Kakve su nuspojave vakcine za COVID-19 kod dece?

  • 17/11/2021
  • 0
nuspojave vakcine

Pandemija COVID-19 u punom je jeku, kao i vakcinacija. Iako je većinski stav da je vakcinacija najbolje sredstvo protiv koronavirusa, ono što ljude najviše plaši su nuspojave vakcine. Taj strah posebno se pojačava kada su deca u pitanju.

Da li je vakcina protiv COVID-19 preporučljiva za decu?

Administracija za hranu i lekove SAD odobrila je Fajzerovu vakcinu za decu od pet do 11 godina startosti. Ova odluka je na snazi od 29. oktobra ove godine.

Ova odluka bi roditelje širom SAD, pa i šire, trebalo bar malo da umiri kada su deca u pitanju. Ipak, i dalje bar tri četvrtine roditelja je zabrinuto kakve bi nuspojave vakcine mogle da osete njihova deca.

Šta deca dobijaju?

Najčešće pitanje od kada se pojavila vakcina je „šta mi dobijamo?“ To pitanje se pojačava prirodno kada su deca u pitanju.

Ipak, farmaceutske kompanije kada su vršile testove bezbednosti za vakcine protiv COVID-19, to su radili i za decu. Pa opet, čekalo se skoro godinu dana da dobiju odobrenje i za decu. Što znači da se vršilo mnogo više ispitivanja, pre nego što se pustila zvanično u upotrebu.

Dopuštenje za vakcinu izboksovano je i u Evropi za decu ovog uzrasta nešto ranije, 18. oktobra. Za ove teritorije govori se o Fajzerovoj i Moderninoj vakcini.

Podaci iz septembra ove vgodine pokazuju da je Fajzervoa vakcina za decu od pet do 11 godina sigurna. Fajzer ima planove da provodi ispitivanje za decu od šest meseci do pet godina.

Nuspojave vakcine protiv COVID-19 kod dece?

Prirodno kod svake vakcine javljaju se određene nuspojave. Ima mnogo faktora koji utiču na pojavljivanje istih, ali postoje i neke zajedničke karakteristike.

Objavljeno je 26. oktobra da je u toku druge i treće faze ispitivanja za decu između pet i 12 godina uočeno veoma malo štetnih nuspojava vakcine i nijedna smrt. Nuspojave su uglavnom istovetne kao i kod odraslih.

Najčešće nuspojave vakcine koje su deca osetila bile su umor (28%) i glavobolja (34%). Češće su bile posle druge nego prve doze. Ove nuspojave osetilo je 60.9% (umor) i 65.6% (glavobolje) odraslih.

Od ostalih nuspojava vakcine samo 6.5% dece ispitivanog uzrasta osetilo je groznicu, a njih 9.8% jezu. Zbog zabrinutosti od rizika kardiovaskularnih poremećaja poput miokarditisa i perikarditisa među adolescentima i mlađim punoletnicima, naučnici su posebnu pažnju obratili na ove rizike tokom ispitivanja.

Nuspojave vakcine kod medicinski ugrožene dece

Za nuspojave vakcine posebno su zabrinuti roditelji medicinski ugrožene dece ili one koja su podložnija nekim oboljenjima. U stvari, ona su mnogo ugroženija od koronavirusa i od vakcine mogu da imaju brojne benefite.

Urađeno je nekoliko studija oko nuspojava kod dece od 12-15 sa predistorijom hroničnih neuroloških bolesti. Na doduše malom uzorku od 20 njih nije bilo ozbiljnih nuspojava vakcine.

Kada je u pitanju analiza benefiti-rizici vakcinacije u adolescentskom uzrastu, ovo prvo odnosi pobedu ako je suditi po statističkim parametrima. Jedna analiza koja je objavljena 1. novembra ove godine sugerisala je da deca između 12 i 17 godina najviše profitiraju od vakcinacije.

Na nivou od 1.000 zaraženih na 100.000 ljudi nedeljno, u toku 16 nedelja vakcinacija može da spreči čak 4.430 bolničkih prijema i 36 smrti. Dakle, ako je verovati ovim analizama, koje još nisu dostigle uzorak na osnovu kojeg bi mogla da se iznese neka stamena tvrdnja, mada ni ova dosadašnja dostignuća nisu zanemarljiva, može se izvesti zaključak da vakcinacija dece od pet do 11 godina donosi mnogo više benefita nego štetnih nuspojava vakcine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *