Pravilna nega rane nakon epiziotomije

  • 23/03/2021
  • 0
Pravilna-nega-rane-nakon-epiziotomije
Foto ilustracija: Shutterstock

Pravilna nega rane nakon epiziotomije! Porođaj je bez sumnje jedan od najčarobnijih trenutaka za svaku mamu. Saznanje da ćete kroz samo nekoliko minuta ili sati držati u naručju vašu bebu i više je nego dovoljan razlog da budete najhrabrije u životu i podnesete najteži bol. Ali, da li baš svaka mama koja se prvi put porađa prirodnim putem mora da bude izložena epiziotomiji, koja je inače postala ustaljena praksa porođaja u Srbiji, i to čak u 90% kod prvorotkinja?

 

Od 2006. godine, Američki kongres akušera i ginekologa zalaže se za ukidanje epiziotomije, navodeći da ovi rezovi povećavaju bol i urinarnu inkontinenciju, odnosno stanje nevoljnog mokrenja. Nacionalni institut za zdravlje ističe da epiziotmija može da bude veoma rizična, jer povećava rizik od prevelikog gubitka krvi, a rez može da pukne još više i tako ošteti tkivo oko rektuma ili čak i samog rektuma.

Međutim, epiziotomija je u nekim slučajevima neophodna kako bi mama i beba bile dobro, a to uglavnom nastaje kada:

  • Je beba veća od proseka
  • Postoji nepravilan položaj bebe u materici
  • Postoji rizik da međica majke previše pukne
  • Je potrebno upotrebiti instrumente ili vakum, da bi se beba izvukla


U skladu sa stanjem u kojem se mama i beba nalaze, rade se različiti tipovi epiziotomije, međutim najčešći u Srbiji su:

  • Medijalni tip – kada se rez pravi po sredini međice, ka anusu i prednost ovog tipa je što brže zarasta i manje je bolno
  • Mediolateralna – kada rez ide ide ukoso u odnosu na anus i prednost ovog tipa je što je manji rizik da dođe cepanja analnog mišića, međutim ova procedura je dosta bolnija, oporavak je teži I gubi se dosta krvi

Pravilna nega rane nakon epiziotomije

Rana od epizotomije uglavnom dugačka je nekoliko centimetara i zašiva se odmah po porođaju koncima koji se prirodno resorbuju nakon sedam do deset dana. Međutim, oporavak rane i tretiranog vaginalnog područja može potrajati i do nekoliko nedelja nakon porođaja. Osim što porodilja treba da miruje koliko god je moguće, ona ne bi trebalo da diže veliki teret i da se iscrpljuje, kako bi pomogla svom telu da se brže oporavi, dok bi ranu trebalo svakodnevno da tretira i to nekoliko puta dnevno.

Najmoderniji-antiseptik-na-trzistu-Granudacyn
Granudacyn, dostupan i u našim apotekama

Sama rana se mora redovno sušiti, ali i dezinfikovati. Jedan od najsavremenijih antiseptika koji je dostupan na našem tržištu je Granudacyn. Baziran na hipohlorastoj kiselini, koja se smatra prirodnim saveznikom u borbi protiv infekcija, bakterija i virusa, ovaj antiseptik poputno je neškodljiv za osetljivo vaginalno područje i preporučuje se odmah za apliciranje na ranu od epiziotomije po porođaju.

Kako Granudacyn pomaže oko postporođajne nege?

Upotreba antiseptika kao što je Granudacyn, donela je veliku promenu na polju hirurgije. Prema preporukama „Konsenzusa za antisepsu rana“ iz 2018. Granudacyn je jedini antiseptik koji sme da se koristi za peritonealnu lavažu i da dođe u kontakt sa CNS-om (mozgom i kičmenom moždinom), unutrašnjim organima i tkivima, hrskavicom, kostima, ligamentima, tetivama.

Pored intraoperativne upotrebe, Granudacyn se preporučuje za obradu, ispiranje i vlaženje akutnih i hroničnih rana prilikom njihovog previjanja ili kod primene tzv. NPWT (terapija rane negativnim pritiskom) uz instilaciju ovog antiseptika, kakva je i rana od epiziotomije.

Granudacyn deluje tako što sprečava nastanak lokalne infekcije, iritaciju kože, potkožnih tkiva i prodor mikroorganizama prema abdomenu i materici. Moguća komunikacija abdomena sa spoljašnjom sredinom je još jedan razlog za upotrebu onog antiseptika koji neće citotoksično uticati na ove osetljive strukture, jer je jedini na našem tržištu antiseptika koji sme da se koristi i za unutrašnju upotrebu.

Granudacyn se može koristiti neograničeno, jer ne izaziva nikakve iritacije na koži, a prilikom delovanja na samoj rani ne peče, pa ga nije potrebno ispirati.

Pozitivno delovanje na ranu

Pozitivno dejstvo Granudacyn-a na brzo zarastanje rana je indirektno.

Granudacyn je antiseptik koji za razliku od mnogih drugih antiseptičnih sredstava ne oštećuje naše ćelije i tkivo. Sama ta činjenica je velika prednost za rane, naročito za hronične rane kod kojih je destruktivan efekat agresivnih i za tkivo štetnih antiseptika bitan usporavajući faktor u zarastanju. Takođe, njega možete samostalno koristiti bez upotrebe drugih sredstava za dezinfekciju, zbog širokog antimikrobnog spektra, uz pomoću kojeg efiksno i brzo deluje protiv uzročnika infekcije.

Donošenje novog života na svet je zaista jedno od najlepših iskustva u životima budućih roditelja i u njemu bi trebalo maksimalno uživati. Porođaj će doći i proći, a period koji nastupa nakon njega ume da bude veoma izazovan, ne samo za roditelje već i za bebu, koja u prvim danima oseća uznemirenost, brigu i stres.

Zato, da biste bili sigurni da će vaša rana od porođaja brzo i efikasno zarasti, za sve dodatne informacije i detalje o tome kako se Granudacyn koristi i gde se sve može kupiti informišite se na ovom linku ili direktno kontaktirajte naše stručne saradnike na sledeće brojeve 063/287-977 i 063/287-860.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *