Anksioznost se širi kroz društvo kao zarazna pošast

  • 02/03/2021
  • 0
Anksioznost-kao-zarazna-pošast
Anksiozni napad i kako ga izbeći Foto: Shutterstock

Hronični stres i anksioznost, postali su nažalost uobičajeni i prihvaćeni problemi modernog doba. Da li zbog ubrzanog tempa života koji nam diktira previše obaveza, zbog kojih ne pronalazimo vreme za sebe ili zbog drugih, ili zbog brojnih negativnih uticaja kojima smo izloženi posebno sada u vreme pandemije COVID-19, ali svakako anksioznost ne bi trebalo da nam bude tabu tema. Anksioznost se širi kroz društvo kao zarazna pošast i potrebno je reagovati na vreme.

Kao najčešći među problemima mentalnog zdravlja čovečanstva današnjice, anksioznost može prerasti u komplikacije većih razmera, koje u najtežim oblicima nekada budu i uzrok samoubistva.

Za mnoge je anksioznost nepozvan gost, koji se širi kroz društvo poput neke zarazne pošasti.
Baš zbog toga, odlučili smo da ovaj tekst posvetimo prirodnim načinima, kako bismo joj uspešno stali na put.


Fizička aktivnost

Vežbanje je odličan način sagorevanja uznemirene energije. Na primeru pregleda 12 kontrolisanih ispitivanja iz 2015. godine, rezultati su pokazali da vežbanje može biti odličan lek za anksioznost. Vežbanje, takođe, može pomoći kod anksioznosti izazvane stresnim okolnostima, čime u prilog svedoče rezultati istraživanja iz 2016. godine, koji sugerišu da vežbanje može koristiti ljudima sa anksioznošću povezanom sa na primer, odvikavanjem od pušenja.

Meditacija

Meditacija može pomoći usporavanju misli, olakšavajući upravljanje stresom i anskioznošću. Širok spektar stilova meditacije, uključujući i potpunu smirenost organizma tokom bavljenja jogom, u velikoj meri može pomoći anksioznoj osobi da se opusti, relaksira misli i pročisti svoj “mentalni ekran”. Meditacija zasnovana na pažnji, postala je sve popularnija terapija u krugovima uspešnog upravljanja stresom.

Pisanje

Pronalaženje načina da izrazite vašu anksioznost poput pisanja dnevnika ili svakodnevnih aktivnosti, može biti veoma pozitivno na vaše misli i osećanja. Neka istraživanja sugerišu da pojedini oblici pisanja pomažu oslobađanje negativnih emocija sa kojima se lakše nosite u sličnim ili istim situacijama u budućnosti. Čak i studija iz 2016. godine, dokazala je da kreativno pisanje pomaže deci i tinejdžerima u upravljanju anksioznošću.

Biljni čajevi

Mnogi biljni čajevi napravljeni su za opuštanje mišića, sprečavanju insomnije i upravljanju stresom. Međutim, trebalo bi koristiti proverene čajeve, poput kamilice, za koju postoje validni dokazi da utiče na promenu nivoa kortizola koji uzrokuje hormone stresa. Anksioznost kao zarazna pošast koju možete sanirati biljnim čajevima.

Provodite vreme sa životinjama

Kućni ljubimci uvek i u svakom momentu nude vam druženje, ljubav i podršku. Brojna istraživanja potvrdila su da kućni ljubimci mogu biti od višestruke koristi ljudima, a naročito onim koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, uključujući i anksioznost. Na primer, druženje sa konjima ublažava efekte stresa koji je povezan sa traumom, dok briga o cvrčcima poboljšava psihološko zdravlje starijih ljudi, jer njihov zvuk stvara umirujući efekat.

Više detalja o fenomenu anksioznosti, anksioznim napadima i kako nastaju možete pročitati na ovom linku. Svakako, način da se bar ona ublaži, kako je potvrdila i nauka, definitivno postoji. Na vama je da izaberete za vas najadekvatniji.

Pročitajte i ostale tekstove namenjene anksioznosti: Anksioznost i Covid-19, Prepoznajte napad panike i Prepoznaj napad anksioznosti.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *