Karcinom pluća: Mitovi i činjenice

  • 15/11/2021
  • 0
karcinom pluća

Novembar je mesec karcinoma pluća. Zbog toga nije zgoreg upoznati se sa osnovnim ali i novoistraženim činjenicama, kao i mitovima koji prate karcinom pluća.

U 2020. karcinom pluća bio je drugi najčešći karcinom sa zabeleženih 2.21 miliona slučajeva. Takođe zabeleženo je 1.8 miliona smrtnih slučajeva. Prvi je bio karcinom grudi.

Iako je, kao što se može videti, veoma rasprostranjen, oko karcinoma pluća generalno vlada ogromno neznanje. Na to utiče veliki broj mitova koji su vremenom postali opšta mesta kada govorimo o ovoj opakoj bolesti.

Samo se kod pušača razvija karcinom pluća

Veoma raširen mit, a takođe i netačan. Prema Centru za kontrolu bolesti SAD između 10 i 20% obolelih od karcinoma pluća u SAD nikada nisu pušili ili su konzumirali manje od 100 cigareta u životu.

Svake godine oko 7.300 smrtnih slučajeva usled karcinoma pluća zabeleži se kod nepušača. A razlozi su najčešće udisanje duvanskog dima.

Ni tvrdnja da je samo pušenje faktor rizika karcinoma pluća nije tačna. Na njegovu pojavu mogu da utiču i druge stvari poput azbesta, hronične upale pluća, zagađen vazduh…

Nema šanse da se smanji rizik karcinoma pluća

Osim što ova tvrdnja širi defetizam, pa samim tim i nedovoljno stimuliše ono što je veoma važno za ovako opaku bolest – prevenciju, ona je i netačna. Za početak preporučljivo je ostaviti pušenje.

Tu su i druge stvari koje mogu da se urade. Kao što je izbegavanje izlaganju radonu. Takođe, treba promeniti životni stil, zdravije se hraniti kako bi se izbegla gojaznost, ali i redovno vežbati.

Samo stariji ljudi mogu dobiti karcinom pluća

Još jedna netačna, a samim tim i veoma opasna tvrdnja. Iako je više od polovine obolelih starije od 65 godina, sve češće oboljevaju i oni u 50-ima i mlađi.

A u ovoj populaciji posebno su na udaru žene.

Život u zagađenoj sredini riskantniji je od pušenja

Istina je da je zagađen vazduh ozbiljan faktor rizika. Čak su i meta analize potvrdile narastajuću tendenciju oboljevanja od karcinoma pluća usled zagađenog vazduha.

Ali i dalje je, blago rečeno, ovo smela tvrdnja. Niko sa sigurnošću ovo ne može da tvrdi, a vrlo je verovatno da je pušenje ipak mnogo opasnije.

Pušim godinama, zašto bih sada prestao?

Bolje ikad nego nikad. To je jedini pravi odgovor na ovo pitanje. Nije važno koliko ste stari i koliko dugo pušite. Jedino je važno da prekinete sa pušenjem i sigurno ćete poboljšati zdravlje. Takođe, valja prekinuti pušenje i kada se dobije karcinom pluća, jer oni koji to učine, imaju veće šanse i da ga pobede

Pored smanjenog rizika od karcinoma pluć preporučljivo je ostaviti pušenje i zbog niza drugih stvari. Jer time se smanjuje rizik od srčanih bolesti, osteoporoze, dijabetesa…

Pušenje kanabisa ne povećava rizik od karcinoma pluća

Još nema čvrstih dokaza da je ova tvrdnja tačna, ali novija istraživanja su pokazala da kanabis može predstavljati ozbiljan faktor rizika. Epidemiološki dokaz veze kanabisa i karcinoma pluća trenutno je ograničen.

Najveća otežavajuća okolnost je što oni koji puše kanabis uglavnom konzumiraju i duvan, pa još uvek je teško razlučiti isključiv uticaj kanabisa.

Operacija karcinoma pluća podstiče njegovo širenje

Definitivno netačna tvrdnja. Savetuje se operacija karcinoma pluća još u ranom stadijumu, jer čak može i da se izleči.

Ako je tumor veliki i počeo ozbiljno da se širi pomoćne terapije poput hemoterapije ili imunoterapije pre operacije smanjiće rizik stvaranja malignih ćelija.

Da imam karcinom pluća imao bih simptome

Nažalost, to nije uvek slučaj. On može da se detektuje potpuno slučajno, čak i ako osoba ima manjih problema sa disanjem.

Zbog toga je važno vršiti redovne provere i skrininge jer nikada se ne zna kada može da se pojavi karcinom pluća.

Karcinom pluća je uvek smrtonosan

Srećom i ovo nije tačna tvrdnja. Šta više postoji veoma dobra šansa za izlečenje, procenjuje se oko 60%.

Čak i da se konstatuje u poodmaklom stadijumu postoje dobre šanse za izlečenje. Posebno zahvaljujući vidnom unapređenju lečenja u poslednjih 10-ak godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *