Da li i koliko su CINK i VITAMIN C od pomoći protiv COVID-19?

  • 27/02/2021
  • 0
cink-i-vitamin-c-i-Covid-19
Voće i povrće koje obiluje dragocenim C vitaminom

Dok svet i dalje vodi bitku protiv pošasti koja je obeležila prethodnu, ali i početak ove godine, mi se pitamo šta se dešava sa tvrdnjama sa početka pandemije, u kojoj smo gotovo svakodnevno imali prilike da čujemo kako su: hlorokin, vitamin D, cink i vitamin C efikasni u eliminaciji prvih simptoma COVID-19 virusa”?

Sinergijski efekat vitamina

Davanje jednog ili drugog vitamina ili kombinacija više njih, pacijentima nije značajno smanjila trajanje simptoma virusa COVID-19, potvrđeno je u studiji koju prenosi JAMA magazin. Posmatrajući svaki vitamin za sebe, rezultati govore da je cink važan za imunološku funkciju, dok je vitamin C antioksidant, koji dokazano jača imuni sistem.

U studiji, koju su sproveli istraživači iz neprofitnog američkog medicinskog centra u Ohaju, procenjeno je da je 214 odraslih, sa potvrđenom infekcijom COVID-19 virusa odgovorilo neodgovarajuće na 10 – dnevnu terapiju vitaminom C i cinkovim glukonatom. Baš iz tog razloga, studija, koja je imala za cilj da utvrdi smanjenje simptoma COVID-19 virusa za čak 50%, veoma je rano zaustavljana, s ozbirom na to da nije bilo značajnih razlika između četiri grupe pacijenata, već samo nijansa u oporavku pacijenata sa simptomima.


– Kada smo započeli ovo ispitivanje, nije bilo istraživanja koja bi podržala dopunsku terapiju za prevenciju ili lečenje pacijenata obolelih od COVID-19 virusa – istakao je autor studije dr Milind Desai, inače direktor kliničkih operacija na Institutu za kardiologiju, vaskularni i torakalni sistem klinike u Ohaju. Desai je dodao i da, iako su se cink i vitamin C pokazali nepotpunim kao jedini tretman u poređenju sa kliničkom standardnom negom, proučavanje drugih terapeutskih sredstava su nastavljena.

Cink i COVID-19

Tokom infekcije, na primer virusom COVID-19, organizam može da mobiliše rezerve cinka za prioritetne funkcije, poput onih koje su povezane sa imunološkim sistemom. Trošenje rezervi dovodi do smanjenja nivoa cinka u organizmu koji je potreban za druge funkcije, kao što je na primer, održavanje čula mirisa i ukusa, a što je jedan od glavnih simptoma pacijenata obolelih od ovog virusa.

Spanac-izvor-Cinka
Spanać kao dobar izvor minerala Cink (Foto: Freepik)

 

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (WHO), nedostatak cinka odgovoran je 1,4 miliona godišnjih smrtnih slučajeva i čak 2,9% gubitka zdravlja. Zato, ne bi trebalo da nas čude poslednji epidemiološki podaci koji ukazuju na to da je većina smrtnih slučajeva od COVID-19 virusa kod starijih osoba, iako uslovljena komorbiditetima poput hipertenzije, dijabetesa ili gojaznosti, dovela i do smanjenog procenta cinka u organizmu. Generalno, ova grupa pacijenata ima veću prevalenciju nedostatka cinka, s ozbirom na to da je starenje povezano sa progresivnim padom statusa cinka u telu zbog nekoliko faktora, uključujući i smanjeni unos hrane, smanjenu efikasnost apsorpcije hranljivih sastojaka, kao i upotrebu lekova.

Vitamin C i COVID-19

limun-izvor-vitamina-c
Limun, prebogat vitaminom C (Foto: Freepik)

Uzimajući u obzir i dalje aktuelnu pandemiju COVID-19 virusa i apel lekara da redovno uzimamo vitamin C, skrenućemo pažnju na njegovu učinkovitost u sprečavanju oštećenja biomolekula (nukleinske kiseline, proteine, lipide i ugljene hidrate), koji su nastali izlaganjem oksidansima generisanim normalnim metabolizmom i zagađivačima u toksinima. Vitamin C može biti pomoćno sredstvo u smanjenju posledica zaražavanja, naročito kada govorimo o akutnoj upali pluća, koja je u čak 80% prisutna kod Covid pacijenata. Metaanaliza kontrolisanih kliničkih ispitivanja pokazala je da se oralnom ili intravenskom upotrebom vitamina C, smanjuje dužina boravka u jedinicama intenzivne nege i trajanja mehaničke ventilacije za teže pacijente.

Pored cink i vitamina C, vitamin D je još jedan koji se ističe sa svojim funkcijama koje pomažu jačanju imunološkog sistema. Sinergijskim delovanjem navedenih vitamina, u periodu pandemije održaćemo stabilnost našeg organizma, iako, još uvek nije precizno utvrđeno da li nam oni zaista pomažu u eliminaciji simptoma virusa COVID-19.

 

Povezani tekst Zbog čega nam je potreban VITAMIN F.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *