Moderne tehnologije olakšavaju život sa dijabetesom

  • 22/09/2021
  • 0
dijabetes-Lucija-Jakšic-Niš

Dijabetes je prilično podmukla bolest i nije je uvek lako držati pod kontrolom. Neredovnost i nestabilnost kontrole nivoa šećera može dovesti i do različitih komplikacija, te je baš iz tog razloga od velikog značaja unapređenje tehnologije kod aparata za merenje glikemije nove generacije.  I ne samo da sprečavaju teške posledice, ovi aparati olakšavaju svakodnevicu i praćenje gustog rasporeda aktivnosti mladih ljudi.

Jedna od njih je i Lucija Jakšić, 22. godišnja studentkinja iz Niša. Naime, Lucija boluje od dijabetesa od svoje pete godine i dobro zna šta sve podrazumeva život sa „slatkom“ bolešću. To je, međutim, nije sprečilo da prethodne dve godine bude student generacije Mašinskog fakulteta i omladinski aktivista, prema čemu je strast razvila u trećem razredu srednje škole koji je provela u Americi, preko programa razmene srednjoškolaca FLEX.

„ Sa dijabetesom tip 1 živim punih 17 godina, tako da glukometre koristim od onog trenutka kada mi je dijagnostifikovan dijabetes i mogu reći da sam prošla kroz puno faza u napredovanju tehnologije za glikoregulaciju. Svaka nova generacija glukometara nam donosi unapređene i dodate funkcije, koje osobama sa dijabetesom olakšavaju svakodnevne obaveze provere nivoa šećera u krvi, a samim tim je i vođenje računa o svom zdravlju podignuto na viši nivo“.

Lucija je do svog glukometra došla na preporuku prijatelja, koji ga je poručio preko novog sajta.

„Kroz nekoliko klikova, dok sam čekala red u banci, rezervisala sam i naručila svoj aparat. Ostavlja se minimalna količina podataka, nakon čega se, na osnovu tvoje lokacije, pronalaze sve apoteke u okolini i može se odabrati ona koja ti najviše odgovara. Kada sam tog dana, koji sam navela na rezervaciji, otišla u odabranu apoteku, moj aparat i tračice su me čekale! Svakome bih ovo preporučila kao opciju da bez puno napora, obezbedi najnoviju generaciju glukometara i olakša sebi svakodnevicu. Sajt inače sadrži i vodiče za korišćenje aparata i video prezentaciju mogućnosti koje aparat nudi. Ma savršeno.“

Ono što Luciji najviše znači kod svakog novog aparata je tačnost merenja, jer joj je veoma važno da se prikaže rezultat koji pokazuje pravu vrednost glikemije. To omogućava brzu reakciju ukoliko postoji potreba za korigovanjem terapije.

Lucija kaže da joj takođe mnogo znači nova mogućnost dodavanja komentara – za svaku izmerenu vrednost možemo znati kada je i pod kojim okolnostima izmerena. Takođe, moguće je detektovati obrasce. Naime, kada nekoliko puta dođe do pada ili skoka vrednosti šećera u krvi u prethodnih 7 dana, aparat odmah „alarmira“ pacijenta da odskače od ciljnog opsega i ne dozvoljava da pacijentov „šećer“ bude neregulisan.

Ono što je takođe istakla kao veliku prednost nove generacije glukometara je i mogućnost poređenja trenutno izmerenog rezultata sa prethodnim, tako da uvek može da vidi kako određena hrana, fizička aktivnost ili neko posebno stanje utiču na vrednost njene glikemije.

Ali postoji i još nekoliko karakteristika koje navodi kao vrlo korisne.

„Glukometar koji ja koristim ima svetlo na mestu za ubacivanje trake, kao i dobro pozadinsko svetlo, te mi to olakšava merenje glikemije u toku noći ili u mračnoj prostorij. Još jedno sitno, ali značajno unapređenje, jeste i način na koji se pakuju tračice u kutiji, jer sada mogu da uzmem i jednu po jednu, a da pritom ne brinem da li će mi se prosuti iz pakovanja.“

Lucija je, pored svega, i volonter u svetu dijabetesa od 2014. godine, kada se učlanila u lokalnu grupu za osobe sa dijabetesom EBERS Niš.

„Volonter Dijabetološkog Saveza Srbije postala sam 2018. godine, nakon što sam prošla kroz Kamp za mlade lidere u dijabetesu koji se održava svake godine i okuplja mlade ljude sa dijabetesom iz cele Srbije sa ciljem da ih dodatno edukuje i osnaži veze unutar zajednice mladih osoba sa dijabetesom u Srbiji. Sa svakog događaja organizovanog od strane DSS-a vratim se inspirisana da širim znanja koja sam stekla i da ih primenjujem na samoj sebi.“

Tekst priredila u uredila: Redakcija E-Zdravlje
Provera informacija i činjenica: stručni saradnici portala E-Zdravlje

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *