Da li postoji novi Deltakron soj koronavirusa?

  • 15/01/2022
  • 0
deltakron soj
Naučnici na Kipru su 7. januara prijavili da su otkrili novu varijantu SARS-CoV-2. Za varijantu, nazvanu Deltakron soj, kaže se da je hibrid Delte i Omikrona. (foto:Pixabay)

Naučnici sa Kipra tvrde da su našli novu hibridnu varijantu koronavirusa koju su nazvali Deltakron soj. Za sada ne postoji konsenzus u naučnoj zajednici da li je u pitanju nova varijanta, ili su u pitanju kontaminirani nalazi testiranja.

Kako je otkriven Deltakron soj?

Osporavanje otkrića

Deltakron soj ipak postoji?

Traženje dokaza

Kako je otkriven Deltakron soj?

Naučnici na Kipru su 7. januara prijavili da su otkrili novu varijantu SARS-CoV-2. Za varijantu, nazvanu Deltakron soj, kaže se da je hibrid Delte i Omikrona.

Tim naučnika predvodi dr Leondios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra. Dr Kostrikis je izvestio da varijanta ima genom sličan Delta-i sa karakteristikama Omikrona. Tim je naveo da je Deltakron identifikovan kod 25 osoba – neke hospitalizovane, a neke u zajednici.

Osporavanje otkrića

Identifikacija nove varijante pod imenom Deltakron soj dovela je do široko rasprostranjenog izveštavanja u vestima i mnogo debata na društvenim medijima, ali stručnjaci su doveli u pitanje nalaze. Dr Džefri Baret, direktor Inicijative za genomiku COVID-19 na Wellcome Sanger institutu u Velikoj Britaniji, veruje da su nalazi posledica laboratorijske greške.

Ovo gotovo sigurno nije biološki rekombinant Delta i Omikron linija. Očigledne mutacije Omikrona nalaze se precizno i isključivo u delu sekvence koja kodira šik gen (aminokiseline 51 do 143) na koji utiče tehnološki artefakt u određenim procedurama sekvenciranja„, rekao je Dr Džefri Baret.

Pišući na Tviteru, Dr Tom Pikok, virolog sa Imperijal koledža u Londonu, takođe je odbacio nalaze, rekavši da „[t]kiparske ‘Deltakron’ sekvence o kojima je izveštavalo nekoliko velikih medija izgleda sasvim jasno da su kontaminacije.“

U posebnom tvitu, on je ipak pojasnio da to nije bilo zbog loše laboratorijske prakse, navodeći da se to „povremeno dešava svakoj laboratoriji za sekvenciranje“.

Čini se da evolucijski dokazi potkrepljuju njihove komentare. Nekoliko stručnjaka je izjavilo da ako je Deltakron zaista nova rekombinantna varijanta, uzorci bi se grupirali na istoj grani filogenetskog stabla SARS-CoV-2. Međutim, Deltakron se nasumično pojavljuje na nekoliko grana, što stručnjaci kažu da je siguran znak kontaminacije.

deltakron soj
Naučnici sa Kipra tvrde da su našli novu hibridnu varijantu koronavirusa koju su nazvali Deltakron soj. (foto:Pixabay)

Deltakron soj ipak postoji?

Međutim, dr Kostrikis je branio svoje nalaze. On je tvrdio da je, pošto su stope infekcije Deltakronom bile veće kod hospitalizovanih pacijenata nego kod nehospitalizovanih pojedinaca, hipoteza o kontaminaciji bila manje verovatna.

Pored toga, uzorci identifikovani kao Deltakron soj obrađeni su u višestrukim procedurama sekvenciranja u više od jedne zemlje, smanjujući verovatnoću laboratorijskih grešaka, primetio je on. Kiparski tim je od tada prijavio Cyprus Mail još 52 slučaja Deltakrona. Kiparski ministar zdravlja je takođe branio nalaze, rekavši da ga je revolucionarno istraživanje učinilo „ponosnim na naše naučnike“.

Traženje dokaza

Dok su mnogi stručnjaci odbacili tvrdnje da je Deltakron soj nova hibridna varijanta, drugi su voljni da sačekaju više dokaza. U razgovoru za Medical News Today, Dr Vilijam Šafner, profesor infektivnih bolesti na Univerzitetskom medicinskom centru Vanderbilt u Nešvilu prokomentarisao je da je „[]dalja lokalna epidemiološka istraga na Kipru opravdana da se ovo reši. Svet svakako gleda.”

Deltakron je privukao veliko interesovanje u naučnoj zajednici COVID-a. Da li je to zaista nova varijanta koja se pojavila kao rezultat kombinacije Delta i Omicron virusa iz istovremene infekcije kod čoveka ili se to dogodilo zbog laboratorijske nesreće, ostaje da se utvrdi„, rekao je Dr. Vilijam Šafner.

Pitanje je da li će ti dokazi stići sa Kipra ili negde drugde. U međuvremenu, kiparske zdravstvene vlasti su izjavile da nova varijanta ne izaziva zabrinutost. Dakle, čak i ako Deltakron postoji, ono malo dokaza koji do sada postoji sugeriše da ne treba da budemo previše zabrinuti zbog toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *