet minuta, odnosno da se ne ispira kako bi što efikasnije mogao da deluje. Takođe, ukoliko zaboravite da ga isperete neće se ništa dogoditi, jer je on antiseptik koji se ne ispira, pošto dokazano ne izaziva rizik na oštećenje tkiva.

Kako Granudacyn uništava mikroorganizme i o kojoj brzini delovanja je reč?

Hipohlorasta kiselina, kao aktivna komponenta Granudacyn-a pravi oštećenja na ćelijskom zidu mikroorganizma, prosto rečeno “rupe”. Kroz te rupe, tečnost koja okružuje mikroorganizam ulazi u njega pod osmotskim pritiskom i dovodi do njegovog raspadanja. Dakle, dejstvo Granudacyn-a je mehaničko, ono za samo 60 sekundi može da redukuje i odstrani čak 99,99% bakterija i virusa, uključujući i sve varijacije COVID-19 virusa. Proces je dakle veoma jednostavan, efikasan i veoma kratko traje. Ono što ja najvažnije je to što Granudacyn ne deluje na zdrave ćelije, već ih ostavlja bezbednim.

Da li su vršena ispitivanja o tome da li Granudacyn uništava virus COVID-19?

Korona virusi, uključujući i Sars-CoV-2 (poznatiji kao COVID-19), na sreću ne spadaju u viruse visoko otporne na dejstvo dezinficijenasa i antiseptika. Zapravo virus COVID-19 je slabo otporan i na nepovoljne spoljašnje uslove. Međutim, problem je mesto primarne infekcije virusom COVID-19, a to je grlo. Naime, sluzokoža grla je veoma osetljivo tkivo na koje se ne smeju aplikovati agresivni antiseptici koji bi delovali na korona virus, ali i doveli do oštećenja sluzokože grla (izazvali zapaljenje).

Isprati usta i grlo, antiseptikom koji će uništiti korona virus i pri tome ne oštetiti sluzokožu usta i grla bio je izazov naučnicima da dokažu efikasnost dejstva hipohloraste kiseline (aktivne komponente Granudacyn-a) na COVID-19. Posebno interesovanje za ovo ispitivanje, pokazali su maksilofacijalni i oralni hirurzi sa Luizijana Državnog Univerziteta (Louisiana State University, SAD) koji su koristili hipohlorastu kiselinu za preventivno ispiranje usta i grla svojih pacijenata u cilju obostrane zaštite od COVID-19 bolesti, koju su inače tokom ovog ispitivanja potvrdili.

Koliko vremenski Granudacyn-u treba da deluje protiv korona virusa i kada korisnik može da bude siguran da je potpuno eliminisao ovaj virus iz svog organizma? 

Za dejstvo Granudacyn-a protiv virusa generalno, pa i samog korona virusa, potrebno je 5 minuta. To u praksi znači da se usta, grlo i nos ispiraju Granudacyn-om na isti način kao što biste to učinili i sa fiziološkim rastvorom, a nakon toga pet minuta ne pijete i ne jedete ništa. Taj postupak je moguće ponavljati više puta dnevno, naročito nakon rizičnih kontakata. Ovim postupkom se eliminišu virusi i bakterije sa pomenutih regija na kojima se Granudacyn koristi.

Nikada ne možemo sa sigurnošću ukloniti u potpunosti nijedan virus, pa ni korona virus, naprotiv moramo prihvatiti činjenicu da ćemo ubuduće živeti sa njim. Međutim cilj primene Granudacyn-a u ovom smilsu je da se količina korona virusa svede na onaj nivo koji ne može da izazove bolest, ili barem teži oblik bolesti.

Za šta sve možemo koristiti Granudacyn?

Pored intraoperativne upotrebe, Granudacyn se preporučuje i za obradu, ispiranje i vlaženje svih vrsta otvorenih rana, akutnih i hroničnih prilikom njihovog previjanja ili kod primene tzv. NPWT (terapija rane negativnim pritiskom) uz instilaciju ovog antiseptika.

Njegova primena je preporučena i kod obrade pupka beba (pupčanog patrljka). U ovom slučaju najvažnije je spečiti nastanak lokalne infekcije, iritaciju kože, potkožnih tkiva i prodor mikroorganizama prema abdomenu. U tom smislu Granudacyn je apsolutno efikasan.

Takođe, komplikacije urahusa (otvoreni, fistula, cista, sinus urahusa) je opet dobar razlog za izbor Granudacyn-a kao antiseptika koji jedini sme da se koristi za „unutašnju upotrebu“.

Idealan u kombinaciji sa sprejom Granuloxo za saniranje svih vrsta hroničnih i dubokih rana

Granudacyn, kao sredstvo koje apsolutno bezbedno dezinfikuje sve vrste rana, akutne, hronične, dekubite i slične, je gotovo idealan u kombinaciji sa hemoglobinskim sprejom Granulox, koji se pokazao kao izuzetno uspešan u lečenju dubokih i hroničnih rana, o čemu više možete pročitati na ovom linku.

Više detalja o tome koliko je uspešna kombinacija korišćenja ova dva sredstva pohledajte na ovom video ispod

Za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se koristi antiseptic Granudacyn i sprej Granulox, gde i kako se mogu kupiti kupiti, možete videti na ovom linku  i ovom linku ili direktno kontaktirati telefonom na brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *