Da li su porođajne komplikacije povezane sa vakcinom protiv COVID-19?

  • 14/01/2022
  • 0
porođajne komplikacije
Niža stopa vakcinacije kod trudnica može se objasniti zabrinutošću za bezbednost vakcina protiv COVID-19 i njihovim uticajem na eventualne porođajne komplikacije. (foto:Pixabay)

Porođajne komplikacije mogu da se dovedu u vezu sa infekcijom COVID-19 u toku trudnoće. Prirodno, postavlja se pitanje da li se i vakcine protiv ovog virusa mogu dovesti u tu vezu, a to je tema najnovijeg istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD.

Trudnoća i vakcinacija

Trudnice sa COVID-19 su pod većim rizikom od teške bolesti i smrti nego osobe koje nisu trudne. Ipak, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC), samo 41% trudnica primilo je vakcinu protiv COVID-19.

Ovakvo stanje je realnost uprkos smernicama CDC i drugih medicinskih organizacija, kao što je Američki koledž akušera i ginekologa, koje preporučuju vakcinaciju protiv COVID-19 za trudne osobe. Niža stopa vakcinacije kod trudnica može se objasniti zabrinutošću za bezbednost vakcina protiv COVID-19 i njihovim uticajem na eventualne porođajne komplikacije.

Velika studija CDC-a sada se dodaje prethodnim istraživanjima koja pokazuju da primanje vakcine protiv COVID-19 tokom trudnoće ne utiče negativno na zdravlje novorođenčeta i ne dovodi se obavezno u vezu sa porođajnim komplikacijama. Koautor studije, dr Heder Lipkind, profesor na Medicinskom fakultetu u Jejlu, rekla je:

„Ova CDC studija na više od 40.000 trudnica dodaje dokaze koji podržavaju bezbednost vakcinacije protiv COVID-19 tokom trudnoće. Ova studija je otkrila da vakcinacija protiv COVID-19 tokom trudnoće nije bila povezana sa prevremenim porođajem ili malim za gestaciono doba (SGA) kada se uporedi vakcinisano sa nevakcinisanim. Ova studija dodaje dokaze da je vakcinacija protiv COVID-19 bezbedna tokom trudnoće.“

Porođajne komplikacije u vezi sa vakcinacijom

Klinička ispitivanja koja su istraživači sproveli da bi testirali bezbednost i efikasnost vakcina protiv COVID-19 nisu uključivala trudnice. Međutim, naknadne studije nisu pokazale da postoje veći prostor za zabrinutost za bezbednost u vezi sa vakcinama protiv COVID-19 po zdravlje trudnica ili novorođenčadi.

Ipak, mnoge od ovih studija su uključivale malu količinu uzorka ili im je nedostajala kontrolna grupa nevakcinisanih trudnica. Ova studija je istraživala uticaj vakcinacije protiv COVID-19 tokom trudnoće na ishode porođaja uz rešavanje ovih nedostataka.

Da bi proučili uticaj vakcinacije na porođajne komplikacije, istraživači su uporedili stope prevremenog porođaja i SGA pri rođenju za vakcinisane i nevakcinisane trudnice. Prevremeni porođaj se odnosi na bebu koja je rođena pre 37 nedelje trudnoće. Nasuprot tome, SGA pri rođenju opisuje bebe koje su manje ili manje razvijene od 90% novorođenčadi iste gestacijske dobi. Gestacijska starost se odnosi na trajanje trudnoće, počevši od vremena poslednje menstruacije.

Istraživači su ispitivali efekte vakcinacije na prevremeno rođenje i SGA, zbog povezanosti ovih faktora sa povećanim rizikom od smrtnosti i štetnih zdravstvenih ishoda za novorođenče. Istraživači su procenili prevremeno rođenje i SGA po stopi nataliteta koristeći evidenciju rođenih i elektronske zdravstvene podatke iz Vaccine Safeti Datalink. Vaccine Safeti Datalink je koalicija između CDC-a i devet zdravstvenih organizacija. Koristi elektronske zdravstvene kartone sa zdravstvenih lokacija koje učestvuju da bi procenile bezbednost vakcina.

Da li je vakcina sigurna za porođajne komplikacije?

Ova studija je obuhvatila 46.079 trudnica starosti između 16 i 49 godina, za koje se procenjuje da su trudnoće počele između maja i oktobra 2020. Od nevakcinisanih trudnica, 38,4% su bile Hispanoamerikanke, 32,2% su bile belkinje, 15,7% su bili Azijatkinje, a 9,1% su bili crnkinje. U grupi vakcinisanih trudnica ovi procenti su bili: 24,5, 43, 25,6 i 2,7.

Istraživači su otkrili da je samo oko 21% trudnica iz studije primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19 između decembra 2020. i jula 2021. Većina njih primila je mRNA vakcine Fajzer (54,4%) ili Moderna (41,4%), dok je samo 4,2% primilo vakcinu Johnson & Johnson. Preko 98% ovih žena primilo je prvu dozu vakcine protiv COVID-19 u drugom ili trećem tromesečju trudnoće.

porođajne komplikacije
Porođajne komplikacije mogu da se dovedu u vezu sa infekcijom COVID-19 u toku trudnoće. Prirodno, postavlja se pitanje da li se i vakcine protiv ovog virusa mogu dovesti u tu vezu (foto:Pixabay)

Nakon kontrole varijabli, istraživači su otkrili da je učestalost prevremenog porođaja i SGA pri rođenju bila slična kod vakcinisanih i nevakcinisanih trudnica. Štaviše, tromesečje kada je učesnik primio prvu ili jedinu dozu COVID-19 nije uticao na porođajne komplikacije. Slično tome, broj doza mRNA vakcine koje su osobe primile tokom trudnoće nije uticao na učestalost ovih neželjenih ishoda porođaja.

„Iz drugih studija o infekciji [SARS-CoV-2] u poslednjih 18 meseci, znamo da postoji povećan rizik od prevremenog porođaja, posebno nakon [ SARS-CoV-2] infekcija tokom trudnoće. Dakle, ova studija Lipkinda i dr. pruža odličan dokaz da vakcinacija protiv COVID-19 nije povezana sa prevremenim porođajem, a ove informacije se mogu koristiti da pomognu ljudima u donošenju odluka o vakcinaciji protiv COVID-19 tokom trudnoće. To je takođe veoma ohrabrujuće za one koji su već vakcinisani tokom trudnoće”, rekla je dr Dešejn Fel, vanredni profesor na Univerzitetu Otava za Medical News Today.

Ovaj izveštaj o veoma dobro urađenoj studiji pruža snažne dokaze protiv bilo kakvih neočekivanih štetnih efekata vakcinacije protiv COVID-19 na ishod porođaja. Studija je prilično velika, uključuje široko reprezentativnu populaciju sa više lokacija, analize su sprovedene na odgovarajući način kako bi se uračunalo vreme pod rizikom od primanja vakcine, i bilo je pažljivog prilagođavanja za potencijalne zbunjujuće faktore. S obzirom na najčešće štetne ishode porođaja koji se odnose na prevremeni porođaj ili ograničen rast fetusa, rezultati studije su prilično ubedljivi“, rekao je dr David A. Savic profesor epidemiologije na Univerzitetu Braun.

Ograničenja studije

Autori studije su priznali da postoji nekoliko ograničenja ovog istraživanja. Prvo, njegovo vreme je značilo da je uključivalo samo nekoliko žena u prvom tromesečju trudnoće. Kao rezultat toga, neophodna su dalja istraživanja kako bi se razumeo uticaj vakcinacije protiv COVID-19 tokom prvog tromesečja na ishod porođaja i eventualne porođajne komplikacije.

Drugo, istraživači su koristili podatke veze sa podacima o bezbednosti vakcine da identifikuju vakcinisane žene. I iako su akumulirali podatke o vakcinaciji koristeći više izvora podataka, autori su primetili da su mogli propustiti neke podatke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *