Sve što treba da znate pre i posle vakcinacije protiv COVID-19

  • 22/05/2021
  • 0
imunizacija-vakcina-protiv-covid-19

Kolektivna imunizacija dovodi do smanjenja dalje transmisije virusa COVID-19 i predstavlja korak bliže starom načinu života, koji svi priželjkujemo. Imunizacija protiv COVID-19 virusa u Srbiji ide realtivno dobrim tokom, ali kako „struka“ navodi da bi se to konačno i dogodilo neophodno je da najmanje 50% stanovništva bude vakcinisano i revakcinisano. Cilj nadležnih, kako sami priželjkuju, je da se ta imunizacija dostigne već 21.juna, iako nikom u stručnoj javnosti i nije baš najjasnije zašto je baš taj datum određen kao krajnji. Trenutno, brojke kažu da je na nivou cele države 42% vakcinisanih, odnosno oko 2.270.000 ljudi koji su primili prvu dozu.

Podsećamo, da svi oni koji još nisu primili vakcinu mogu to učiniti bez zakazivanja, ne samo u lokalnim Domovima zdravlja i Beogradskom sajmu, već i na novootvorenim punktovima šoping centara u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

U nastavku ovog teksta predočavamo nekoliko važnih informacija bitnih za sve one koji još nisu primili vakcinu.

Zašto je važna hidratacija pre i nakon primanja vakcine?

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), najčešće prijavljivanji neželjeni efekti protiv COVID-19 vakcine bili su:

  • Bol u ruci
  • Umor
  • Glavobolja
  • Bolovi u mišićima, ali i
  • Dehridatacija organizma

Dehidratacija organizma nastaje ukoliko žedni odete na imuninizaciju, koja se aktivira kada vaš imuni sistem počne da reaguje na antitela protiv virusa koji vam je ubrizgan.

Kada primite naročito COVID-19 vakcinu, vaš imunološki sistem reaguje poplavom novih antitela, što je jedan od osnovnih uzroka pojave groznice ili umora koja sledi odmah po vakcinaciji. Dobro hidriran organizam će ove posledice sprečiti, jer vaš cirkulatorni sistem može da počne sa radom šireći sveža antitela na organe, istovremeno odvodeći sve otpadne materijale stvorene od imunih ćelija. Što ste više hidrirani, to će vaša vakcina biti efikasnija i pre će se ublažiti neželjeni efekti.

Vakcinacija-Covid-19-imunizacija
Foto ilustracija (Freepik)

Osim unosa tečnosti šta još treba da praktikujete pre i nakon imunizacije?

Sigurno se pitate šta bi još, sem unosa dosta tečnosti, trebalo da uradite da biste se adekvatno pripremili za imunizaciju.  U nastavku teksta vam ostavljamo nekoliko saveta koji su se u praksi pokazali kao izuzetno uspešni i efikasni, naročito nakon primanja cepiva, među ljudima koji su se vakcinisali protiv COVID-19 virusa:

  1. Ne primajte druge vakcine

Pre nego što primite COVID-19 vakcinu, minimum 14 dana pre, ali i nakon nje, ne bi trebalo da primate vakcinu za neku drugu bolest ili sezonski grip. Veoma je važno napraviti dobru organizaciju imunizacije, kako biste bili sigurni da će vaš organizam primiti adekvatna antitetala.

  1. Uzmite lek protiv bolova

Lekovi bez recepta, poput Brufena, Paracetamola ili Nimulida, mogu biti odlična pomoć u prvim danima od imunizacije ukoliko dođe do pojave glavobolja ili groznice. Ovi neželjeni efekti su normalni i znače da je vaš imunološki sistem počeo da reaguje na vakcinu ili revakcinu.

  1. Komotno se obucite

Kada odlazite na vakcinu trebalo bi da se komotno obučete ili da odabrete majice ili košulje sa kratkim rukavima, kako bi vam bilo lakše i jednostavnije da oslobodite mesto uboda.

Iako još uvek učimo o vakcinama i benefitima koje nam one donose, zasigurno je da samo uz njihovu pomoć možemo stati na put ovom nevidljivom neprijatelju koji neprekidno mutira.

U slučaju da ste se revakcinisali, nemojte se previše opuštati, nego i dalje praktikujte epidemiološke mere poput redovnog i temeljnog pranja ruku, ali i nošenja zaštitne maske naročito na javnim ili drugim mestima gde je velika koncentracija ljudi.

Kvalitetna i prava imunizacija je najvažnija da bi civilizacija zaštitila od virusa i bakterija.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *