Kako se vakcina brzo razvila?

  • 13/11/2021
  • 0
od-cega-se-prave-vakcine

Pandemija COVID-19 stupila je na snagu u martu 2020. a već u decembru iste godine Fajzer je dobio dozvolu za proizvodnju vakcine. Kako se vakcina brzo razvila? U ovom tekstu pružiće se neki odgovori na to pitanje.

Od trenutka kada je COVID-19 prvi put identifikovan decembra 2019. prošlo je samo godinu dana do trenutka kada je Fajzer dobio odobrenje od strane Administracije za hranu i lekove SAD. Stvaranje vakcine za manje od godinu dana nije malo dostignuće.

Ipak kao da je ta brzina umesto da ubrza proces vakcinacije i izlaska iz pandemije, samo stvorila nepoverenje kod običnog građanstva, koje nije raspoloženo prema vakcini u procentu koji se smatra da je potreban kako bi se obezbedio kolektivni imunitet. Studija iz oktobra 2020. pokazala je da je samo 71.5% ljudi otvoreno da primi vakcinu, a svega 48.1% bi pristalo da primi vakcinu ukoliko im to naloži poslodavac.

Sa druge strane do oktobra ove godine proizvedeno je više od sedam milijardi doza, što je najbolji pokazatelj koliko je brzo proizvedena vakcina.

Kako se vakcina brzo razvila?

Do skoro se smatralo da je za proizvodnju vakcine potrebno 10 do 15 godina. Stoga se sa pravom postavlja pitanje kako se vakcina brzo razvila?

Jedan od razloga je i veća otvorenost na globalnom nivou. Jednostavno, danas ne da zemlje više sarađuju, nego je to prosto neminovnost nego pre 10, 20 godina. Ta saradnja direktno je zaslužna što su se prvi konkretniji rezultati u istraživanjima oko nove bolesti i kliničkim ispitivanjima videli već u januaru 2020. samo 10-ak dana od prvih slučajeva u Vuhanu.

Drugi faktor su novčana ulaganja. Troškovi za rani razvoj vakcina i inicijalna klinička ispitivanja 2018. kretali su se između 31 i 68 miliona dolara. Samo tri godine kasnije samo Evropska komisija odobrila je sedam milijardi evra za istraživanja vezana za COVID-19.

Pored globalne saradnje, većih ulaganja, veoma važna stvar za odgovor na pitanje kako se vakcina brzo razvila je i mRNA tehnologija proizvodnje vakcina. Ove mRNA vakcine u ljudskom organizmu pokreću trajnu imunološku reakciju i mogle bi da pružaju višegodišnju zaštititu od COVID-19. Među ovim vakcinama su Fajzer i Moderna.

Da li će se vakcina i u budućnosti ovako brzo razvijati?

Pandemija koronavirusa definitivno je započela novu eru kada je u pitanju istraživanje vakcina. Kombinacija globalne saradnje, znatno većih ulaganja i razvoja mRNA vakcina doprinela je znatnom ubrzanju stvaranja nove vakcine u odnosu na period od pre 10, 15 ili 20 godina.

Ali kako pandemija još nije završena i kako se još javljaju novi slučajevi koronavirusa, to zahteva dodatni izazov za ubrzanje nalaženja novih, unapređenijih rešenja u ovoj oblasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *