Koliko je COVID-19 smrtonosan virus? Šta kaže struka?

  • 26/02/2021
  • 0
Koliko-je-COVID-19-smrtonosan

Infekcija COVID-19 virusom može izazvati blage do ozbiljne simptome kod ljudi, a kod nekih i opasne komplikacije po život. Zato smo odlučili da ovaj tekst posvetimo stopi smrtnosti koju izaziva virus COVID-19, a svi podaci i statistika koju ćemo navesti, zasnivaju se na javno dostupnim informacijama i potvrđenim istraživanjim u trenutku objavljivanja ovog teksta.

Kako navode do sada globalno prikupljeni podaci, što potvrđuje i Svetska zdravstvena organizacija, stopa smrtnosti kao posledica prisustva COVID-19 virusa varira u zavisnosti od sledećih faktora: starosne dobi pacijenta i njegove zdravstvene istorije, kao i od stanja lokalnog ili nacionalnog zdravstvenog sistema.Koliko je COVID-19 smrtonosan – Rizične grupe

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 80% osobe kod kojih se razvije bolest izazvanu ovim virusom, imaju blage do umerene simptome i mogu se oporaviti bez hospitalizacije i bolničkog lečenja.

Otprilike jedna od pet zaraženih osoba ima ozbiljnu kliničku sliku, usled drugih zdravstvenih poteškoća, poput:

  • Povišen krvni pritisak
  • Kardiovaskularno oboljenje
  • Dijabetes
  • Hronična respiratorna bolest
  • Karcinom

Kod ovih pacijenata infekcija virusom COVID-19 može izazvati ozbiljne, a neretko i fatalne komplikacije uključujući:

Posledice koje COVID-19 razvija po organizam i telo

Koronavirus ulazi u organizam kroz oči, nos ili usta, zatim putuje prema plućima praveći upalu sluznica disajnih puteva. Ova upala iritira okolne regije, izazivajući kašalj. Tada se virus širi na pluća i izaziva oštećenje, koje smanjuje protok kiseonika u krvotok. Ako se nivo kiseonika u krvotoku smanju, srce mora više da radi kako bi opskrbilo organe i ostatak tela dovoljnom koncentracijom kiseonika, kako bi organizam mogao nesmetno da funkcioniše.

U međuvremenu, imunološki sistem radi na suzbijanju infekcije i na taj način izaziva upalu u celom telu. Ovo zapaljenje može prouzrokovati pad krvnog pritiska, što takođe dovodi do toga da srce radi više na snadbevanju organa potrebnom količinom kiseonika.

Infekcija u plućima ili upala pluća dovodi do toga da se pluća upale i napune tečnošću, što znatno otežava disanje, a rizičnoj grupi pacijenata može biti fatalno.

Takođe, stariji pacijenti mogu imati veći rizik od teških komplikacija, zbog manje elastičnosti plućnog tkiva i robusne imunološke infekcije.

Koliko je COVID-19 smrtonosan – Stopa smrtnosti

Stopa smrtnosti, kao posledica prisustva COVID-19 virusa varira u zavisnosti od starosne dobi pacijenta i njegove zdravstvene istorije. Stanje lokalnog ili nacionalnog zdravstvenog sistema, takođe može uticati na stopu smrtnosti.

Dakle, ako država nema dovoljan broj bolničkih kapaciteta i resursa, to može povećati stopu smrtnosti, s obzirom da pacijenti ne mogu dobiti adekvatno lečenje.

Važno je napomenuti da broj testova na COVID-19 u datoj oblasti, značajno utiče na podatke o smrtnosti.

Na primer, povećanje broja ljudi koji su pozitivni na virus, uključujući i one sa vrlo blagim simptomima, promeniće odnos između broja slučajeva zaraženih od COVID-19 virusa i povezanih smrtnih slučajeva, kada govorimo o proseku.

Trenutni izveštaji pokazuju da u SAD odnos zaraženih i preminulih od COVID-19 virusa iznosi 5,9%. Dakle, ova cifra se može smanjiti ukoliko bi se testiranja povećala, a testovi pokazali da ima veliki broj zaraženih sa blagim simptomima.

Međutim, među starijom populacijom i ljudima sa postojećom istorijom bolesti, stopa smrtnosti može biti i znatno veća.

Zato je veoma važno preduzeti sve mere predostrožnosti kako bi se izbegla zaraza ovim virusom, jer je to zaista najbolji način od zaštite.

Fizička udaljenost, često pranje ruku, nošenje maske i poštovanje propisanih epidemioloških mera, mogu sprečiti širenje ovog virusa. Takvim postupanjem utičete na zaštitu svog zdravlja i zdravlja vaših najbližih i prijatelja.

Pogledajte kako trenutno trenutno izgleda statistika smrtnosti od COVID-19 na globalnom nivou
(na mapi su prikazani brojevi preminulih od Covid-19 po zemljama na milion stanovnika)

 

COVID-19 Outbreak World Map Total Deaths per Capita

Pročitajte i ostale aktuelne tekstove o Covid-19 – Koliko traje imunitet od izlečenih Covid-19 i Kako prepoznati Covid-19 kod dece?

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *